YLE > Finland

Monday, 27 January, 17:59

YLE - 14 jan 20 kl. 09:53

Språkkolumnen: Klimatet är i fokus när nya ord bildasMamma, är du klimatsmart? frågade ett av mina barn. Nej, jag är nog inte särskilt klimatsmart jämfört med många andra. Men jag gillar hur ordet klimatsmart låter, med långa a-ljud..
Läs mer på YLE

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Språkkolumnen, Klimatetär i , fokusnär nya , ord, bildas
YLE - 11 apr 17 kl. 06:18

Språkkolumnen: En story, flera storyer – eller storys?

Startup company, pop up shop, hoverboard, post-truth, alternative facts ... Finns det något svenskt ord? Ska jag översätta det?

YLE - 12 sep 17 kl. 06:38

Språkkolumnen: Den ofrivillige översättaren och hans falska vänner

En journalist ska inte bara ha näsa för nyheter utan också kunna plöja sig igenom och begripa svåra texter och dessutom undvika falska vänner, skriver språkvårdaren Minna Levälahti. Berörande bilder, klickvänliga rubriker, snabba tweetar, djuplodande intervjuer, avslöjanden som citeras i andra medier. Det önskar nyhetscheferna av medarbetarna.

YLE - 14 mar 17 kl. 06:38

Språkkolumnen: Kejsarens nya språkkläder

Till synes lättförståeliga ord kan ha en annan innebörd än du tror. Språkvårdaren Minna Levälahti uppmanar journalisterna att avslöja både det enkla och det komplicerade maktspråket. Ni minns säkert pojken som med barnslig ärlighet avslöjade att kejsaren var naken.

YLE - 14 feb 17 kl. 06:30

Språkkolumnen: Vart tar vart vägen?

Sonen: Vart är mina benskydd?
Jag: Vad sa du?
Sonen med en suck: Var är mina benskydd?

YLE - 10 jan 17 kl. 06:38

Språkkolumnen: Det är de små detaljerna som gör det

Det får höras varifrån du kommer, men se till att du talar en svenska som alla förstår. Det rådet ger språkvårdaren Minna Levälahti dem som jobbar professionellt med det talade språket. Med viss bävan steg jag in i radiostudion för första gången, mitt i en direktsändning, och räckte fram en lapp till programvärden.

YLE - 11 jul 17 kl. 06:38

Språkkolumnen: När det kommer till sånt som en

Ibland får gamla svenska ord och uttryck ett uppsving tack vare unga språkbrukare och intryck från engelskan. Så har det gått för "när det kommer till", skriver språkvårdaren Minna Levälahti. Uttryck som en inte själv använde eller hade hört i tjugoårsåldern uppfattar en ofta som konstiga nymodigheter eller rentav som grammatiska fel.

YLE - 09 maj 17 kl. 06:38

Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

Sätt dig ner och luta dig tillbaka. Andas in. Varje dag flyger det in en stor mängd partiklar genom öronen, och utan att vi tänker på det flyger de också ut genom munnen.

Barometern - 27 okt 17 kl. 06:18

Språket i fokus för skolledare

I två dagar reds skolfrågor ut på konferens. Temat ändras varje år och nu står språket i fokus. Länets kommuner utom två deltog..

YLE - 13 feb 18 kl. 09:27

Språkkolumnen: Med ord påverkar vi

Språkvetarna Mikael Parkvall och Lars Melin konstaterar i boken Laddade ord att våra mest laddade ord är de som sårar och kränker andra personer..

YLE - 14 maj 19 kl. 05:00

Språkkolumnen: Det finns mycket jag bör som jag inte gör

Det kan vara riskabelt att skriva "bör" om man vill att mottagaren ska göra exakt det man skriver. I politiken kan "bör" vara ett precis lagom starkt ord, skriver språkvårdaren Minna Levälahti..

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Efter 8 veckor lång strejk hoppas elektrikerförbundet på avtal - men sprickor mellan fackförbunden försvårar processen

Elektrikerna har strejkat i åtta veckor. Nu börjar förutsättningarna för ett nytt avtal ta form, enligt Elektrikerförbundet. Men det bristande förtroendet mellan Industrifacket och Elektrikerförbundet skaver fortfarande.

YLE - 2 timmar sedan

Överkommissarie vid Helsingforspolisen brottsanmäler Sannfinländsk riksdagsledamot

Helsingforspolisens överkommissarie Jari Taponen har polisanmält riksdagsledamot Ano Turtiainen för ett Twitterinlägg..

YLE - 2 timmar sedan

Glassbollar ska hjälpa finansiera handbollen i Karis - förening öppnar glasskiosk i sommar

Handbollsföreningen BK-46 Handboll önskar få driva en tillfällig glasskiosk vid Ungdomsgården i Villa Haga Bangatan i Karis..

YLE - 2 timmar sedan

Folkhälsoprofessor: Stanna hemma från jobbet vid de första symptomen på förkylning

Enligt professor Jouni Jaakkola gynnar det arbetsplatser om tröskeln för att stanna hemma från jobbet vid sjukdom är låg. Hans rekommendation går emot de officiella riktlinjerna..

YLE - 2 timmar sedan

VCS stänger psykogeriatrin tidigare än planerat

Psykogeriatriska avdelningen på Vasa centralsjukhus stänger tidigare än planerat. Patienterna flyttas till andra avdelningar..

YLE - 4 timmar sedan

Utrikesministeriet uppmanar finländare att undvika resor till Wuhan

Också Sverige uppmanar sina medborgare att undvika Wuhan. .

YLE - 4 timmar sedan

Rudus vill spränga allt mera sten i Joddböle - Ingå kommun oroar sig för datacentralens framtid

Stenkrossbolaget Rudus vill utöka sin verksamhet i Joddböle i Ingå. Kommunstyrelsen är däremot oroad över vad vibrationerna från sprängningarna betyder för det datacenter som planeras på området..

YLE - 5 timmar sedan

Slaget efter tolv: "75 år efter Förintelsen bör vi minnas de goda människorna"

Den 27 januari är en speciell dag för Piotr Zettinger. Det är dagen då koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau och framför allt hans mamma befriades..

YLE - 6 timmar sedan

Sibbo kommuns förvaltning har flyttat - i dag klipptes bandet till nya Sockengården

I ett år har Sibbo kommun förberett flytten från Sockengården i Nickby till den nya Sockengården i lamparmaturföretaget Livals lokaler. Måndagen den 27 januari klipptes bandet..

YLE - 7 timmar sedan

Ineffektivare och dyrare - FPA:s handläggning 68 miljoner dyrare än beräknat

För tre år sedan överfördes det grundläggande utkomststödet från kommunerna till FPA. Flytten skulle effektivisera verksamheten, men enligt en ny rapport har kostnaderna för handläggningen i själva verket trefaldigats och personalmängden fördubblats..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.