SR > Nyheter

Thursday, 12 December, 02:31

SR - 03 dec 19 kl. 09:56

Resultaten går uppåt, men likvärdigheten står stillBättre resultat i läsförståelse, matematik och naturvetenskap bland svenska 15-åringar, visar den senaste PISA-mätningen. Men likvärdigheten i svenska skolan har inte förbättrats..
Läs mer på SR
Läs mer om:
PISA

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Resultaten, gåruppåt men , likvärdigheten, står, still
SvD - 28 mar 16 kl. 19:00

M vill ha kortare sommarlov i Stockholm

Moderaterna i Stockholms stad vill införa tre terminer i skolan på försök. Med ett kortare sommarlov hoppas oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) förbättra resultaten och öka likvärdigheten i skolorna, samtidigt som familjer lättare ska få ihop vardagen. Blir förslaget verklighet riskerar dock lärarbristen att öka ytterligare..

SVT Debatt - 03 dec 13 kl. 16:32

Sluta skylla skolproblemen på sossarna, Björklund

PISA-UNDERSÖKNINGEN I dag presenterades den internationella Pisa-undersökningen om skolelevers kunskapsområden, som visade att Sverige har den sämsta resultatutvecklingen av alla OECD-länder. Det är tydligt att det är utbildningsminister Jan Björklunds fel att det ser ut såhär. Han har ägnat kraft och tid åt reformer som ökat skillnaderna och minskat likvärdigheten i skolan.

SVT Debatt - 02 jul 13 kl. 15:44

Folket vill ha en statlig skola

SKOLAN Friskolereformen och kommunaliseringen av den svenska skolan har haft många negativa konsekvenser. Idag vill en majoritet av svenskarna vill att vi återgår till en statlig skola, och politikerna borde lyssna på deras önskemål, skriver Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund. Svenska folket vill se en annan styrning av skolan, man vill se en mer nationell skola.

TA - 23 maj 13 kl. 06:30

Skolan kräver starkare styrning

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Hur länge ska beslutsfattarna blunda för att skolans finansiering och styrning måste förändras? Studie efter studie visar att likvärdigheten blir allt sämre i den svenska skolan. Det skriver Bo Jansson, nytillträdd förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund.

BT - 04 jun 13 kl. 10:25

Särskilt stöd bör sättas in tidigt

De senaste åren har varit bland de mest intensiva i Sveriges utbildningshistoria. Reformer som nya betygssystem, läroplaner, satsningar för att stärka läraryrket har införts. Sverige ska bli en kunskapsnation i världsklass, som rustar varje elev oavsett bakgrund för livet och för arbetsmarknaden.

Sydsvenskan - 07 maj 16 kl. 11:00

Betyg: mer än bara kunskapsmätare

Betyg ska på ett så bra sätt som möjligt mäta vad den enskilda eleven kan. Men i Sverige finns ett alldeles särskilt tonläge i just betygsdebatten. Här handlar frågan om betygen nämligen också om något annat.

Alliansfritt Sverige - 09 apr 14 kl. 08:32

Jan Björklund har lyckats med mycket – här en lista över mindre bra saker han uppnått

Skolans resultat har länge sjunkit. Sverige är det land av alla OECD-länder som har sjunkit mest faktiskt. Visst, kunskapsresultaten har gått nedåt redan innan alliansen tog över.

Barometern - 28 okt 13 kl. 09:53

Frihet, jämlikhet och effektivitet

Vi hade en gång i Sverige en skola för alla, började måndagens Uppdrag granskning med rubriken ?En förlorad skola?. Och nog gick den poängen fram: interiörerna från och rapporterna om Rosengårdsskolan i Malmö, Sveriges sämsta högstadieskola innan den stängdes, gav en tydlig bild av en enskild skola som knappast fungerade för någon.

Barometern - 28 okt 13 kl. 09:53

Frihet, jämlikhet och effektivitet

Vi hade en gång i Sverige en skola för alla, började måndagens Uppdrag granskning med rubriken ?En förlorad skola?. Och nog gick den poängen fram: interiörerna från och rapporterna om Rosengårdsskolan i Malmö, Sveriges sämsta högstadieskola innan den stängdes, gav en tydlig bild av en enskild skola som knappast fungerade för någon.

Helsingborgs Dagblad - 24 jan 16 kl. 00:01

Det fria skolvalet ska vara ett verktyg för att motverka segregation.

Det fanns en tid när varje elev fick sig en skolplats tilldelad, punkt slut. Den som inte trivdes, som kanske blev mobbad eller av andra skäl ville byta skola, kunde inte vara säker på att få göra det. Ofta krävdes en flytt och valfriheten var därför förbehållen dem med resurser.

Fler nyheter från SR

SR - 30 minuter sedan

Ingen större entusiasm bland väljarna

Politikerna kallar torsdagens val för det viktigaste för denna generation och utgången är oviss. Men bland väljarna är det ändå svårt att hitta någon entusiasm..

SR - 5 timmar sedan

Stor ökning av felaktigt utfärdade dödsbevis

Antalet felaktigt utfärdade dödsbevis har ökat kraftigt. Från att runt millennieskiftet årligen legat runt en knapp handfull ärenden är antalet enligt Skatteverket nu drygt ett anmält fall per månad i landet..

SR - 6 timmar sedan

Just nu: Stor insats utanför Köpenhamn

Enligt uppgifter från danska medier har polis gått ut och uppmanat människor i Greve utanför Köpenhamn att gå bort från fönstren. Polisens bombgrupp är på plats men i nuläget är informationen knapphändig..

SR - 6 timmar sedan

Uppgift: 70-tal döda i attack i Niger

Minst 70 soldater har dödats i en attack mot en militär postering i västra Niger, uppger flera källor för nyhetsbyrån Reuters..

SR - 7 timmar sedan

Ny satsning mot hatbrott i Norge

I Norge ska polisen bli bättre på att bekämpa hatbrott. Detta är en av punkterna i regeringens nya handlingsplan mot rasism och diskriminering.

SR - 7 timmar sedan

Löfven hyllar Greta Thunberg: ”Jättestort”

Statsminister Stefan Löfven hyllar Greta Thunberg idag som har utsetts till årets person av den amerikanska tidskriften Time..

SR - 7 timmar sedan

Experten: Största insatsen mot en terrorcell i Danmark

Dagens stora polisinsats i Danmark, där man har gripit ett 20-tal personer som är misstänkta för förberedelse för terrorbrott, är unik. Det menar terrorexperten Magnus Ranstorp. – Den här måste vara den största polisiära instansen mot en terrorcell i Danmark, säger han..

SR - 8 timmar sedan

Nervöst för Corbyn och Johnson inför valet

Kampanjerna inför det brittiska parlamentsvalet i morgon är inne i sina absoluta slutskeden. Den stora frågan är om Torypartiet får majoritet i parlamentet eller inte. Det kan avgöra om Toryledaren Boris Johnson eller Labourledaren Jeremy Corbyn blir premiärminister efter valet..

SR - 8 timmar sedan

Asap Rocky mötte ungdomar i Husby

Den amerikanske rapartisten ASAP Rocky är tillbaks i Sverige efter sommarens uppmärksammade rättegång. Under dagen har han bland annat besökt Stockholmsförorten Husby..

SR - 9 timmar sedan

Hemliga dokumenten avslöjar: Så ska finländare i IS-lägret hanteras

I Finland pågår en stor debatt om finländare på al-Hol-lägret, men det verkar oklart vad regeringens linje är. Enligt Yle finns det planer på att hem de finländare som vill..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.