Politologerna > Inrikes

Sunday, 05 July, 09:26

Politologerna - 06 dec 19 kl. 10:53

Vad betyder egentligen ”varken bra eller dåligt”?I enkätundersökningar är det ganska vanligt att de som svarar på enkäterna på vissa frågor får möjligheten att placera sig i mitten av en svarsskala med ojämnt antal svarsalternativ som är rangordnade, till exempel från bra till dåligt, från positivt till negativt, från mycket till litet eller liknande. Alternativet i mitten kallas ofta för skalans mittpunkt och svarsalternativet kan betecknas på olika sätt. I Sverige är det vanligt att mittpunkten betecknas med orden ”varken bra eller dåligt” om skalan går från bra till dåligt. Även alternativ som ”neutral” förekommer, liksom enbart siffror utan någon verbal etikett. Inom surveymetodforskningen kallas sådana skalor ofta för bipolära svarsskalor.
Läs mer på Politologerna
Läs mer om:
Sverige, Vet, Ingen, SOM, Göteborgs, Lundmark, Elina Lindgren, Medborgarpanelen

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vad betyder, egentligen, varken, braeller , dåligt
YLE - 06 jul 17 kl. 08:28

McDavid skrev på 100-miljonersavtal – ”pengarna betyder egentligen ingenting”

Stora ishockeystjärnan Connor McDavid stannar kvar i Edmonton fram till år 2026. McDavid blir bäst betald i NHL med det nya jättekontraktet. Pengarna betyder egentligen ingenting, säger McDavid.

NT - 27 jan 14 kl. 12:19

Företagsklimatet varken bra eller dåligt

Norrköping Östergötlands företagsklimat är varken bra eller dåligt. Ingen av länets kommuner når upp till betyget bra även om Linköping närmar sig..

Västerbottens Folkblad - 15 mar 14 kl. 14:34

[PLUS] Ferry: Varken bra eller dåligt

En bom, 58,9 sekunder från segern och en 16:e plats. Hur sammanfattar Björn Ferry det? - Varken bra eller dåligt..

Trelleborgs Allehanda - 14 nov 13 kl. 11:36

Vad är egentligen ett bra resultat?


0-0, 4-2 eller 1-2?Vad är egentligen ett bra resultat på bortaplan mot Portugal? - Man får hellre stryk med 1-2 än 0-1 men självklart vill vi ha med oss poäng.

Helsingborgs Dagblad - 14 nov 13 kl. 11:43

Vad är egentligen ett bra resultat?

—0, 4—2 eller 1—2? Vad är egentligen ett bra resultat på bortaplan mot Portugal? — Man får hellre stryk med 1—2 än 0—1 men självklart vill vi ha med oss poäng.

ÖstersundsPosten - 26 okt 15 kl. 16:05

Norrlandsförbundet: Varken bra för Norrland eller Sverige när inlandet utarmas

Det betyder också skatteintäkter, ökad omsättning i tjänstesektorn, ökad efterfrågan på vård, skola och omsorg, fler karriärvägar, kanske hyresintäkter, ökad omsättning på dagligvaror och drivmedel. Allt detta är saker som direkt eller indirekt finansierar samhällsservice och kommunal kärnverksamhet. Den här personen har också ofta en partner och barn, som ytterligare bidrar till finansiering av och efterfrågan på allt detta som en ort behöver kunna erbjuda för att vara attraktiv för boende och inflyttare..

YLE - 15 aug 16 kl. 16:30

"Höjda dagvårdsavgifter varken bra för familjerna eller samhället"

Planerna på att höja dagvårdsavgifterna är i motvind. Enligt finansminister Petteri Orpo borde avgifterna snarare sänkas en höjas. Bra om regeringen ändrar kurs, anser barnskyddsföreningarna.

Cornucopia - 13 dec 18 kl. 13:25

Nedgångar avgör vem som egentligen är bra på aktier

I börsuppgång kan en apa vara expert på börsen. Det är när börsen vänder och går ner som det visar sig vilka som egentligen visste vad de höll på med, och nybörjarna brutalt upptäcker att stockpicking inte innebär samma aktier i alla cykler av konjunktur och börs, inte ens sk value investors högutdelare.Dagschart OMXS30.

YLE - 15 sep 14 kl. 13:27

"En bra kamera betyder inte automatiskt bra bilder"

Johan Hagström i Vasa är en hängiven hobbyfotograf. Hans intresse väcktes år 2006, då Johan tänkte att han borde komma ut och röra på sig mera. - Då funderade jag om jag skulle skaffa hund eller kamera.

Aftonbladet - 18 sep 13 kl. 08:10

?5 000 sålda biljetter är egentligen inte bra?

Sundhage missnöjd ? trots att historiskt bra publiksiffra väntar: ?Är ett VM-kval?.

Fler nyheter från Politologerna

Politologerna - 26 jun 20 kl. 12:31

Tio år med Sverigedemokraterna och Moderaternas strategiska problem

Igår släppte SOM-institutet sin forskarantologi, Regntunga skyar. Ett av bidragen i boken utgörs av mitt kapitel om Sverigedemokraternas utveckling i väljaropinionen de senaste 10 åren och vad det har haft för påverkan på Moderaternas och Socialdemokraternas väljarunderlag. I det här inlägget kommer jag kort redogöra för några av resultaten och ge ett särskilt fokus på relationen mellan Sverigedemokraternas och Moderaternas väljarbaser.

Politologerna - 25 jun 20 kl. 06:18

Väljarna om det politiska landskapet

Midsommartid betyder släpp av olika slags publikationer från den pågående forskningsverksamheten. Idag släpper Valforskningsprogrammet en ny rapport med resultat från alla mätningar av väljarnas uppfattningar av partiernas vänster-högerpositioner. Den innehåller en hel del matnyttiga nyheter om hur väljarna uppfattar att det politiska landskapet förändrats i samband med och efter 2018 års val.

Politologerna - 24 jun 20 kl. 11:50

Att lyssna på experten

Idag kommer hundratusentals svenskar bokstavligen att lyssna på en expert, nämligen statsepidemiolog Anders Tegnell, dagens sommarpratare. Att ”lyssna på experterna” har varit ett återkommande mantra i den svenska diskussionen om Coronapandemin, och Folkhälsomyndigheten har därför med liten politisk inblandning fått lägga upp den svenska strategin. ”Vi håller en lite mer vetenskaplig linje i detta.

Politologerna - 18 jun 20 kl. 09:11

Oväntat små Greta-effekter på svensk miljöopinion

I ett nysläppt kapitel i den kommande SOM-antologin ”Regntunga skyar” analyserar Sara Persson, Simon Matti, Sverker Jagers och undertecknad hur ett stort antal indikatorer för svensk miljöopinion har förändrats i närtid, närmare bestämt mellan 2018 och 2019. Mellan de två höstmätningarna från SOM-institutet fick den globala klimatrörelsen ordentlig fart, inspirerad av Greta Thunbergs skolstrejker. Men gjorde den massiva globala mediala uppmärksamheten för Thunberg några avtryck på svenska folkets miljöattityder, klimatoro och gröna beteende?

Politologerna - 08 jun 20 kl. 16:10

Om potentiella framtida riksdagsmajoriteter i Coronakrisens spår

SCBs PSU-mätning i början av juni fungerar alltid som ett slags bokslut för opinionsvåren. Även om det finns en del mätningar kvar att redovisa under juni blir det normalt stiltje i väljaropinionen under sommaren. Coronapandemin har möblerat om rejält i svenska folkets samhällsattityder i allmänhet och partisympatier i synnerhet.

Politologerna - 05 jun 20 kl. 15:08

Centerpartiets ideologiska resa 1999-2019

Häromdagen släppte Chapel Hill Expert Survey sitt nya dataset för 2019 med expertbedömningar av totalt 277 partiers ideologiska positioner längs ett stort antal åsiktsdimensioner (Bakker et al, 2020). Med hjälp av datamaterialet kunde vi undersöka hur experternas bedömningar av svenska partiers positioner förändrats sedan CHES påbörjade sina systematiska mätningar 1999. Vårt fokus låg på de två mest centrala dimensionerna om man vill förstå och förklara vad som hänt i svensk politik: den så hemtama vänster-högerdimensionen och den nya framväxande kulturella värderingsdimensionen, som ibland går under namnet GAL-TAN-dimensionen (Green Alternative Libertarian vs Traditionalist Authoritarian Nationalist).

Politologerna - 23 apr 20 kl. 10:23

Matematiska modeller av verkligheten – begränsade men användbara

Sällan har väl matematiska och statistiska modeller diskuterats så flitigt som just nu. För en som håller på med dem till vardags är det om inte roligt så i alla fall intressant. En modell är en förenkling av verkligheten.

Politologerna - 26 mar 20 kl. 09:30

Hur ska vi utkräva ansvar för Sveriges hantering av Coronakrisen?

Sveriges svar på Coronakrisen är ett europeiskt undantagsfall. I nästan alla andra länder har regeringar stängt ner landet i en mycket högre utsträckning än vad som skett i Sverige. Folkhälsomyndigheten, med Anders Tegnell som främsta ansikte utåt, har gjort en annan bedömning än många andra europeiska experter, och menar att nedstängning inte kommer att vara verkningsfullt.

Politologerna - 20 jan 20 kl. 13:11

GAL-TAN: Utmanare – eller en del av höger-vänsterskalan?

Detta är ett gästinlägg författat av Jesper Lindqvist,  doktorand vid University College Dublin i statsvetenskap. *** Det har varit vanligt förekommande i svensk media under de senaste åren att beskriva höger-vänsterskalan som död eller irrelevant (Nordfors 2016; Gahrton 2019). Denna idé är inte bara vanlig i Sverige, och inte heller ny.

Politologerna - 24 dec 19 kl. 08:00

Riksdagsledamöter i opposition använder ett mycket mer negativt språk

Vilket språk använder ledamöter när de talar i riksdagen? Talar de om problem som kräver handling, utmaningar som behöver svaras upp till, möjligheter som kan fångas, eller bara att allt är gott? Det beror naturligtvis på vad de talar om.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.