Expressen > Nyheter

Sunday, 17 November, 19:03

Expressen - 08 nov 19 kl. 05:28

”Klimatstrejk” utsett till årets ord”Climate strike” – klimatstrejk – har utsetts till årets ord av den brittiska ordboken Collins English dictionary.Användningen av ordet har ökat med hundra gånger under 2019..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Collins English

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Klimatstrejk, utsetttill årets , ord
Supermiljöbloggen - 10 nov 19 kl. 12:21

”Climate strike” utsett till årets ord

Nu har en lista över tio uppmärksammade nyord publicerats av den brittiska ordboken Collins Dictionary's.  Listan toppas av uttrycket "climate strike". Andra ord på listan som visar att miljöfrågan lämnar avtryck i språket är "single-use" och "rewildering".

Dagensanalys.se - 10 nov 19 kl. 21:44

Här är årets viktigaste ord

Varje år utser Collins Dictionary årets ord och den här gången har ordet starka kopplingar till en viss tjej från Sverige. Ja, du gissade rätt! Årets ord är ”klimatstrejk”.

News55 - 09 nov 19 kl. 08:42

Här är det svenska ordet som blivit årets engelska ord

Årets engelska ord är “Climate strike”, vilket kommer från Greta Thunbergs klimatstrejk. Ordet har ökat hundra gånger under 2019, menar ordboken. Ordet har dock formellt funnits sedan 2015, men det är först det senaste året som det verkligen börjat att användas.

VA - 20 sep 19 kl. 15:43

Företagen som går från ord till handling för att stödja Gretas klimatstrejk

Dagens globala klimatstrejk, initierad av miljöaktivisten Greta Thunberg, har sporrat företag och organisationer världen över till nya idéer och lösningar för att visa sitt stöd. .

GöteborgsPosten - 22 mar 19 kl. 05:00

Dags att gå från ord till handling

Det talas nu mycket om ungdomars klimatstrejk. Det är bra, men nu är det dags att gå från ord till handling..

Västerbottens Folkblad - 02 apr 19 kl. 07:00

”Klarar ungdomarna att gå från ord till handling?”

Det talas nu mycket om ungdomars klimatstrejk. Det är bra men nu är det dags att gå från ord till handling. Är ungdomarna verkligen beredda att drastiskt ändra livsstil, inte duscha varje dag, inte köpa nya jeans varje kvartal, gå/cykla till skolan även om det regnar/ snöar och blåser.

SvD - 11 dec 15 kl. 12:32

Tysklands viktigaste ord utsett: Flyktingar

Språkexperter har utsett ordet "flyktingar" till årets viktigaste ord i Tyskland. Ordet har dominerat debatten under året när landet beräknas ta emot en miljon asylsökande..

SvD - 11 nov 16 kl. 09:43

Ordbok har utsett de bästa orden för 2016

Att lägga ut bilder på sina barn och ett ord om Trump toppar. Collins Dictionary har utsett de tio engelska ord som bäst ramar in året 2016. Inte helt oväntat toppar begreppet som under en tid var på nästan allas läppar: ”Brexit”..

Dagens PS - 24 maj 19 kl. 10:46

Ny klimatstrejk i dag – Greta talar i ”Kungsan”

Den andra globala klimatstrejken kommer i dag att äga rum, och miljöaktivisten Greta Thunberg kommer att tala i Kungsträdgården i Stockholm. Det rapporterar SVT. Ungdomsrörelsen Fridays for future, som baseras på Greta Thunbergs skolstrejks-initiativ, arrangerar demonstrationen.

SR - 19 nov 13 kl. 15:00

Årets ord är utsett…

Årets ord är inte bara ett ord utan ett fenomen. Påven har tagit del av det, Hillary Clinton likaså tillsammans med Sveriges Radios Henrik Torehammar. Årets ord är: Selfie..

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 15 minuter sedan

”Frostenson har skyddat Arnault med sin vrede”

Hon utlöste krisen i Svenska Akademien när hon avslöjade Jean-Claude Arnaults sexuella övergrepp.Nu släpper Matilda Gustavsson boken ”Klubben” – och berättar i SVT:s ”Babel” om nätverket som skyddade Arnault.Bland annat Katarina Frostenson och Horace Engdahl pekas ut.

Expressen - 30 minuter sedan

Kvinna brutalt rånad i park i Piteå

En kvinna har rånats i en park i Piteå, rapporterar Aftonbladet.  Enligt uppgift till tidningen har hon överfallits av två män som knivskurit henne. Kvinnans skadeläge är oklart.

Expressen - 30 minuter sedan

Amanda, 18, blev gravid i nionde klass: ”Det var tufft”

På skolavslutningen i nian fick Amanda Lundberg, 18, höra att hon var en dålig förebild – för att hon var höggravid.Nu berättar hon om den tuffa tiden som gravid 15-åring och familjelivet med en tvåårig son och pojkvän.– Vi är en lycklig familj, säger Amanda..

Expressen - 1 timme sedan

Kolla om du är vinnare eller förlorare som pensionär

Att arbeta hela livet och betala skatt borde rimligen löna sig den dag man blir pensionär.Men enligt nya siffror från SPF Seniorerna ska man inte vara så säker på det.En kvinnlig snittpensionär utan bostadstillägg går efter årsskiftet back 526 kronor varje månad, medan garantipensionären med tillägget har 1 258 kronor över.

Expressen - 2 timmar sedan

Man bad tonårsgäng att flytta sig – blev omringad och misshandlad

Mannen sade åt ett gäng tonårspojkar att de stod i vägen för honom i en gångtunnel.Då blev han enligt egen uppgift omringad, varpå en av dem misshandlade honom.– Han hade ett jack i pannan som blödde ymnigt, säger polisens presstalesperson Towe Hägg..

Expressen - 2 timmar sedan

Flygplan har havererat på Sturup

Ett flygplan har havererat på Sturup.– Det är et flygplan som havererat 800 meter in på landningsbanan, säger Anders Lännholm på sjö- och flygräddningscentralen..

Expressen - 2 timmar sedan

Stor polisinsats – efter larm om misshandel

Polis fick på söndagen ett larm om en pågående misshandel i Brunnsbo i Göteborg.Enligt larmet blev en person misshandlad – och några ska också ha haft tillhyggen.– Jag har inte fått någon återkoppling om man anträffat någon skadad person, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson..

Expressen - 2 timmar sedan

Drottningens rumpfall – efter personalens miss

Personalen missuppfattade drottning Elizabeths signal – och drog undan stolen för tidigt.Framför ögonen på middagssällskapet vid den kungliga julmiddagen föll den vanligtvis graciösa drottningen på ändan.Efter ett ögonblick av rodnad skrattade regenten sedan gott åt händelsen, enligt Daily Express..

Expressen - 3 timmar sedan

Ulf Kristersson vill samla EU mot Kina

Europas politiker och näringsliv bör enas i en front mot Kinas motattacker mot demonstrationerna i Hongkong.Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i ett debattartikel i Dagens industri.”Det är bara tillsammans med EU som ett litet land som Sverige framgångsrikt kan höja rösten”, skriver Ulf Kristersson..

Expressen - 4 timmar sedan

Lämnade in telefonen – då såg hon vad personalen gjort

Gloria Elisa Fuentes lämnade in sin telefon på lagning hos en Apple-butik. När hon fick tillbaka telefonen såg hon att hennes privata bilder hade skickats till ett okänt nummer.”Jag grät när jag såg det”, skriver Gloria i ett inlägg på Facebook..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.