YLE > Svenskfinland

Monday, 17 February, 00:03

YLE - 21 jan 20 kl. 04:39

En ny våg av arbetskraftsinvandring en utmaning för Närpes – Kaskö skulle mer än gärna ta emot demNärpes stad uppskattar att kring ett par hundra arbetskraftsinvandrare kan anlända till staden under de kommande åren. Men det finns också ett stort mörkertal, vilket gör att planeringen blir svår för staden..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Närpes

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: En ny vågav , arbetskraftsinvandringen , utmaningför , Närpes, Kaskö skulle mer än gärna ta emot dem
YLE - 04 feb 14 kl. 05:42

YA-flytt blir en utmaning

Yrkesakademins utbildningar i Korsnäs och Kristinestad ska flyttas till Närpes och Vasa. Det kan bli en utmaning att få allt att rymmas under samma tak. Det var i september som YA:s direktion beslöt att lägga ner verksamheten i Kristinestad och Korsnäs.

YLE - 08 sep 17 kl. 13:30

Skollivet i Närpes lever med många kulturer

Många har flytt undan oroligheter, andra har kommit för att arbeta. Invandringen har gjort Närpes till en mångkulturell stad och skola. Kallt, tyst och få människor.

YLE - 28 jan 15 kl. 15:44

Nya vårdtjänster sparas in i Närpes

Det blir inga nya tjänster inom dygnet runt vården i Närpes. Tillsäggsanslaget på 200 000 euro fick strykas när Närpes måste göra om sin budget för 2015. Därmed blir det heller inte lättare att uppfylla regionförvaltningsverkets krav på äldreomsorgen i Närpes.

YLE - 25 maj 17 kl. 15:00

Närpes föregångare då det gäller jämställdhet

Många kan ta modell av Närpes då det gäller jämställdhetsfrågor inom kommunen. Det anser Ann-Sofi Backgren, ordförande för Österbottens förbunds jämställdhetsgrupp. - Närpes har gjort ett jättefint arbete.

YLE - 17 jun 14 kl. 04:54

Närpes antog språkstrategi

Stadsfullmäktige i Närpes godkände enhälligt den språkstrategi som ska tillvarata de språkkunskaper och den know how som finns i staden och ge en större språklig medvetenhet. - I en stad av Närpes kaliber där vi har en intressant flerspråkighet men samhället samtidigt är så svenskspråkig finns det många utmaningar, säger fullmäktiges ordförande Mikaela Björklund (SFP). Björklund är den som tog initiativet till den språkstrategi som nu färdigställts.

YLE - 05 jul 16 kl. 10:52

Masjävlar i Närpes tappning

Närpes teater bjuder in publiken till ett 70-års kalas i pjäsen Närpesboan. Det blir både skratt och gråt då släkten samlas. Närpesboan bygger på den svenska dramatikern Maria Bloms pjäs Masjävlar, som också blev en uppskattad film.

YLE - 23 maj 15 kl. 15:07

Närpes silver kändes som guld: ”Det bästa man kan komma”

Att Vörå Samgymnasium skulle vinna gymnasieflickornas gatustafett var ingen överraskning. Allra mest jublade därför silverlaget från Närpes. – Det känns helt overkligt att det blev silver.

YLE - 03 okt 17 kl. 05:02

Trångbott i skolorna i Närpes - " Det är en utmaning"

I Finland tyder befolkningsprognosen att antalet under 14-åringar minskar i landet. Så är ändå inte fallet i Närpes, där skolor måste byggas ut för att ha plats för nya elever..

YLE - 14 mar 19 kl. 05:59

I Närpes börjar man ha ordning på skolsituationen – men en ny utmaning väntar bakom hörnet

I Närpes har elevprognoserna pekat uppåt under de senaste åren, vilket inneburit utmaningar för staden då skolutrymmena inte räckt till. De mest akuta problemen åtgärdas, men en ny våg av arbetskraftsinvandrare ger staden lite huvudbry..

YLE - 02 nov 15 kl. 05:34

Att odla helt glutenfri havre är en utmaning

Att odla havre helt fri från gluten kan vara en utmaning, även om havre i sig inte innehåller gluten. Det smyger lätt in främmande frön i odlingarna och all skörd som ska betraktas som glutenfri måste analyseras noggrant. Ungefär två procent av Finlands befolkning är glutenintoleranta.

Fler nyheter från YLE

YLE - 14 timmar sedan

Stormen drar in över Finland – över 12 000 utan el, också förbindelsebåtar och färjor drabbas

Under söndagens lopp breder Atlantstormen Dennis ut sig över vårt land med början i sydväst. De kraftigaste vindarna väntas slå till i i södra och mellersta Österbotten..

YLE - 14 timmar sedan

Stormen drar in över Finland – tusentals utan el, också förbindelsebåtar och färjor drabbas

Under söndagens lopp breder Atlantstormen Dennis ut sig över vårt land med början i sydväst. De kraftigaste vindarna väntas slå till i i södra och mellersta Österbotten..

YLE - 9 timmar sedan

Alexandra Sandbäck från Kronoby minns sin uppväxt i regnbågsfamiljen: ”Inuti familjen var vi helt normala, kampen pågick utanför familjen"

Alexandra Sandbäck föddes i en vanlig mamma pappa barn-familj. Men det kom att ändras när mamma Marina Furubacka, mötte sin partner i arbetet. Regnbågsfamiljen figurerade mycket i tv, press och radio..

YLE - 14 timmar sedan

I dag drar stormen in över Finland - förbindelsebåtar och färjor drabbas

Under söndagens lopp breder Atlantstormen Dennis ut sig över vårt land med början i sydväst. I morse nådde ett kraftigt regnområde landets sydvästra och västra delar och på Norra Östersjön har vindstyrkor på 18 sekundmeter uppmätts..

YLE - 13 timmar sedan

Sågområde i Sundom skulle bli båtkluster - tio år senare kom två tomtansökningar

Kronviks gamla sågområde i Sundom utanför Vasa skulle bli ett båtkluster - men tio år senare har mycket lite hänt. Nu är två aktörer på gång med att etablera sig på området..

YLE - 14 timmar sedan

I dag drar stormen in över Finland - redan nu blåser det hårt i väster

Under söndagens lopp breder Atlantstormen Dennis ut sig över vårt land med början i sydväst. Under morgen har ett kraftigt regnområde nått landets sydvästra och västra delar och på Norra Östersjön har vindstyrkor på 18 sekundmeter uppmätts..

YLE - Igår: 19:30

Kärpät fick revansch på HIFK – Jokerits segersvit bruten då Antti Niemi fick chansen i målet: "Han skulle ha förtjänat segern"

Varken TPS eller Sport lyckades få revansch på sina respektive motstånd efter gårdagens förluster. Helsingfors IFK kunde i sin tur inte upprepa gårdagens bortaseger över Kärpät när lagen möttes i Helsingfors i dag. Jokerit fick ge sig efter straffar hemma mot Metallurg Magnitogorsk..

YLE - Igår: 15:10

Ständigt nya regler pressar äggproducenterna - "Jag avstår inte från mina höns"

Ägg från höns i inredda burar fasas sakta men säkert ut från marknaden. Lidl säljer inte längre den här typen av ägg och senast om sex år går S-gruppen och Kesko samma väg. För producenterna innebär det här ett krav på nya investeringar..

YLE - Igår: 10:42

Wasaline ställer in färjavgångar - storm från sydväst att vänta på söndag kväll

Avgång från Vasa på söndag kväll ställs in. .

YLE - I förrgår: 20:49

"Säsongens största match" blev pannkaka för TPS – slutspelsplatsen allt längre borta: "Planerade att kontrollera matchen – i stället fick vi en kalldusch"

TPS marginal till en slutspelsplats är nu nio poäng. I dag besegrades Åbolaget av tabelltian Ässät med siffrorna 4–2. I Uleåborg hyllades Niklas Bäckström, men sedan var det HIFK som bjöd på showen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.