YLE > Svenskfinland

Monday, 11 November, 23:23

YLE - 08 nov 19 kl. 13:08

Sura åar fortsatt ett problem i Österbotten – försurningsläget det värsta på tio årSmå åar längs den österbottniska kusten har haft surhetsproblem sedan oktober. Bland annat Malax å, Vörå å och Kronoby å hör till de suraste åarna..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Österbotten, Malax, Kronoby

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sura, åarfortsatt ett problem i , Österbotten, försurningslägetdet , värsta på tio år
YLE - 14 nov 14 kl. 16:13

Sura åar och älvar hotar fisk

Österbottniska åar och älvar uppvisar låga ph-värden som kan leda till problem för vattenmiljön. Ogynsamma väderföhållanden och fortsatt försurning kan leda till fiskdöd, meddelar NTM-centralen i Södra Österbotten. Under november har försurningsläget i de österbottniska åarna och älvarna försämrats.

YLE - 18 jun 13 kl. 09:33

Åar och älvar i Österbotten mindre sura än tidigare

Vattendragen i Österbotten mår bättre än på länge i fråga om pH-halter. Vårens försurning var lindrigare än på länge. I synnerhet i stora åar och älvar undveks stora försurningsproblem.

YLE - 30 maj 17 kl. 14:07

Överlag bra läge i de österbottniska vattendragen

Under våren har försurningsläget i åarna varit ovanligt bra i de österbottniska landskapen. Men i Solf å och Vörå å har pH-värdet legat under fem. I de stora österbottniska åarna har pH-värdet, som beskriver surheten, legat över 6,0 hela våren.

Fler nyheter från YLE

YLE - 4 timmar sedan

Richardsson ger sin syn på sågade Diamond League-beslutet och samarbetet med Keskisalo: "Litar på honom mycket – han vågar säga vad han tycker"

De första löpstegen mot en mästerskapstung sommar är tagna. För ett år sedan kunde Camilla Richardsson bara drömma om att vara i det läget. Nu ser hon tillbaka på den gångna säsongen, hyllar samarbetet med Jukka Keskisalo och är kritisk till IAAF:s beslut att slopa Diamond League-statusen för hinderlöpning.

YLE - 5 timmar sedan

Högre skatt kan vänta Vasaborna – stadsstyrelsen skickar vidare förslaget

Stadsstyrelsen i Vasa godkänner att skatten höjs till 21 procent och att nämnderna ska spara över två procent. Nu är det upp till fullmäktige att fatta beslut om saken. Även byggprojektet Wasa Station tog ett kliv fram på måndagen..

YLE - 18 timmar sedan

Kvevlax lärcenter delar fortfarande åsikterna – "med facit i hand har det blivit jättebra här i Kvevlax"

Omtvistade Kvevlax lärcenter slog upp sina dörrar i augusti. Wille Ruotsala och hans mamma Cecilia trivs i den stora och moderna skolan, men alla föräldrar är inte nöjda..

YLE - 18 timmar sedan

Ingen större oro för svinpest i Österbotten: "Vildsvinen är utsatta för jakt så fort de dyker upp"

Under de senaste veckorna har en flock på kring tio vildsvin rört sig i Närpes. Trots att jaktchefen Stefan Pellas märkt av en liten ökning i vildsvinsstammen i Sydösterbotten är inte oron för afrikansk svinpest ännu påtaglig..

YLE - Igår: 15:55

Postanställda hotar strejka fyra veckor i sträck - Posten: kan påverka postgången inför julen

Post- och logistikunionen PAU har varslat om en ny strejk från 25 november till 8 december. Beskedet delgavs på söndag för riksförlikningsmannen, arbetsgivarnas intresseorganisation Palta och Posten..

YLE - Igår: 16:38

Affärsresande håller igång hotellen efter sommaren i Österbotten

I Österbotten är det regionens blomstrande näringsliv som håller igång hotellen och restaurangerna efter sommarsäsongen. Dessutom lockar den lugna naturen och turistmålen som till stora delar är utspridda ute på landsbygden..

YLE - Igår: 05:00

"Vi såg kommunismen som en lek" - Kristi Ainjärv växte upp i Estland under sovjettiden

I Kristi Ainjärvs skola handlade alla sånger om Lenin. .

YLE - I förrgår: 06:53

Hemlösa katter blir utan hus när Systerkatthuset i Vasa stänger

I slutet av september stod det klart. Ett av två katthus i Vasa kommer att stängas. – Nu går vi från månad till månad och ser när vi ska bort härifrån, säger katthusets frivilligarbetare Tina Hakola..

YLE - I förrgår: 06:54

Österbottniskt företag öppnar kläduthyrning på nätet: ”Målet är att komma in i kundens vardagsgarderob”

I februari 2020 lanserar Ivonne Ruiz Olate och Erica Nieminen en kläduthyrningstjänst som erbjuder skandinaviska klädmärken. Det nya med kläduthyrningen är att den är helt nätbaserad. Konceptet väcker en del tankar hos en miljömedveten Maxmobo..

YLE - 08 nov 19 kl. 14:45

Filip Riska återvänder till ligajumbon Sport: ”Vet vad som krävs för att vinna”

Vasa Sport försöker vända skutan och man gör det med ett bekant namn. Filip Riska drar på sig örntröjan igen. Han ger alltid allt på isen, säger sportchefen Markus Jämsä..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.