Expressen > Kultur

Monday, 09 December, 22:57

Expressen - 02 dec 19 kl. 13:49

Det här är ingen ny skandal för Svenska AkademienVictor Malm kommenterar avhoppen från Svenska Akademiens externa Nobelkommitté. .
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Svenska Akademien, Malm, Svenska Akademiens, Nobelkommitté

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det här är ingen ny skandalför Svenska , Akademien
YLE - 07 apr 18 kl. 19:22

Osäker framtid för Svenska Akademien efter skandal - sekreteraren vill ändra stadgarna för att rädda institutionen

Också i Svenskfinlands litteraturkretsar följer man med den skandal som skakar Svenska Akademien. Samtidigt hoppas man att den anrika institutionen klarar av att förnya sig..

Expressen - 20 dec 17 kl. 10:35

Det händer hos Svenska Akademien i kväll

Ett skandalomsusat år för Svenska Akademien avslutas på onsdagen på ett storstilat sätt, med årets högtidssammankomst. Under kvällen ska direktören enligt traditionen hålla ett tal om aktuella händelser, och det återstår att se om den skandal som skakat Akademien under hösten kommer att beröras..

Expressen - 18 okt 19 kl. 16:16

”Handke är en större skandal än kulturprofilen”

Har Svenska Akademien med valet av Peter Handke tagit klivet från en skandal till en ännu större?Det diskuterar Jasenko Selimovic och Victor Malm i veckans Kultur-Expressen i Expressen TV..

SvD - 07 okt 15 kl. 15:07

Tolv mästare Akademien missade

De förbisedda. I morgon är det åter dags för Svenska Akademien att ­meddela vem som får Nobelpriset i litteratur. Blir det ”rätt” val?

Skånskan - 12 maj 18 kl. 14:00

Gör som Akademien – pausar pris

Kävlinge Kävlinge gör som Svenska Akademien. Pausar ett pris. Men i Kävlinges fall är det inte en skandal som är orsaken, utan att priset omarbetas för att kunna utse nya pristagare.

Expressen - 20 dec 18 kl. 07:30

Kungafamiljens markering – mot Svenska Akademien

Det är dags för årets högtidssammankomst i Svenska Akademien. Men nu markerar kungafamiljen mot stiftelsen efter skandalåret – och närvarar bara med halva familjen. – Så kan du ju tolka det, och den tolkningen har jag inget emot, säger hovets presschef Margareta Thorgren till Aftonbladet..

Skånskan - 13 apr 18 kl. 16:58

Skånska röster om krisen i Svenska Akademien

Krisen i Svenska Akademien fördjupas och förändras hela tiden. Vi har ställt frågan ”Vad tror du om Svenska Akademiens framtid efter att Sara Danius lämnade som ständig sekreterare?” till elva skånska författare, förläggare, kritiker och litteraturvetaren.

SR - 11 okt 19 kl. 06:00

Internationell kritik mot Svenska Akademiens val: "Extremt osäkert och skandalöst"

Valet av Olga Tokarzcuk och Peter Handke för Nobelpriset i litteratur har både stärkt och försvagat förtroendet för Svenska Akademien..

Skånskan - 06 apr 18 kl. 12:52

Början på ett strömhopp från Svenska Akademien?

krönika En stol har stått tom beundransvärt länge runt Svenska Akademiens bord – Kerstin Ekmans. Det var i samband med ”Rushdie-affären” 1989 som hon och några författarkollegor ansåg att Akademien inte tog tillräckligt avstånd från dödshoten som riktades mot författaren Salman Rushdie. Även Lars Gyllensten lämnade Akademien i samband med detta.

Skånskan - 09 apr 18 kl. 16:33

Vidare turer kring Svenska Akademien

I helgen inkom en polisanmälan om brott med kopplingar till Svenska Akademien. Ekobrottsmyndigheten har nu tagit hand om hanteringen av anmälan uppger bland annat SVT:s Kulturnyheterna.Turerna kring Svenska Akademien går vidare.

Skånskan - 18 jan 19 kl. 12:13

Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien

Kultur Svenska Akademien och ledamoten Katarina Frostenson har nått en förlikning.Frostenson väljer nu att lämna Svenska Akademien, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande. Svenska Akademien skriver att de har gjort gällande att Katarina Frostenson är ansvarig för sekretessbrott genom närstående, och att Frostenson har förnekat sekretessbrott.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 6 timmar sedan

Därför borde Cissi Wallin ha friats i dag

Cissi Wallin döms för grovt förtal och ska betala skadestånd på 90 000 kronor.Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tycker att Fredrik Virtanen bör tåla att hans åsikter ställs mot hans handlingar..

Expressen - 16 timmar sedan

Bäste Jimmie – du får gärna svara på detta brev

Jonas Gardell skriver ett öppet brev till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson..

Expressen - 16 timmar sedan

En livlös läsrobot som låtsas lyssna

På svenska bibliotek motiveras barn till läsning genom en robot.Helena Granström tycker att vi ska vara öppna med hur metoden fungerar..

Expressen - 16 timmar sedan

I Rinkeby står Olga Tokarczuk i centrum

Olga Tokarczuk har hamnat i djup och orättvis skugga bakom Handke-debatten.Margareta Sörenson gratulerar henne till beslutet att bege sig till Rinkebybarnen..

Expressen - Igår: 13:09

De bröt normer och ny mark för den skapande kvinnan

”Den sårade divan” är en pjäs om att ta kommandot över sitt liv och sin diagnos.Gunilla Brodrej ser en snyggt iscensatt föreställning om tre framstående svenska kvinnor..

Expressen - Igår: 07:00

Handke om Nobelpriset: ”Det är ingen glädje”

På tisdag tilldelas han 2019 års Nobelpris i litteratur, men under hösten har kritiken mot Peter Handke varit intensiv. I en exklusiv intervju för Expressens kultursida träffar Malte Herwig, som skrivit Handkes biografi, författaren i hans hem. .

Expressen - Igår: 06:45

Hennes tankar dissekerar herpes och kroppsvätskor

Vissa romaner får dig att se på världen som om den var ny. Annina Rabe imponeras av Malin Kiveläs ”Hjärtat”..

Expressen - I förrgår: 19:00

Att posera på Instagram duger inte, Peter Englund

Karin Olsson om de stora författarna som blir alltmer sällsynta i kulturdebatten..

Expressen - I förrgår: 07:00

Utan den här skivan hade jag inte överlevt

För 20 år sedan släppte Kent skivan ”Hagnesta Hill” som blev pandakulturens soundtrack. Elin Grelsson Almestad återvänder till den tonåring som behövde en anledning att leva..

Expressen - 06 dec 19 kl. 11:31

Därför bojkottar Peter Englund Nobelveckan

Victor Malm kommenterar Peter Englunds protest mot att Peter Handke får Nobelpriset..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.