SVT Debatt > Opinion

Monday, 18 November, 22:33

SVT Debatt - 07 nov 19 kl. 22:03

Berlinmuren: ”Klyftan mellan öst och väst består – fortfarande efter trettio år””Euforin efter den minnesdigra dagen, som i år firas för trettionde gången, lade sig snabbt. Västliga investerare, de så kallade 'rockmännen', lade beslag på 'filébitarna' i det östtyska kadavret. Klyftan mellan öst och väst består”, skriver journalisten Folke Schimanski..
Läs mer på SVT Debatt
Läs mer om:
Folke Schimanski

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Berlinmuren, Klyftanmellan , östoch , väst, består, fortfarandeefter , trettio år
GöteborgsPosten - 08 nov 19 kl. 16:52

Klyftan kvar 30 år efter Berlinmurens fall

Det har gått 30 år sedan Berlinmuren föll och Tyskland återförenades. Men klyftan lever kvar och i forna DDR är arbetslösheten högre och lönerna lägre än i väst. Bilden av att det var bättre förr har också gynnat framväxten av populistiska partier..

UNT - 08 nov 19 kl. 16:52

Klyftan kvar 30 år efter Berlinmurens fall

Det har gått 30 år sedan Berlinmuren föll och Tyskland återförenades..

TA - 04 mar 13 kl. 10:17

Protest mot rivning av Berlinmuren

Foto: AP
Omkring 6 000 personer samlades i går längs med den sista längre kvarstående delen av Berlinmuren för att protestera mot rivningsplaner. En del av muren ska tas bort för att ge plats åt lyxbostäder längs Spree.
Omkring 6 000 personer samlades på söndagen längs med den sista längre kvarstående delen av Berlinmuren i Tyskland för att protestera mot rivningar.

SVT - 09 nov 19 kl. 06:44

Se polisen som var med och byggde och rev Berlinmuren

Den tyska polisen Heinz Schäfer tjänstgjorde natten då Västberlin ramades in i taggtråd. Men han var även en av de som gav order om att riva Berlinmuren. – Det var inte lätt, säger han i dokumentären “Berlinmuren – Natten då järnridån föll”..

City - 03 feb 11 kl. 11:31

Klyftan mellan fattiga och rika växer

Foto: Sofia RunarsdotterSkilda Stockholmsvärldar. Ola Lauritzsen, GI-guru, är miljonär och tar ut 30 000 kronor i månadslön, Marie Munther är arbetslös och funktionshindrad, får 6,50 i timmen i praktikbidrag och tjänar 500 kronor i månaden. Marie sliter på sina tio år gamla secondhand-kläder.

Dagensanalys.se - 28 mar 19 kl. 23:46

Digitala klyftan ökar mellan små och stora företag

Digitala lösningar skapar nya möjligheter och underlättar vardagen för företag oavsett storlek. Men stora företag har kommit längre än små, som dessutom riskerar att ytterligare halka efter. Det visar en rapport från Telia och analys- och undersökningsföretaget Nepa som granskat hur redo svenska företag är för att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.

Sydsvenskan - 12 aug 11 kl. 16:12

TV: 50 år sedan Berlinmuren byggdes

Berlinmuren började byggas 13 augusti 1961. 50 år senare minns världen muren som blev symbolen för det kommunistiska förtrycket.
.

BT - 14 jan 13 kl. 00:00

När Berlinmuren föll var Werner som mest populär

Förre partiledaren för Vänsterpartiet Kommunisterna, Lars Werner, är död. Han blev 77 år gammal. En storväxt man, en vänlig själ och en politiker som kände sina begränsningar, har gått ur tiden.

Kristianstadsbladet - 04 mar 13 kl. 06:56

Protest mot rivning av Berlinmuren


Omkring 6 000 personer samlades på söndagen längs med den sista längre kvarstående delen av Berlinmuren i Tyskland för att protestera mot rivningar. Demonstranterna är missnöjda med planerna på att en del av den gamla muren, kallad East Side Gallery, tas bort för att i stället ge plats åt nya lyxbostäder längs med floden Spree.Rivningen är planerad att fortsätta under måndagen..

Sydsvenskan - 04 mar 13 kl. 14:53

Lyxvillor hotar Berlinmuren

Lyxvillor ska ersätta den längsta kvarvarande biten av Berlinmuren. Tusentals protesterade på söndagen..

Fler nyheter från SVT Debatt

SVT Debatt - 9 timmar sedan

Unicefs hälsochef: ”Världens antibiotikaproblem är vårt problem”

”Det paradoxala är att samtidigt som undermedicinen antibiotika finns i stort sett överallt i världen, så dör 800 000 barn i lunginflammation för att de inte får rätt behandling – eller för att de inte har fått en förebyggande vaccination. Samtidigt, och i samma delar av världen, används antibiotika i onödan för att behandla vanlig hosta”, skriver debattören..

SVT Debatt - 16 timmar sedan

Innebandyledaren: ”Föreningslivet håller på att avvecklas”

Pontus Berger tog tjänstledigt från sitt jobb på Volvo i Göteborg för att bygga upp ett innebandylag i Bergsjön för några år sedan. Han är oroad över föreningslivets utveckling. – Det blir färre och färre föreningar i många socioekonomiskt utsatta områden, säger han i debattinlägget ovan..

SVT Debatt - I förrgår: 19:45

Forskaren: ”Använd träden i kampen mot klimathotet”

”Jo, skog är bra men träden i sig har många bra funktioner som bör beaktas. Åtgärder och strategier tas fram inom klimatanpassning där det ofta rör sig om värmebölja, torka eller översvämning och relaterade naturkatastrofer och i dessa avseenden kan träd göra en stor skillnad. Alltså, räkna in trädets många roller, även de som är utanför skogen”, skriver debattören..

SVT Debatt - 15 nov 19 kl. 11:08

Unga röster i Malmö: ”Så gör vi staden bättre”

Efter den senaste tidens våldsdåd i Malmö ställer sig tre unga Malmöbor frågan hur deras stad kan bli bättre. – Jag tycker vi ska fokusera på de yngre. Eftersom de yngre ser upp till de och ofta försöker bli som dem, säger Eliah Prai..

SVT Debatt - 14 nov 19 kl. 09:55

”Podcast-Sverige saknar en etisk självsanering”

”Bristen på etisk självsanering är ett problem. Det är ett problem för den som drabbats av ett övertramp. Men det är också ett problem för podcast-Sverige.

SVT Debatt - 13 nov 19 kl. 13:37

”Hur stoppar vi våldet i Malmö?”

”Se varandra som kuggar i ett kugghjul: barnavårdscentraler, dagis, skolor, socialtjänst, tull och polis. Jag tror på ständig utveckling och kontinuitet i arbetet mot våld och droger. Operation Rimfrost i Malmö ska pågå i sex månader.

SVT Debatt - 13 nov 19 kl. 06:54

Björn Ranelid: ”Därför dricker jag inte alkohol”

Allt fler väntar med sin alkoholdebut enligt en rapport från CAN. Författaren Björn Ranelid har helt slutat med att dricka alkohol. – Jag är berusad av livet och behöver inte konstlade medel eller droger, säger han..

SVT Debatt - 12 nov 19 kl. 11:21

Professorn: ”Omoraliskt att ta åt sig av fördelarna men inte nackdelarna”

För att göra en klimatomställning krävs nya metaller och mineraler. Professorn Christian Ekberg tycker att det är omoraliskt att importera dem från länder med dåliga arbetsförhållanden istället för att själva bryta ämnena. – Vi har många av dem i Sverige men vi bryter dem i princip inte alls, säger han..

SVT Debatt - 12 nov 19 kl. 10:22

”Smuggelhundar ett hot mot folkhälsan”

”Många gånger är valparna allt för unga och i dåligt skick när de säljs efter en uppväxt i misär och hemska transportförhållanden. Flera saknar grundläggande vaccinationsskydd och kan bära på dolda sjukdomar och parasiter som kan drabba såväl andra hundar som människor”, skriver debattören..

SVT Debatt - 11 nov 19 kl. 15:38

”Fotbollsbranschen sämst i ligan på jämställdhet”

”Proffsfotboll är ett yrke. Och inget yrke ska innebära att man missgynnas baserat på kön. Ingen ska behöva tvingas välja mellan att bilda familj eller att ha ett jobb.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.