Supermiljöbloggen > Nyheter

Tuesday, 12 November, 09:39

Supermiljöbloggen - 08 nov 19 kl. 17:49

En tiondel av plasten i havet kommer från fisketDet industriella fisket släpper ifrån sig 640 000 ton fiskeutrustning varje år, enligt en ny rapport av Greenpeace.  Svinn från fiskeindustrin uppskattas stå för 10 procent av plastskräpet i världens hav. Det handlar framför allt om så kallade spöknät, som driver runt på havsbotten och skadar ekosystemen. – Långt efter fiskeredskapen fyllt sitt syfte, så fortsätter de att döda marint djurliv, säger Greenpeace kampanjledare Thilo Mack. Nya studier visar att mängden mikroplast i haven är större än vi tidigare trott.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Greenpeace,  Thilo Mack, SMB

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: En tiondelav , plasteni , havetkommer från , fisket
BT - 01 jul 14 kl. 12:56

Plasten i havet försvinner

Var har all plast i haven tagit vägen? Nya rön antyder att 99 procent av all plast som människorna dumpat i oceanerna har försvunnit. Ingen vet var den tagit vägen, men forskare misstänker att den blivit fiskföda.

YLE - 10 mar 16 kl. 11:46

Plasten i Östersjön där för att stanna

Plastavfall är ett växande problem i hela världen och Östersjöländerna har så småningom vaknat upp till problemet. Diskussionen om Östersjöns välmående kretsar ofta kring utsläpp, övergödning och alger. Den här veckan samlades ändå forskare och representanter från Östersjöländerna i Helsingfors inbjudna av Kommissionen för skydd av Östersjön (Helcom) för att diskutera det växande problemet med avfall i våra hav.

YA - 19 mar 14 kl. 06:30

FI vill utveckla hamnen och det lokala fisket

Foto: Hanna F.Ellborg
Feministiskt initiativ har engagerat sig mycket i fiskefrågor under den gångna mandatperioden. Partiet efterlyser ett större engagemang från kommunens sida.

YA - 23 apr 14 kl. 09:41

Framtiden för fisket största samtalsämnet

Foto: Gert Ljungqvist
Framtiden för fisket blev den överskuggande frågan när den moderate EU-politikern Christoffer Fjellner besökte Marint centrum. EU-parlamentarikern fick både försvara och ursäkta den centralstyrda fiskepolitiken som fick kritik från Sydkustens fiskeområde.
– Det har bara blivit fler och fler regler som missgynnar det lokala fisket, sa Vesa Tschernij, verksamhetsledare för Sydkustens fiskeområde.

Kristianstadsbladet - 09 aug 13 kl. 12:53

Oljeutsläpp i Manila slår ut fisket


Ett stort oljeutsläpp i havet utanför Filippinernas huvudstad Manila har lamslagit delar av det viktiga fisket i staden.Enligt myndigheterna har uppskattningsvis en halv miljon liter dieselolja läckt ut i havet och täcker ett område på omkring 300 kvadratkilometer. Man misstänker att dieseln läckt från en oljeterminal i bukten utanför Manila eller från ett fartyg.

BT - 09 aug 13 kl. 12:56

Oljeutsläpp i Manila slår ut fisket

Ett stort oljeutsläpp i havet utanför Filippinernas huvudstad Manila har lamslagit delar av det viktiga fisket i staden. Enligt myndigheterna har uppskattningsvis en halv miljon liter dieselolja läckt ut i havet och täcker ett område på omkring 300 kvadratkilometer. Man misstänker att dieseln läckt från en oljeterminal i bukten utanför Manila eller från ett fartyg.

BT - 02 mar 16 kl. 09:30

Greenpeace: fisket förstör havet

I en ny undersökning riktar Greenpeace kritik mot fisket i Barents hav. Den bottentrålning som fiskefartyg använder sig av när de fångar fisk förstör livet på havsbotten. - Vi skulle behöva stoppa fisket i dag, säger Frida Bengtsson, ansvarig för havsmiljöfrågor vid Greenpeace i Sverige.

SR - 31 jul 17 kl. 21:03

Ny metod ska mäta plasten i havet

När plastpåsarna, glasspapperna och plastflaskorna hamnar i havet så lyser solen på plasten och får den att falla sönder. Den bryts inte ned helt utan blir istället till pyttesmå plastbitar, mindre än fem millimeter, som brukar kallas för mikroplast..

Supermiljöbloggen - 29 jan 18 kl. 00:27

Plasten hotar korallreven

Forskare har undersökt 150 korallrev i Stilla havet och Indiska oceanen. De fann att över 11 miljarder plastbitar har fastnat i de undersökta reven. Plasten skadar de redan hårt ansatta korallerna och verkar öka risken för att de drabbas av sjukdomar.

GöteborgsPosten - 13 apr 18 kl. 15:54

Vi måste sluta slösa med plasten

Plastberget bara växer och en onödigt stor del av plasten hamnar i havet. Det är ohållbart. Göteborgs stad måste ersätta plasten i fler produkter och oftare köpa återvunnen plast när plast är enda alternativet.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - Igår: 20:18

Trenden: Ökande e-returer skapar onödiga utsläpp

E-handeln växer och det gör även antalet returer. Nästan en tredjedel av alla varor som köps via nätet skickas tillbaka. Vissa företag skickar sina returer för ompackning utanför Sveriges gränser vilket leder till långa transporter och onödiga utsläpp.

Supermiljöbloggen - Igår: 15:55

Vi julhandlar för 6 gånger Sveriges klimatbudget

Förra året spenderade svenskarna 80 miljarder på att shoppa under december månad. Och julhandeln förväntas slå nytt rekord i år igen. Samtidigt landade regeringens totala klimat- och miljöbudget för 2020 på 12 miljarder.

Supermiljöbloggen - Igår: 14:18

Svenskarnas pensionspengar investeras fortfarande i fossiljättar

  AP-fonderna fortsätter placera svenska pensionspengar i företag med enorma koldioxidutsläpp. Men när unga gör aktiva fondval värderas hållbarhet högt. Nyligen publicerade The Guardian en kartläggning som visade att tjugo företag står bakom så mycket som en tredjedel av världens koldioxidutsläpp.

Supermiljöbloggen - Igår: 12:21

”Climate strike” utsett till årets ord

Nu har en lista över tio uppmärksammade nyord publicerats av den brittiska ordboken Collins Dictionary's.  Listan toppas av uttrycket "climate strike". Andra ord på listan som visar att miljöfrågan lämnar avtryck i språket är "single-use" och "rewildering".

Supermiljöbloggen - 08 nov 19 kl. 17:28

Länder uppmanar EU att införa flygskatt

Nio av EU:s medlemsländer uppmanar den nya EU-kommissionen att introducera en gemensam skatt på flygresor. Det skulle kunna hjälpa EU-kommissionen att nå sin målsättning om att minska koldioxidutsläppen med minst 50 procent till år 2030. Finansministrarna i Tyskland, Frankrike, Sverige, Belgien, Bulgarien, Danmark, Italien, Luxemburg och Nederländerna skriver i ett gemensamt uttalande att det måste bli dyrare att flyga.

Supermiljöbloggen - 06 nov 19 kl. 11:22

USA lämnar Parisavtalet – men 30 dagar räcker för att återansluta

USA har nu tagit det första formella steget från Parisavtalet och blir därmed den enda nationen som står utanför. Trots att det verkligen dags för omvärlden att höja ambitionsnivån finns det fortfarande hopp om USA. Även om utträdet formellt träder i kraft nästa år skulle en ny president kunna återansluta till avtalet på bara 30 dagar.

Supermiljöbloggen - 07 nov 19 kl. 09:03

Född 2001? Då kan du få gratis tågbiljett ut i Europa

Är du 18 år och sugen på att tågluffa i Europa? Nu erbjuder EU gratisresor för att europeiska ungdomar ska kunna upptäcka kontinenten. Sedan juni förra året har 50 000 ungdomar erbjudits gratisresor, som de ansöker om via DiscoverEU:s hemsida.

Supermiljöbloggen - 06 nov 19 kl. 15:38

11 000 forskare slår larm: Jorden är inne i en akut klimatkris.

Det blir allt vanligare att forskare höjer rösten mot det politiska dödläget i klimatfrågan. Nu varnar 11 000 forskare för att ländernas Paris-åtaganden är alldeles för svaga.  Forskare har en moralisk skyldighet att klart och tydligt varna för alla katastrofala hot och 'säga som det är'.

Supermiljöbloggen - 06 nov 19 kl. 12:33

Italien inför klimatlära i skolan

Som första land kommer Italien göra klimatlära till ett obligatoriskt ämne i skolan. Minst 33 skoltimmar per år ska handla om klimatförändringar och hållbar utveckling. Ämnet ska läras ut från årskurs ett till tretton, till elever i åldrarna sex till nitton år, säger utbildningsministern Lorenzo Fioramonti.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.