SR > Vetenskap

Monday, 24 February, 22:15

SR - 23 jan 20 kl. 12:02

Uråldrigt DNA från västra Afrika väcker frågorForskare vid Harvard har lyckats ta fram DNA från skelett av fyra barn, begravda i nordvästra Kamerun. Resultaten ställer nya frågor om hur språkgrupper folkvandrat på kontinenten..
Läs mer på SR
Läs mer om:
DNA, Afrika, Harvard, Kamerun

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Uråldrigt, DNAfrån , västra, Afrika, väcker, frågor
BT - 06 nov 14 kl. 20:03

Istids-dna avslöjar vårt ursprung

Vår art hade sexuellt umgänge med neandertalmänniskor bara vid ett enda tillfälle - för nästan exakt 54 000 år sedan. Sedan upphörde märkligt nog alla intima kontakter för gott.Det framgår av en ny studie i tidskriften Science.

YLE - 03 okt 14 kl. 17:00

Dna-bevis: Män har alltid haft flera fruar

Forskare har kommit fram till att ett större antal kvinnor än män har fått barn genom mänsklighetens historia, vilket tolkas som ett bevis för systematisk polygami. Antagandet har redan tidigare varit att det historiskt sett varit betydligt vanligare med polygyni (att män har flera kvinnor) än polyandri (att en kvinna har flera män). Kvinnor har nämligen präglat den biologiska arvsmassan mer än män, skriver Live Science.

YLE - 07 jan 16 kl. 04:39

Ihjälbitna taxen i Porkala: Vargens dna hittades inte

Det gick inte att fastställa om det var en varg som dödade en hund i Porkala i september. I dna-proverna från den dödade taxen Glada fanns hundens men inte vargens dna. Taxens ägare berättade i september hur han hittade sin hund död och samtidigt på nära håll såg en varg.

Kristianstadsbladet - 16 okt 14 kl. 05:30

Vår närmaste länk till dna-Eva

För första gången har forskare kartlagt den fullständiga arvsmassan hos ett äldre skelett från Afrika söder om Sahara, mänsklighetens vagga. Det visar sig att skelettet tillhörde en man som - genetiskt sett - är den äldsta vi känner till.
Mannen, antagligen en fiskare, dog 315 år före vår tideräkning, det vill säga ungefär samtidigt som Alexander den store.

BT - 16 okt 14 kl. 05:30

Vår närmaste länk till dna-Eva

För första gången har forskare kartlagt den fullständiga arvsmassan hos ett äldre skelett från Afrika söder om Sahara, mänsklighetens vagga. Det visar sig att skelettet tillhörde en man som - genetiskt sett - är den äldsta vi känner till. Mannen, antagligen en fiskare, dog 315 år före vår tideräkning, det vill säga ungefär samtidigt som Alexander den store.

HBL - 20 aug 14 kl. 09:13

Telia Sonera och DNA delar mobilnät

Teleoperatörerna Telia Sonera och DNA grundar ett samriskföretag. Det nya företaget Suomen Yhteisverkko ska bygga och driva ett gemensamt mobilnät i norra och östra Finland. Det gemensamma nätet innebär ett ökat antal basstationer, bättre täckning och större kapacitet i glest bebyggda områden i östra och norra Finland.

Skånskan - 01 nov 16 kl. 16:23

Försöksprojekt med märk-dna på gång

Lund Ett pilotprojekt för dna-märkning av värdeföremål är på gång, troligen i någon av kommunens östra tätorter. ERWP.fif(0)Syftet är att minska risken för inbrott i bostäder och bilar och öka tryggheten.

HBL - 12 jan 15 kl. 16:13

DNA-prov fällde julgranstjuv

En julgransstöld 2009 har klarnat flera år senare tack vare ett DNA-prov.Det var strax före julen 2009 som en person stal 30 julgranar i Lojo. Tjuven lämnade efter sig en läskedrycksflaska och polisen tog ett DNA-prov från flaskan.

SR - 19 jun 15 kl. 06:00

DNA-teknik i kampen mot tjuvjakt

Nu kan tjuvjägare i Afrika få det hett om öronen. I senaste numret av Science har forskare nämligen genom DNA-analys kunnat ringa in de två geografiska områden som nästan all elfenben de senaste åren kommit ifrån..

Magazin24 - 20 aug 12 kl. 20:58

Polisen tar fler DNA-prov

Polisen i Västmanland har ökat sina DNA-prov med så kallad FTA-topsning, det visar färsk statistik från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL). Under första halvåret gjordes 54 procent fler DNA-topsningar av polisen i Västmanland. 885 topsningar gjordes mot 576 föregående period.

Fler nyheter från SR

SR - 5 timmar sedan

Matematikern Katherine Johnson död

Hennes uträkningar satte människan på månen. Nu har matematikern Katherine Johnson dött, 101 år gammal. Det rapporterar New York Times..

SR - 9 timmar sedan

Världens äldsta grottmålningar hotas av cement

Arkeologer varnar för att världens äldsta grottmålningar kan vara hotade av cementindustrin..

SR - 13 timmar sedan

Vad är bästa behandlingen för krigsskadade?

En enkel standardbehandling ger lika bra resultat som en modernare, mer kostsam metod inom vården av krigsskadade i krisområden..

SR - 21 feb 20 kl. 09:49

Humlor klarar mer än vi tror

Att kunna koppla ihop olika sinnesintryck har ansetts vara en komplicerad sak. Men nu visar en ny studie att också humlor har den förmågan..

SR - 16 timmar sedan

Fågel låg nedfryst i 46 000 år

Fågeln hittades 2018 i Sibirien. Nu har forskare vid Centrum för paleogenetik i Stockholm analyserat en del av fågelns arvsmassa..

SR - 16 timmar sedan

Förnybart inte nödvändigtvis dyrare

Forskare från Chalmers ifrågasätter notan för omställningen från kärnkraft till förnybar energi..

SR - 21 feb 20 kl. 06:29

Ny snigel får namn efter Greta

En ny snigelart har hittats på Borneo. Det var en grupp medborgarforskare som träffade på den här lilla snigeln i en nationalpark..

SR - 21 feb 20 kl. 06:03

Arsenik i barnmat i Australien

Barn i Australien riskerar att få i sig hälsovådliga mängder arsenik om de äter barnmat som innehåller ris. Det enligt en studie som undersökt bland annat riskkakor, rismjölk och rispuffar..

SR - 21 feb 20 kl. 06:00

Ovanlig mätning av norrsken – äntligen blev den av

Raketen SPIDER-2 som skulle undersöka norrsken sköts upp från rymdbasen Esrange utanför Kiruna natten till torsdag..

SR - 21 feb 20 kl. 06:00

Kina släpper ny coronarapport

Det är inte lätt att hänga med i rapporteringen av antalet smittade av det nya coronaviruset sars-cov-2 och insjuknade i sjukdomen covid-19. Nu släpper Kinas smittskyddsinstitut en analys av alla fall i Kina till och med 11 februari..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.