Skånskan > Opinion

Tuesday, 18 February, 08:48

Skånskan - 29 jan 20 kl. 16:28

Riktiga indexfonderSvenskarnas intresse för att spara i indexfonder ökar. En indexfond kan till exempel återspegla avkastningen från de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen. Indexfonden består då av just dessa 30 bolag. Indexfonder har under de senaste åren visat sig vara mer lönsamma än de aktivt förvaltade fonderna.
Aktivt förvaltade fonder kan vara omotiverat dyra för spararna med tanke på vad man får för avgiften, eftersom det som sagt gått mycket bra för rena indexfonder.
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Stockholmsbörsen, Bratt, Nordnet, LO Sverige, AMF Aktiefond Sverige, Robur Sverigefond, Länsförsäkringar Sverige Aktiv, AMF, Swedbank, Länsförsäkringar, Jarminder

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Riktiga, indexfonder
PrivataAffärer - 13 jan 20 kl. 14:20

Fondbolagens förening: Ingen anledning lyfta fram indexfonder

”Samtidigt föreslås nya regler som gynnar indexfonder, utan att det finns några tydliga fördelar för pensionsspararna”, påpekar de. Det var i november som förslaget i utredningen ”Ett bättre premiepensionssystem” presenterades och där föreslogs nya regler för ett upphandlat fondtorg. ”Förslaget innebär att det blir mer komplicerat för spararna att göra egna fondval, och att de sparare som ändå vill göra egna val i första hand kommer att styras mot indexfonder i ett nytt steg som införs genom ett så kallat kategorival.

PrivataAffärer - 22 okt 19 kl. 04:00

Sparekonomen: Välj smart när du sparar i indexfonder

Under senaste året har den sämsta indexfonden stigit med 11 procent medan den bästa presterat 16 procent. Men på fem år är skillnaderna stora, då den bästa avkastat 78 procent mot 50 procent för den sämsta. Att utvecklingen inte är ensidig beror främst på att fonderna följer olika index, och en del på att förvaltarna dessutom är olika skickliga på att exakt följa sitt jämförelseindex, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

PrivataAffärer - 27 dec 19 kl. 04:00

Globala indexfonder dominerade 2019

Man kan lugnt säga att 2019 var globalfondernas år, menar Frida Bratt. Anledningarna är två, dels har den globala aktiemarknaden gått väldigt bra, med en uppgång för MSCI World på 25 procent räknat i dollar, dels har den svenska kronan varit så svag att fonder som investerar i utländska aktier har fått mer tillbaka i kronor för varje dollar de köper fondandelar för. – Det har gjort att världsindex räknat i kronor är upp med 32 procent, och det har naturligtvis sparare i globalfonder tjänar på.

PrivataAffärer - 07 aug 18 kl. 18:10

Spår priskrig för indexfonder

Läs också: Amerikansk finansjätte lanserar "gratisfonder" Fidelity har nu sjösatt USA:s två första helt avgiftsfria indexfonder utan någon minimigräns för insättning. ”Visserligen har förvaltningsavgifterna tidigare varit mycket låga på amerikanska indexfonder, men Fidelitys nya avgiftsfria fonder satte omedelbart tryck på aktiekurserna hos flera av de stora börsnoterade konkurrenterna, till e

DI - 16 jan 20 kl. 17:38

Fonderna som spararna ratar – ”de riktiga guldäggen är svåra att hitta”

Spararna ratar i allt högre grad aktivt förvaltade fonder. Indexfonder kapade åt sig 98 procent av nettosparandet i….

DI - 29 sep 14 kl. 16:24

Indexfonder utklassar allt

Fram till slutet av augusti i år har allt nysparande i aktiefonder gått till billiga indexfonder. Det visar nya siffror från Fondbolagens förening som menar att det beror på både ett större utbud av indexfonder men även ett ökat fokus på pris. Det rapporterar Sveriges Radio..

DI - 11 jan 18 kl. 19:03

Sparare går bet – börsen knockar många indexfonder

Med ett inflöde på över 30 miljarder kronor fortsatte rusningen till indexfonder under fjolåret. Men fondspararna bör inte okritiskt köpa de billigaste fonderna. Många indexfonder halkar långt efter börsens genomsnittliga utveckling..

Affärsvärlden - 23 feb 11 kl. 10:37

Börsens indexfonder klår eljättarnas aktier

Elmarknaden kräver omfattande reformer och regleringar men tills något händer kanske man kan gardera sig mot höga elnotor genom att ta rygg på elbolagen. Men börsens indexfonder visar sig vara bättre vinnare än eljättarnas aktier..

DN - 19 jun 13 kl. 09:57

Hasse Eriksson: Dålig trend för indexfonder

Global- och Sverigefonder är de som haft störst inflöden hittills i år bland aktiefonder. Men sparandet i indexfonder tappar mark ? en trend som inte är bra..

PrivataAffärer - 04 okt 13 kl. 11:33

Aktien slår indexfonder

Ett billigare alternativ till indexfonder som har slagit börsindex i många år. Det var ett av många tips i fredagens aktiechatt med Marcus Hernhag....

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 1 timme sedan

Americanans svenska framtid

De har spelat ihop halva sina liv, beskriver sig själva som perfektionister och har precis skrivit en ny bucket list efter att ha avverkat sin förra i ett raskt tempo. Duon Good Harvest är nu aktuell med nya skivan Dream of June och laddar inför besöken på Victoriateatern i mars.Ibland är saker så självklara att de händer av sig själva.

Skånskan - 3 timmar sedan

Nyttan med projekt

Det finns många program att söka pengar ur för de organisationer som känner sig manade. EU-inträdet för över tjugofem år sen gav möjligheter till detta. Det finns regionala strukturfonder, landsbygdsprogram, Lokalt Ledd Utveckling enligt Leader-metoden med flera.

Skånskan - 3 timmar sedan

Miljövänligt sätt ta hand om kroppar

Ett företag i USA har fått myndigheternas klartecken att genomföra en komposteringsbegravning, den första i USA och troligen i världen. Det är ett känsligt område företaget ger sig in i, det är så många föreställningar kring hur begravningar ska vara och inte vara. För många är det självklart att kremeras, medan andra inte kan tänka sig det utan föredrar jordbegravning.

Skånskan - 3 timmar sedan

Bristande respekt för naturens starka krafter

Med två stormar inom en vecka är det höjdpunkt för vädervarningar från SMHI och andra väderinstitut i Europa. Storm i kombination med kraftiga regn gjorde att helgens Dennis orsakade kraftiga vattenflöden. Det kan vara rent livsfarligt att färdas över underminerade broar till exempel.

Skånskan - 3 timmar sedan

Trögrörlighet kan löna sig

Inför valet 2014 lovade Moderaterna att bygga ut höghastighetståg mellan landets storstadsregioner. Ja, förslaget lanserades som partiets riktiga slagnummer det året. Nu har det gått några år och M tycker så illa om höghastighetståg att de inte ens vill sitta med vid bordet när regeringen bjuder in partierna till samtal om frågan.

Skånskan - 3 timmar sedan

S vill upprusta utemiljöerna på kommunens skolor och förskolor

Lund Socialdemokraterna i Lund har lagt fram ett förslag om att göra en genomgående upprustning av skolornas och förskolornas utemiljöer. Nu hoppas de att fler partier ska sluta upp och vilja utreda förslaget.I dag är skolornas utemiljöer väldigt varierande och på flera håll uppfylls varken barnens eller pedagogernas behov.

Skånskan - 3 timmar sedan

Ung talang riskerar nedläggning

Skurup Det är osäkert om det blir någon upplaga av den populära talangtävlingen Ung talang i år.
– Kommunens budget för detta i år är i stort sett noll, säger fritidsstrateg Martin Kalén.Sportlovsveckan är igång och många undrar nog varför Ung talang, som kommunen arrangerat i 16 år, inte står med i programmet.

Skånskan - 3 timmar sedan

Slutbetyg ska höjas med matematikläger

SJÖBO Förra året var det färre niondeklassare än året innan som fick godkänt alla ämnen.
Nu pekar en genomgång av terminsbetygen mot en ny minskning. Men den ska motas genom att behövande elever får gå på matteläger under en hel vecka.

Skånskan - 12 timmar sedan

Lådbilsrally avslutar lovet

STAFFANSTORP. Inget sportlov utan lådbilstävling.
Det blir traditionell lådbilstävling på Torget på fredag klockan 9.

Skånskan - 12 timmar sedan

Nu fokuserar han på sin egen prestation

VETERAN. Som idrottspsykolog har Erwin Apitzsch hjälpt åtskilliga idrottare – och en och annan musiker – att prestera på sin topp. Nu är det dags för hans eget årliga kraftprov – om en dryg vecka åker han sitt 45:e Vasalopp.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.