Expressen > Kultur

Friday, 15 November, 13:46

Expressen - 08 nov 19 kl. 08:00

Efter kulturmännen – nu har kvinnorna tagit överHåller kulturlivet på att bli en mansfri zon?
Det är ämnet i veckans Kultur-Expressen, som gästas av Daniel Sjölin och Åsa Beckman.– Det är kvinnlig dominans nu, säger Åsa Beckman..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Kultur-Expressen, Daniel Sjölin, Åsa Beckman

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Efter kulturmännennu har , kvinnornatagit över
DalaDemokraten - 11 feb 16 kl. 06:30

Ebba Witt-Brattström gör upp med kulturmännen

Jag tycker om att läsa Ebba Witt-Brattström, hon är kunskapstät och hon har alltid något viktigt att säga oss – sina medsystrar. Hon är rak och modig och hymlar inte med sina åsikter. "Kulturmannen" heter hennes senaste bok, i den går hon igenom historiska kvinnor som fått stå tillbaka för dåtidens Kulturmän..

Expressen - 07 apr 16 kl. 08:51

Ulrika Kärnborg: Rädda kulturmännen!

Kulturmannen är under hot, det visar inte minst fejden mellan Horace Engdahl och Ebba Witt-Brattström. Ulrika Kärnborg ser en mörk framtid där männen riskerar att försvinna från parnassen..

DalaDemokraten - 07 dec 17 kl. 14:00

Lena Kallenberg: Kulturmännen slog vad om när jag skulle börja gråta

En av orsakerna till att Meetoo-flödet fortsätter och inte går att avfärda som en tillfällig media-anka är att det väcker liv i upplevelser som vi trängt undan. Upplevelser vi bestämt oss för att a....

Skånskan - 10 feb 16 kl. 09:54

Rör upp både känslor och frågor

recension BOK
Kulturmannen och andra texter
Författare: Ebba
Witt-Brattström
Förlag: NorstedtsPå bio visas just nu filmen Suffragette – en skildring av rösträttsrörelsen i Storbritannien vid sekelskiftets början. En av filmens främsta förtjänster är att den visar kampen i all sin komplexitet; den bergfasta övertygelsen, och svårigheten att manövrera den mot sin egen vardag. Jag tänker på det när jag läser Ebba Witt-Brattström om Sigrid Undsets Jenny (1911):
”Vad Sigrid Undset här visar är att den Nya Kvinnan inte konstrueras på det ideologiska ritbordet, utan i verkligheten, där vardagskvinnan brottas med livet, väl medveten om att människovärdet ytterst innebär att man inte kan leva utan självaktning.

Sydsvenskan - 10 feb 16 kl. 04:00

Manifest för orädda

Obevekligt, kompromisslöst, oeftergivligt? Det exakta ordet minns jag inte: Ebba Witt-Brattström beskrev i alla fall med emfas i en intervju att hennes ”krav på sanning” var av ett sådant slag. Herregud, tänkte jag, Witt-Brattström är den sortens människa som låter allt falla sönder omkring sig om sanningen kräver det – jag imponerades.

Sydsvenskan - 15 jun 14 kl. 05:30

Per Svensson: Marknaden är som kryptonit för Kulturmannen

Timid, förläst, glasögonprydd dyker han in i telefonkiosken. När han kommer ut har han bytt identitet. Ett stort K pryder trikåbröstet.

Nya Wermlands Tidningen - 23 jun 16 kl. 06:00

Med Selma Lagerlöf som tillhygge

Årets mottagare av Mårbackapriset är Ebba Witt Brattström, författare och professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. I sitt tal den 3/6 2016 beskrev hon Selma Lagerlöfs verk (och brev) som en manual i konsten att genomskåda, dekonstruera, ironisera över Kulturmännen och anknyter därigenom till den dagsaktuella debatten om de så kallade Kulturmännens dominans inom kulturområdet.Dramatikern Margareta Skantze, författare till dramat Selmas Samlade Vrede som hade premiär på Alsters herrgård 2008, ställer sig starkt kritisk till detta synsätt..

Sydsvenskan - 04 okt 14 kl. 05:30

Smärtsam träffsäkerhet i Anita Desais I säkert förvar

Han har det inte lätt, Deven Sharma, huvudpersonen i Anita Desais alltför okända moderna klassiker ”I säkert förvar” från 1984 som Bakhåll nu ger ut i nyöversättning. Inte nog med att han måste försörja sig (och sin familj) som lärare i hindi – ett uppenbart nederlag för en misslyckad poet och försvarare av det indiska minoritetsspråket urdus litterära överlägsenhet. När möjligheten infinner sig att släppa in poesin i sitt liv igen och samtidigt göra något värdefullt för sitt utrotningshotade favoritspråk, finner han sig dessutom snart barskrapad, desillusionerad och nära att mista allt han tidigare tagit för givet.

DalaDemokraten - 08 mar 15 kl. 14:36

Olika nyanser av kvinnoförakt

I ett Kultursverige som nyligen har charmats och förfärats av Lena Anderssons böcker om Ester Nilssons kärleksliv med kulturmännen Hugo Rask och Olof Sten kommer Rebecca Solnits bok "Män förklarar saker för mig" som ytterligare en påminnelse om en besvärlig manlighet och inte minst om den tröttsamma roll som kvinnor lätt tycks hamna i när de möter den..

Expressen - 19 maj 15 kl. 07:22

Malm: Witt-Brattström härskar helhjärtat

Bakom Ebba Witt-Brattströms insinuationer döljer sig en ohederlig omskrivning av litteraturhistorien. Victor Malm svarar henne i debatten om kulturmännen och maktens språk..

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 1 timme sedan

Rena rama maffiaspråket när Kina hotar svenskar

Karin Olsson om Kinas hot mot Sverige..

Expressen - 7 timmar sedan

De intelligenta datorerna driver människor i döden

I ”Maskiner som jag” tog Alan Turing aldrig sitt liv utan skyndade på utvecklingen av artificiella intelligenser.  Magnus Florin tycker inte Ian McEwan lyckas skapa ett övertygande moraliskt dilemma. .

Expressen - 7 timmar sedan

Jag kan berätta för Jan Guillou om Gävleimamen

Jan Guillou och Martin Aagård betvivlar journalistiken om Gävlemosken och de släppta islamisterna.Anna Gullberg ger Aftonbladets profiler en lektion i hur det var när Gefle Dagblad, där hon var chefredaktör, tidigt granskade moskéns män..

Expressen - Igår: 12:17

”Vi kanske är landets två enda manliga författare”

Elis Monteverde Burrau och Jack Hildén gästar KulturExpressen.

Expressen - Igår: 10:21

”Det är en fara att trivialisera antisemitism”

Svante Weyler replikerar på Göran Rosenbergs inlägg om den antisemitanklagade läkaren på Karolinska, som det senaste ”Uppdrag granskning” handlade om.Göran Rosenberg svarar direkt: ”Har inte SKMA viktigare saker att syssla med?”.

Expressen - Igår: 06:30

En mamma som slår för att du pratar fel

Vad för du får språk om du bokstavligen misshandlas in i det?Valerie Kyeyune Backström finner ett livsöde och en kraftfull seger..

Expressen - Igår: 16:26

Yahya Hassan hatar fortfarande er alla

2013 rekorddebuterade en 18 år ung Yahya Hassan, därefter tog hans liv en mörk vändning.  Victor Malm gläds åt hans återkomst till poesin..

Expressen - I förrgår: 12:12

Lamotte har också fel om Staffanstorp

Staffanstorps kommun har rönt stor uppmärksamhet med sin reklamfilm. Jonas Holmberg ser Gabriella Pichlers ”Amatörer” komma till liv på den skånska slätten..

Expressen - I förrgår: 06:30

I hennes värld finns inga konsekvenser

Hanna Johansson får med sig en fråga efter Lin Engdahls debutroman. .

Expressen - I förrgår: 06:30

I Malmö brukade man tala jiddisch

Salomon Schulman om den tynande tillvaron för jiddisch..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.