Ekonomistas > Ekonomi

Monday, 18 November, 20:09

Ekonomistas - 09 nov 19 kl. 10:33

Finansinspektionens amorteringskrav saknar påvisbar samhällsnyttaFinansinspektionens amorteringskrav och övriga kreditåtstramning har stora individuella och samhälleliga kostnader, men ingen påvisbar samhällsnytta enligt forskningen. Det är ansvarslöst att driva igenom en åtstramning som inte klarar en nyttokostnadsanalys, skriver Robert Boije, Harry Flam, John Hassler och Lars EO Svensson på DN Debatt..
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Robert Boije, Flam, Hassler, Lars EO Svensson, DN Debatt

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Finansinspektionens, amorteringskrav, saknar, påvisbar, samhällsnytta
Affärsvärlden - 11 nov 19 kl. 07:12

Ekonomer: Amorteringskrav saknar påvisbar samhällsnytta

Finansinspektionens amorteringskrav och övriga kreditåtstramning har stora kostnader, men saknar enligt forskningen påvisbar samhällsnytta. Det skriver ekonomerna Robert Boije, Harry Flam, John Hassler och Lars EO Svensson i en debattartikel i DN..

DN - 08 nov 19 kl. 21:00

”FI:s amorteringskrav saknar påvisbar samhällsnytta”

Robert Boije, Harry Flam, John Hassler och Lars EO Svensson: Det är ansvarslöst att driva igenom en åtstramning som inte klarar en nyttokostnadsanalys..

PrivataAffärer - 11 nov 19 kl. 06:29

Ekonomer: Amorteringskrav saknar påvisbar samhällsnytta

”Det är ansvarslöst att driva igenom en åtstramning som inte klarar en nyttokostnadsanalys”, skriver ekonomerna. Enligt FI är nyttan att amorteringskraven tvingar nya bolånetagare att ta mindre lån vilket skulle minska riskerna med hushållens skuldsättning. Ett resonemang som bygger på FI:s uppfattning att högt skuldsatta hushåll kan komma att dra ner sin konsumtion kraftigt vid en konjunkturnedgång.

Sydsvenskan - 13 nov 14 kl. 19:43

Panel omklimatetrent politisk

Jordens klimat är komplext med många samverkande faktorer. USA-forskarna William Kellogg och Stephen Schneider har beskrivit hur alla faktorer samverkar. De var båda drivande krafter bakom FN:s klimatpanel IPCC.

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 14 nov 19 kl. 07:56

Schücks ABC är i mina tankar

För knappt ett år sedan gick Johan Schück i pension efter många år som ekonomijournalist på Dagens Nyheter. Men Schücks arbetstakt verkar inte ha avtagit nämnvärt efter pensioneringen. Han skriver till exempel flitigt på sin egen blogg, han arbetar för TV-kanalen EFN och han fortsätter att vara en flitig besökare på olika evenemang där nationalekonomer möts.

Ekonomistas - 07 nov 19 kl. 16:44

KD bör dra i nödbromsen!

Höghastighetståg i Sverige har visat sig vara robust samhällsekonomiskt olönsamma, enligt Trafikverkets beräkningar. Varje investerad krona beräknas ge sammanlagt 25 öre i intäkter och samhällsnytta. Det beror på att tidsvinsterna är små och resandeunder­laget litet, samt på att klimat- och arbetsmarknadseffekter är mycket måttliga i förhållande till investeringskostnaden.

Ekonomistas - 28 okt 19 kl. 13:30

Gästinlägg: Förbifarten blir dyrare än nödvändigt

Det är möjligt att minska risken för att tunnelprojekt överskrider budget. Det förutsätter emellertid att Trafikverket förstår hur upphandlingar och kontrakt begränsar branschens förmåga till nytänkade, skriver professor Jan-Eric Nilsson (VTI) i detta gästinlägg. För trettiotalet år sedan öppnade Banverket anbuden för att bygga en tunnel genom Hallandsås.

Ekonomistas - 16 okt 19 kl. 14:16

Vad handlar årets ekonomipris om?

Följande gästinlägg är skrivet av Tessa Bold som är utvecklingsekonom vid IIES, Stockholm universitet. Hon forskar kring utbildning, hälsa, socialförsäkring, anammandet av nya teknologier och klimatförändringar bl.a.

Ekonomistas - 14 okt 19 kl. 13:28

Välförtjänt ekonomipris 2019 till experimentell fattigdomsforskning

Ekonomipriset 2019 tilldelas Abijihit Banerjee, Ester Duflo och Michael Kremer ”för deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom”. Ekonomistas anser att priset är mycket välförtjänt och alla dessa tre forskare är välkända och högt aktade för deras insatser. Särskilt roligt är det att konstatera att Ekonomistas prisomrösting vanns av just Duflo, vilket visar att våra läsare har god insyn i aktuell nationalekonomisk forskning.

Ekonomistas - 13 okt 19 kl. 23:41

Utvecklingsexperiment och institutioner favorittippade i Ekonomistas omröstning

Ekonomistas ekonomiprisomröstning 2019 resulterade i nästan dött lopp mellan två unga ekonomer: utvecklingsekonomen Esther Duflo med 11% av rösterna och nästan lika många röster Daron Acemoglu (11%). Båda två är verksamma vid amerikanska MIT. På tredje och fjärde plats kom amerikanerna David Card (8%) och Joshua Angrist (7%) som båda forskat om frågor gällande arbetsmarknad och utbildning, med särskild tonvikt på att studera utfall.

Ekonomistas - 13 okt 19 kl. 23:41

Esther Duflo favorittippad

Favoriten i Ekonomistas ekonomiprisomröstning blev i år utvecklingsekonomen Esther Duflo med 11% av rösterna. Nästan lika många röster fick Daron Acemoglu (11%). På tredje och fjärde plats kom David Card (8%) och Joshua Angrist (7%).

Ekonomistas - 08 okt 19 kl. 09:07

Vem får ekonomipriset 2019?

Det är dags för den traditionsenliga omröstningen om årets ekonomipris. Lägg gärna till egna kandidater på listan och motivera ditt val i kommentarstråden. Omröstningen avslutas under helgen och resultatet från omröstningen presenteras innan årets ekonomipris tillkännages på måndag den 14 oktober.

Ekonomistas - 02 okt 19 kl. 17:30

Ökar verkligen förmögenhetskoncentrationen i västvärlden?

Ojämlikheten i västvärlden diskuteras flitigt inom både politiken och den akademiska forskningen. Ett utfall som intresserar många är förmögenheternas fördelning, i synnerhet koncentrationen av rikedom i den yttersta toppen. Har denna koncentration ökat på senare år?Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.