Skånskan > Opinion

Thursday, 12 December, 05:19

Skånskan - 03 dec 19 kl. 10:00

Bertil Fiskesjö dödStatsvetaren och tidigare centerpartistiske riksdagsmannen Bertil Fiskesjö, Lund, har avlidit, 91 år gammal. Bertil Fiskesjö växte upp i Fiskesjö, Algutsboda, i Småland, där han började sin politiska bana i dåvarande Bondeförbundet, sedermera Centerpartiet. Hans licentiatsavhandling från 1964 vid Lunds universitet handlade också om Bondeförbundets bildande och tidiga historia.
Filosofisk ämbetsexamen hade han tagit redan 1955, samma år som han gifte sig med Geirid, som forskade inom genetik och också var engagerad i Lundapolitiken.
Mellan 1955 och 1966 var Bertil Fiskesjö lärare på gymnasium och vid universitetet, 1966 blev han universitetslektor i statsvetenskap i Lund.
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Fiskesjö, Bertil Fiskesjö, Småland, Bondeförbundet, Centerpartiet, Lunds, Bondeförbundets, Geirid, Lundapolitiken, Lund, FN, Europarådets, Skåne, Sveriges Pensionärsförbund, SPF, Skånska Dagbladets

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bertil, Fiskesjödöd
Expressen - 30 maj 17 kl. 10:43

Man begärs häktad för mordet vid fiskesjön

En 50-årig man begärs häktad misstänkt för mordet vid fiskesjön Stensjön i lördags.Polisen kallades till sjön efter att vittnen larmat om ett bråk..

Nya Wermlands Tidningen - 05 sep 18 kl. 12:44

Granat hittad i fiskesjö

En granat fiskades under onsdagen upp ur en fiskesjö i det gamla militära övningsområdet Örnäs utanför Kil..

Corren - 18 jan 19 kl. 17:00

Skildrar Vättern som fiskesjö i bok

Det har skrivits många böcker om Vättern, men nyligen utkomna "Vättern: Fisk och fiskare" kan vara den första som koncentrerar sig på Vättern som fiskesjö..

Helsingborgs Dagblad - 07 maj 19 kl. 07:00

Minnesord om Geirid Fiskesjö

Geirid Fiskesjö, Lund, fil. dr i genetik, har avlidit i en ålder av 88 år..

Sydsvenskan - 07 maj 19 kl. 07:00

Minnesord om Geirid Fiskesjö

Geirid Fiskesjö, Lund, fil. dr i genetik, har avlidit i en ålder av 88 år..

Kristianstadsbladet - 27 apr 11 kl. 08:00

Bertil tvingas att gilla läget

Den frostiga relationen med omsorgsförvaltningen har gått så långt att Bertil Ohlsson larmat ut polis när en extra personal trängde sig på utan lov.
Bertil Ohlsson kan allt, men behöver hjälp med det mesta. Och har rätt till ett normalt liv som alla andra.

Skånskan - 12 nov 18 kl. 06:01

Karl-Bertil tillbaka med mer ljud

Många fler ljudeffekter och ingen rekvisita. Det är några av förändringarna när Karl-Bertil Jonssons julafton får nypremiär som vinterns stora familjeföreställning på Hipp 17 november.
– Den har blivit mer expressonisktisk och grotesk, för verkligheten är mer grotesk, säger Sara Cronberg som regisserar den klassiska julsagan för andra gången.

News55 - 20 apr 16 kl. 10:42

Enligt oddsen: lillprinsen ska heta Bertil

Färska odds från spelportalen Betsson visar att prins Carl Philip och prinsessan Sofias första barn kommer döpas till Bertil, precis som kungens farbror och Carl Philips gudfar hette.       LÄS MER: Se när Carl Philip berättar om bebislyckan Stod varandra nära Carl Philip och Bertil stod varandra nära och Bertil, även kallad ”motorprinsen”, var mycket intresserad av motorsport precis som Carl Philip.       LÄS MER: Så här stor är han!

Skånskan - 23 nov 16 kl. 10:30

Karl-Bertil Jonssons julafton urtolkas på Hipp

scen När Malmö stadsteater nu förvandlar Tage Danielssons klassiska novell Karl-Bertil Jonssons julafton till teater är det fortfarande en saga, men med nutida referenser. Däremot har man valt bort Per Åhlins gulliga bildspråk för att i stället sätta ljudet i centrum.
På lördag är det urpremiär på Hipp.

Sydsvenskan - 09 dec 13 kl. 06:30

Bertil Nilsson

Köpman Bertil Nilsson, 81 år, Malmö, har avlidit. Hans närmaste är hustrun Ulla, barn och barnbarn.Bertil var född i Köpingebro och efter skolgång där och i Ystad fick han anställning vid Persöner AB redan som femtonåring.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 7 timmar sedan

Person misshandlad vid järnvägsstation

Landskrona En man påträffades under onsdagskvällen skadad vi järnvägsstationen i Häljarp. Mannen som är i 20-års ålder uppger att han angripits av tre maskerade män, enligt polisen.  De maskerade männen ville enligt polis råna mannen på en jacka.

Skånskan - 9 timmar sedan

Bråk i Hermodsdal- två misshandlade

Malmö Polis kallades vid 17.30 till ICA i Hermodsdal efter att flera uppringare larmat om ett större bråk. – Enligt en uppringare ska ett större gäng ha bråkat och en av personerna ska ha haft ett knivliknade föremål, säger Evelina Olsson, på polisen.

Skånskan - 10 timmar sedan

Matservering får fortsätta nästa år

STAFFANSTORP Pilegårdens restaurang ska servera mat även 2020 men tvingas hålla sommarstängt under ett par månader.Beskedet gavs när kommunfullmäktige på onsdagen återupptog sitt icke avslutade budgetmöte i november. Då hann man bara klubba utbildningsnämndens ram för 2020.

Skånskan - 11 timmar sedan

Tåg står stilla på Öresundsbron -inställda avgångar

Flera tåg har ställts in och flera avgångar har förenats efter att ett tåg fastan på Öresundsbron. Enligt trafikverket ska anledningen vara ett tekniskt fel. Det är ännu oklart när tågtrafiken mellan Malmö och Köpenhamn kommer löpa på normalt igen..

Skånskan - 12 timmar sedan

Hittade misstänkt bomb

Kristianstad Ett misstänkt farligt föremål anträffades vid 14:40 på onsdagseftermiddagen, på Bokvägen i Kristianstad. Föremålet fanns utomhus, och efter en inledande kontroll från polisens sida tillkallades nationella bombskyddet. I området finns många flerfamiljshus.

Skånskan - 12 timmar sedan

Resurser mot våld

Polismyndigheten medger att de har nedprioriterat våld i nära relationer, trots att den officiella linjen varit att man satsat mycket resurser på det. Det enligt Michael Johansson, chef för den utredningssektion som ägnar sig åt brott i nära relationer i polisområde Syd.
Polisens medgivande lär komma som en lättnad för dem som utsatts upprepade gånger och inte upplevt att deras situation uppmärksammats av polisen eller att chansen för att gärningsmannen kan lagföras har varit tillräckligt stor.

Skånskan - 12 timmar sedan

Bedrägerivarningar

Margareta i Hässleholm utsattes för en typ av bedrägeriförsök som blir allt vanligare. Hon berättar i Norra Skåne att någon som sade att han ringde från IKANO-banken sade att hon hade beviljats ett större lån. Det kan vara en sämre strategi än tidigare bedrägeriförsök: äldre är ofta uppfostrade med att det är viktigt att ”göra rätt för sig”.

Skånskan - 12 timmar sedan

Tog strypgrepp på kvinna på hotell

Malmö Under många år hade paret ett stormigt förhållande där kvinnan säger att hon utsattes för såväl psykisk som fysisk misshandel.
På nyårsafton polisanmälde hon den 33-årige mannen sedan han tagit strypgrepp på henne.Mannen och kvinnan hade från och till varit ett par sedan tonåren, och även fått ett barn ihop.

Skånskan - 12 timmar sedan

Fortfarande vetenskap

Greta Thunbergs tal till ett håglöst klimatmöte var inte nådigt. Särskilt västvärlden beter sig skamlöst, enligt henne. Man kan se det som att Thunbergs budskap kommer alltmer från vänster.

Skånskan - 12 timmar sedan

Biblioteket är redo för invigning

Sjöbo På fredag är det åter-invigning av Sjöbo bibliotek som renoverats och dessutom blivit meröppet.Det har tagit nästan ett år, eller rättare sagt flera år att gå från teori och praktik vad gäller huvudbiblioteket i Sjöbo.
Med sviktande utlån och besök på biblioteket insåg verksamhet och politiker att en rejäl uppdatering var av nödvändighet för att locka fler besökare.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.