YLE > Finland

Sunday, 08 December, 15:16

YLE - 03 dec 19 kl. 09:00

Klyftan mellan elevernas kunnande syns allt tydligare - Finland håller sig ändå kvar på toppen i Pisa-mätningenLäskunnigheten och kunskaperna i naturvetenskaper har ytterligare försvagats bland de finländska 15-åringarna. De matematiska kunskaperna har hållits snudd på oförändrade, jämfört med den förra Pisa-studien 2015..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Pisa

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Klyftanmellan , elevernas, kunnande, synsallt , tydligare, Finland, håller, sig ändå kvar på toppen i Pisa-mätningen
HBL - 29 jun 14 kl. 04:15

Klyftan mellan könen som ett egnahemshus

Trots ett annars relativt sett jämställt samhälle ligger Finland efter resten av EU när det gäller löneskillnader som inte går att förklara mellan män och kvinnor. Men HBL hittar en ljuspunkt.Regeringen strävar efter att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor, från 20 procent 2006 till högst 15 procent 2015.

YLE - 30 okt 16 kl. 23:05

Ojämlikheten i samhället syns i skolan - "Det är inte längre fråga om små skillnader"

Är det längre sant att vi har en jämlik skola i Finland – där alla barn får en lika god grundutbildning oberoende av bakgrund? Den frågan bör ställas och den bör ställas högt. Den finländska grundskolans styrka har varit att barn från alla samhällsklasser suttit i samma klassrum och fått samma grundutbildning.

YLE - 09 jan 17 kl. 04:00

Pisa-testerna utökas med mjuka värden: Elevernas känsloliv i fokus

När skolelever i olika länder år 2018 börjar testas på sin emotionella utveckling får Pisa-proven en annan dimension. Många psykologer säger att de socioemotionella utvecklingen påverkar elevens framgångar mer än annat. Pisa-testerna har kritiserats för att de koncentrerar sig för mycket på kognitiva kompetenser, alltså att man testar barnens kunskaper i olika ämnen.

Kristianstadsbladet - 19 mar 13 kl. 15:00

"Kunnande om vår skogs verkliga historia saknas"

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Civiljägmästare Per Bergenholm reagerar över en artikel om skogens tillstånd som Peter Viktorsson skrev i början av året. Okunnigt! är omdömet.

City - 03 feb 11 kl. 11:31

Klyftan mellan fattiga och rika växer

Foto: Sofia RunarsdotterSkilda Stockholmsvärldar. Ola Lauritzsen, GI-guru, är miljonär och tar ut 30 000 kronor i månadslön, Marie Munther är arbetslös och funktionshindrad, får 6,50 i timmen i praktikbidrag och tjänar 500 kronor i månaden. Marie sliter på sina tio år gamla secondhand-kläder.

Dagensanalys.se - 28 mar 19 kl. 23:46

Digitala klyftan ökar mellan små och stora företag

Digitala lösningar skapar nya möjligheter och underlättar vardagen för företag oavsett storlek. Men stora företag har kommit längre än små, som dessutom riskerar att ytterligare halka efter. Det visar en rapport från Telia och analys- och undersökningsföretaget Nepa som granskat hur redo svenska företag är för att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.

BT - 20 aug 14 kl. 00:30

Stenbocksskolans problem syns inte när driftsformer är det enda som gäller i debatten

När Stenbocksskolan i Ulricehamn nu har öppnat för höstterminen saknas 800 000 kronor i budgeten. Ett underskott som vid årets slut beräknas växa till över en miljon. Det är med andra ord ett exempel på hur viktigt det är att även skolor har en stabil ekonomi och att kommunpolitiker förmår att ta ansvar och att prioritera.

YLE - 31 aug 14 kl. 07:17

TS: Många universitet säljer kunnande

Över hälften av de finländska universiteten säljer sitt kunnande genom egna företag, skriver tidningen Turun Sanomat. Av fjorton universitet är det åtta stycken som äger ett företag eller en del av ett företag - så att universitetet kan erbjuda sitt kunnande på den privata marknaden. Det handlar i första hand om tjänster inom utbildning eller forskning.

YLE - 19 apr 17 kl. 05:16

Nya läroplanen syns i Norra Korsholms skola

I höstas togs den nya läroplanen i bruk i landets lågstadieskolor. I Norra Korsholms skola märks det nya bland annat i språkundervisningen. Där ligger allt mer av fokusen på kommunikation, även om grammatiken givetvis finns kvar.

YLE - 18 jul 17 kl. 04:33

Verkställande direktörer vill ha mer kunnande i företagens styrelser

De finländska företagens verkställande direktörer anser att kunnandet i företagens styrelser ligger på en bra nivå, men önskar mer kunnande inför kommande utmaningar, visar Centralhandelskammarens styrelsebarometer för små och medelstora företag. Nästan 80 procent av de som svarade ansåg att styrelsens kunnande är på en bra nivå i nuläget. Gällande framtiden förhåller man sig däremot mer kritiskt.

Nyan - 09 nov 18 kl. 09:14

”Vi har elevernas bästa för ögonen”

Skoldirektör Mathias Eriksson bemöter kritiken från Eckerö och Hammarland mot den planerade utbyggnaden av Kyrkby högstadieskola och hanteringen av ärendet. – Vi har bara elevernas bästa för ögonen.
Det var i torsdagens tidning som ledningsrepresentanter för både Hammarland och Eckerö kommun uttalade sig i syrliga tongångar om hur Södra Ålands högstadiedistrikt har hanterat frågan om utbyggnaden av KHS.

Fler nyheter från YLE

YLE - 30 minuter sedan

Inget butiksstöd i Bromarv och på Skåldö - anses inte vara på glesbygden

Ett butiksstöd till bybutikerna i Bromarv och på Skåldö hade betytt mycket, men nu får de klara sig utan. Livsmedelsverket anser nämligen inte att butikerna är på landsbygden..

YLE - 1 timme sedan

Regeringssonderaren Rinne hoppas på en snabb process där riksdagen röstar om statsminister på tisdag

Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) är nöjd med de förhandlingar han förde med företrädare för riksdagsgrupperna på söndagen..

YLE - 2 timmar sedan

27-åriga Nita ångrar att hon korrigerade sitt kön: "Jag önskar att det hade funnits andra sätt att behandla mina problem"

Nita upplever att hennes psykiska problem inte beaktades då hon inledde en könskorrigeringsprocess från kvinna till man. Efter bara några år som man ångrade hon sig och lever nu som kvinna igen..

YLE - 2 timmar sedan

Gammaldags julförberedelser och traditioner på Hertonäs gård - vi gick på tomtejakt

På Hertonäs gård i östra Helsingfors är det lätt att känna historiens vingslag. När herrgården och bondgården öppnar sina dörrar blir det gammaldags julpyssel, tomteskola, stjärngossespel och möten med historiska personer..

YLE - 3 timmar sedan

“Man känner stressen rinna av en tillsammans med fåren" - centrumfåren i Pargas har uppskattats av många i över tio år

De lurviga vännerna på Gamla Malmen i Pargas har blivit en naturlig del av staden. Stadens gemensamma tackor och bässar sköts med hjälp av frivilliga invånare. Men hur länge fåren kommer finnas kvar är oklart..

YLE - 22 timmar sedan

Asylsökande irakier kräver klara besked och snabbare processer: “Väntan är som ett fängelse"

Sedan i torsdags står ett svart tält utanför Migrationsverkets kontor i Böle i Helsingfors. Det är asylsökande irakier som demonstrerar mot att Migrationsverket anser att Irak är ett säkert land att skicka tillbaka asylsökande till..

YLE - 5 timmar sedan

Polisen varnar för bluffpoliser - ber om bankuppgifter per telefon

Kring Satakunta har gjorts flera polisanmälan om så kallade falska poliser som ringer upp människor och ber om deras bankuppgifter..

YLE - 6 timmar sedan

Regeringssonderingarna fortsätter i dag och SDP väljer statsministerkandidat

Socialdemokraternas partifullmäktige ska i dag fatta beslut om sin statsministerkandidat och om de övriga ministrarna. Också arbetet med att bilda en ny regering fortsätter i dag..

YLE - 8 timmar sedan

Louise sålde sig till vuxna män som fjortonåring: "Jag träffade dem på skolrasterna för att dämpa min ångest"

Svenska Louise Amcoff var fjorton år då hon började sälja sin kropp till vuxna män. Hon säger att det inte finns någon typisk sexköpare men det de har gemensamt är att de är sjuka. "Om man köper ett barns kropp så är man sjuk och har en fruktansvärd kvinno- och människosyn", säger hon.

YLE - 8 timmar sedan

Rauanheimos vd: “Antracit dammar inte i Koverhar hamn” - i Ingå hamn dammar grus mera än kol

Antracit dammar inte då det hanteras i Koverhar hamn i Hangö, intygar Rauanheimos vd Joakim Laxåback. I Ingå hamn lossar Inkoo Shipping inte stenkol om det blåser hårt. Där är det i stället grus som dammar mest..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.