SVT > Kultur

Wednesday, 13 November, 03:06

SVT - 09 nov 19 kl. 06:00

Så har världen (inte) förändrats sedan Berlinmurens fallDet har hunnit hända en hel del under de 30 år som gått sedan Berlinmurens fall – bland annat har nya ogenomträngliga gränser upprättats runt om i världen. Journalisten Annika Ström Melin gör ett försök att sammanfatta vår nutidshistoria i sin nya bok Världen sedan 1989..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Berlinmurens, Annika Ström Melin, Världen

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: har världen inte , förändratssedan , Berlinmurens, fall
SR - 09 nov 14 kl. 15:00

Ett mer folkligt firande av Berlinmurens fall

Idag firas 25-årsdagen av Berlinmurens fall och det kalla krigets slut. Flera miljoner väntas följa firandet i Berlins centrum – ett firande som ska vara mer folkligt än vid tidigare jubileer. Samlad rapportering: 25 år efter Berlinmuresn fall.

DalaDemokraten - 07 nov 14 kl. 11:33

Insändare: 25 år sedan Berlinmurens fall

Berlinmurens fall 25 år: (Älvdalens Bio visade hur) Polen banade vägen..

SR - 09 nov 14 kl. 11:35

Miljontals uppmärk­sammar Berlinmurens fall 25 år senare

I dag firas 25-årsdagen av Berlinmurens fall och det kalla Krigets slut. Under dagen väntas upp mot 2 miljoner människor följa firandet i Berlins centrum..

DI - 28 okt 19 kl. 22:02

Berlinmurens fall – en europeisk framgångsresa

Den 9 november firar vi 30-årsdagen av Berlinmurens fall. Framgångssagan som följde handlar om frihet men även om….

BT - 08 nov 19 kl. 20:46

30 år efter Berlinmurens fall – det minns boråsarna av händelsen

I dag, den nionde november, är det 30 år sedan Berlinmuren föll. BT gick ut på stan och frågade boråsarna vad de kommer ihåg av Berlinmurens fall..

DI - 09 nov 19 kl. 07:45

Tacka DDR:s punkare för Berlinmurens fall

Det fanns många olika motståndsgrupper i öst som bidrog till ­Berlinmurens fall, men ingenting stack i ögonen på….

Cornucopia - 09 nov 19 kl. 09:10

30-årsdagen för Berlinmurens fall

Idag är det 30 år sedan Berlinmuren föll, friheten började bryta sig in i de av Sovjetunionen kontrollerade vasallstaterna i Östeuropa, och startsteget för en enorm välståndsökning i halva Europa togs när man kastade av sig socialismens tyngande bojor.
DDR:s flaggaDen 9:e november anses av en liten minoritet av svenska politiker och 68-vänster fortfarande vara en sorgens dag, där deras diktatoriska drömmar om folkförtrycket i Öst krossades. Men för de flesta i Europa var det en glädjens dag.

EU-Parlamentet - Igår: 17:31

Artikel - På gång i Europaparlamentet: Berlinmurens fall, migration och barns rättigheter

Ledamöterna kommer att fira två trettioårsjubileum vid veckans plenarsession den 13-14 november, dels Berlinmurens fall den 9 november 1989, och dels FN-konventionen om barns rättigheter.

Källa : © Europeiska unionen, 2019 - EP.

DN - 15 okt 19 kl. 16:30

Bättre efter Berlinmurens fall – men alla i forna östblocket är långt ifrån nöjda med situationen i dag

Nästan 30 år efter murens fall är det få européer i forna östblocket som beklagar utvecklingen..

SR - 09 nov 19 kl. 13:54

Berlin firar 30 år efter Berlinmurens fall

Murens fall satte Europa i gungning och väckte hopp för miljontals östtyskar. I dag har det gått 30 år sedan de extraordinära dygnen som förändrade världen..

Fler nyheter från SVT

SVT - 7 timmar sedan

Knäppaste svenska översättningarna av film och tv-serier

Långköraren ”Simma Lugnt Larry” får en tionde säsong med premiär nästa år. Seinfeldskaparen Larry Davids serie med den bitterbuttre versionen av sig själv är omåttligt populär – den är är den också en av många svenska tv-serier och filmer som fått ett tokig titel på svenska..

SVT - 8 timmar sedan

Polens premiärminister rasar mot Netflix

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki vill att Netflix gör ändringar i dokumentärserien The devil next door. Skälet är att dokumentären visar en karta över koncentrationsläger inom Polens nutida landgräns..

SVT - 10 timmar sedan

Gervais leder Golden Globe för sista gången

Komikern, regissören och skådespelaren Ricky Gervais kommer att leda nästa års Golden Globe-gala, skriver Variety. Gervais, som varit värd för galan vid fyra tillfällen tidigare, säger att han fick ett erbjudande han ”inte kunde motstå”..

SVT - 11 timmar sedan

Gaël Faye skriver om folkmordet i Rwanda: ”Blir det för våldsamt slutar folk lyssna”

I år är det 25 år sedan folkmordet i Rwanda. Rapparen och hyllade debutförfattaren Gaël Faye som växte upp i Burundi under brinnande inbördeskrig – med en mamma från Rwanda och en pappa från Frankrike, återvänder ofta till sina barndomsminnen både i sin musik och när han skriver..

SVT - 12 timmar sedan

Countrystjärnan Orville Peck: ”Jag växte upp som en konstig bögpunkare och skejtarcowboy”

Cowboys i allmänhet och country i synnerhet har gjort comeback i populärkulturen den senaste tiden. Lil Nas X country-rap – Old town road – Kacey Musgraves hyllade country-pop och inte minst den mystiskt maskerade country-stjärnan Orville Peck har utmanat genrens konventioner. Kulturnyheterna har träffat den sistnämnde..

SVT - 14 timmar sedan

Houellebecq-roman blir pjäs på Stadsteatern

Michel Houellebecqs roman ”Serotonin” sätts upp som teaterpjäs på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, med Sven Ahlström i huvudrollen..

SVT - 15 timmar sedan

Nu avslöjas vem som blir årets julvärd

Fåtöljen, ljuset, granen och Kalle Anka: I dag presenteras vem som får tända ljuset och äran att guida SVT:s tittare genom julaftonen. Förra året var det Kattis Ahlström – men vem blir det nu? Det får vi reda på klockan 12..

SVT - 15 timmar sedan

Fredrik Lindström: ”Dialekterna är mycket äldre än rikssvenskan”

Fredrik Lindström har samlat och spelat in dialekter i sin nya bok 100 svenska dialekter. – Dialekterna är mycket äldre än rikssvenskan som bara går tillbaka till 1500- och 1600-talen, säger han i Morgonstudion..

SVT - 18 timmar sedan

Åklagare väcker åtal mot Mordpodden

Som Kulturnyheterna tidigare berättat polisanmälde författaren Lars Ohlson podcasten Mordpodden för plagiat 2017. Nu har åklagaren väckt åtal och fallet tas upp av Stockholms tingsrätt nästa år..

SVT - 19 timmar sedan

”Curb your enthusiasm” återvänder i januari

Den tionde säsongen av ”Curb your enthusiasm” (”Simma lugnt, Larry”), får premiär i januari. Det uppger skådespelaren Jeff Garlin, som i serien spelar Larry Davids manager Jeff Greene, i ett inlägg på Instagram..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.