YLE > Svenskfinland

Monday, 16 December, 01:42

YLE - 02 dec 19 kl. 13:40

Kristinestad och Korsholm topprankade bland gymnasierna i FinlandKristinestads gymnasium placerar sig på tredje plats bland små gymnasieskolor i Finland. Småskaligheten och samhörigheten är orsaken till topplaceringen säger elever och lärare. Även i Korsholm lyfter man fram vi-känslan..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Korsholm, Finland

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kristinestadoch , Korsholm, topprankadebland , gymnasiernai , Finland
YLE - 27 nov 13 kl. 04:51

Stora skillnader i timresurs i de österbottniska gymnasierna

Timresursen styr gymnasiernas möjligheter att ordna undervisningen. I det kommunala gymnasiet i Vasa satsas inga extra kommunala medel i gymnasierna, i små gymnasier i Österbotten måste kommunen sträcka till extra medel för att få det hela att gå runt. Timresursen kan uttryckas i en timresurskoefficient där allt som satsas i kommunens gymnasium tas med och siffran kan jämföras med andra kommuners satsningar i gymnasieutbildningen.

YLE - 04 dec 14 kl. 08:04

Gymnasierna tvingas till förändringar

Alla gymnasier blir inte kvar bara för att man går ihop i en gemensam förvaltning. Det anser skoldirektör Per-Olof Nyström i Karleby. Att tro att en större organisation räddar alla enheter jämför Nyström med att tro på tomten.

YLE - 04 jul 16 kl. 14:43

Är Kristinestad bäst på att tippa fotboll?

Den intensiva tätstriden fortsätter i X3M-tipset, tävlingen där Svenskfinland tävlar om vem som kan förutspå fotbolls-EM bäst! För tillfället delar Jesse Kuusisto och Niclas Lundell från Kristinestad samt Anders Stark från Esbo på förstaplatsen. En av de viktigaste frågorna handlade naturligtvis om vilka länder som når semifinal.

YLE - 11 jul 16 kl. 17:00

Tony Lehto från Kristinestad segrar i X3M-tipset

Tony Lehto från Kristinestad är bäst i Svenskfinland på att tippa fotbolls-EM. Han har tagit hem segern i det oerhört jämna och spännande X3M-tipset. Vi ringde upp vinnaren och överraskade honom med segerbudet.

YLE - 23 feb 16 kl. 06:08

Gymnasierna lockar i Vasa

Nu inleds den gemensamma elevantansökan, då niondeklassarna väljer studieinriktning. I Österbotten är gymnasiebenägenheten i regel något större i städerna än på landsbygden. Vasa toppar den österbottniska statistiken.

YLE - 19 sep 12 kl. 09:02

Gymnasierna i Kristinestad kan bli privatägda

Gymnasiet i Kristinestad går en osäker framtid till mötes. Det på grund av ett sviktande elevunderlag och Kommunförbundets rapport tidigare i år, som bland annat handlar om att gymnasierna i Kristinestad och Närpes borde slås ihop administrativt. - Att privatisera är ett sätt att slå vakt om självbestämmanderätten, säger svenska utbildningsnämndens ordförande Christina Nygren-Landgärds.

YLE - 17 nov 14 kl. 04:31

Kärv ekonomisk framtid för gymnasierna

Det är ännu inte klart hur hur statens sparåtgärder på 260 miljoner euro från andra stadiets utbildning kommer att fördelas mellan yrkesutbildningen och gymnasiesektorn. Det är i varje fall klart att sparåtgärderna kommer att leda till betydande svårigheter för gymnasiernas ekonomi. Kommunförbundets direktör för utbildning och kultur, Terhi Päivärinta, är mer bekymrad för statens sparåtgärder än för ändringen i finansieringsgrunderna för gymnasierna.

YLE - 18 aug 17 kl. 06:16

Ny arbetsgrupp ska utreda gemensamt skolcampus i Kristinestad

Diskussionerna om ett gemensamt tvåspråkigt skolcampus i Kristinestad har pågått länge. Nu ska en ny arbetsgrupp ge förslag på hur ett fördjupat samarbete kunde fungera. Det var en motion om en sammanslagning av gymnasierna från 2010 som väcktes till liv igen av den finskspråkiga utbildningsnämnden i Kristinestad i början av året.

YLE - 20 maj 14 kl. 19:31

Vi 7 gymnasierna vill starta samkommun

Gymnasierna inom Vi 7-området från Vörå i norr till Kristinestad i söder vill bilda en samkommun som upprätthållare av gymnasieutbildningen. Det här för att trygga de mindre gymnasierna. Andra stadiets utbildning ligger just nu i vågskålen och farhågorna är att de små landsbygdsgymnasierna kommer att försvinna.

YLE - 04 dec 12 kl. 05:05

Planer på ett större vindkraftsprojekt i Kristinestad

Det rikssvenska vindkraftsbolaget O2 etablerar sig i Kristinestad med planer på ett större vindkraftsprojekt på 70 till 90 kraftverk i Lappfjärd-Dagsmark-Tjöck-området. Samtidigt har O2 tagit över Smålands Miljöenergis vindkraftsprojekt i Nykarleby och Korsholm med 9 respektive 7 möllor. I Kristinestad har arbetet nyligen börjat, men man har redan fått 70 procent av de berörda markägarna med.

Fler nyheter från YLE

YLE - 17 timmar sedan

Sent i advent - då ger sig Thomas Lundin ut på julturné

Artisten Thomas Lundin har som tradition att ge ett antal konserter i adventstid - så även i år. Två av konserterna är på Wasa Teater, där Thomas också är aktuell i pjäsen "Spelman på taket"..

YLE - Igår: 16:43

Familjens hus brann – "Från en vanlig torsdagskväll till fullt kaos på en gång"

En kväll i september förändrades familjen Björkholms liv när deras hus i Malax brann upp. Men Ann-Caroline och Andreas säger att de på ett sätt är lyckligare nu än innan branden. Nu talar vi mer med varandra, säger de..

YLE - Igår: 08:14

Johan Becker sjunger för tiotusentals människor i Ryssland: ”Jag brukar tänka att det är 30 000 ägg som sitter och tittar”

För ungefär ett år sedan fick närpesbördige artisten Johan Becker ett samtal som gjorde att hans karriär tog en ny vändning. Nu sjunger han inför tiotusentals människor, flyger helikopter till spelningar och springer från fans som vill ha selfies. Det hade man inte räknat med vid 48 års ålder, säger han..

YLE - I förrgår: 15:32

VBL: Vasabo gripen för butiksrånet i Roparnäs i augusti

I måndags kunde polisen gripa en man misstänkt för knivrånet vid en butik i Roparnäs i augusti..

YLE - I förrgår: 15:00

”Under en träning var jag tvungen att spy” – försäsongens tuffa vardag blev en ögonöppnare för Mehdi El Moutacim i SJK

När SJK visade intresse och erbjöd ett kontrakt behövde Mehdi El Moutacim inte tveka. Det var rätt steg att ta för att försöka bli en ligamålvakt. Under de första träningsveckorna har han fått känna på det hårda jobb som måste göras..

YLE - I förrgår: 05:00

Luciamorgonen i Svenskfinland bjöd på små lucior, lussekatter och Finlands lucia - se videoklipp från din egen region

Små lucior och stora lucior, mörker och ljus, lussekatter och pepparkakor - det var en del av ingredienserna i Svenska Yles luciamorgon..

YLE - 11 dec 19 kl. 10:38

Stormen orsakade elavbrott runt om i regionen – över 500 hushåll ute i skärgården blev utan el

Det varnades för hård vind både på land och ute till havs när en storm drog in över Österbotten och Kvarken under onsdagen. Många hushåll fick klara sig utan el under dagen..

YLE - I förrgår: 05:00

Svenska Yle live: Luciamorgon i Svenskfinland - små lucior, lussekatter och Finlands lucia

Små lucior och stora lucior, mörker och ljus, lussekatter och pepparkakor - det är en del av ingredienserna i Svenska Yles luciamorgon..

YLE - I förrgår: 04:31

Allt fler klienter sätter press på den kommunala tandvården – "speciellt unga tandläkare har svårt att orka"

Minskad Fpa-ersättning, utökad vårdgaranti och brist på tandläkare sätter press på de kommunala tandläkarna. Allt fler patienter söker sig till den kommunala tandvården och framför allt unga tandläkare känner sig stressade..

YLE - 12 dec 19 kl. 15:49

Skolbuss gled i diket – invånare rapporterade om dåligt väglag redan kvällen innan

En skolbuss gled i diket på Kalvholmsvägen i Korsholm på torsdag morgon. Redan på onsdag kväll höll Matias Backlund som bor längs vägen på att köra i diket. Han gjorde en anmälan om den hala vägen men olyckan var framme innan något hann hända..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.