Skånskan > Opinion

Wednesday, 20 November, 07:54

Skånskan - 07 nov 19 kl. 17:16

Förbjudna böcker på plats i MalmöAvskrivna på skrivmaskin med karbonpapper mellan och spridda i hemlighet. På onsdagen öppnade en utställning med förbjudna böcker från det kommunistiska Tjeckoslovakien på Malmö konsthall och Malmö stadsbibliotek.
– Vi spred dem från person till person och det var en oskriven regel att inte ställa några frågor, berättar den tjeckiska redaktören Martin Machovec som var verksam som så kallad samizdatförläggare.Utställningen:
De tjeckoslovakisk samizdat-böckerna går att se till och med 8/12 på Malmö konsthall och till och med 2/12 på Malmö stadsbibliotek. Totalt visas cirka 80 böcker och månglar är titlar som gavs ut på svenska under 80-talet.
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Malmö, Tjeckoslovakien, Martin Machovec, De, Tjeckiens, Hulová, Denemarková, Platzová, Sylva Fischerová, Gabriella Håkansson, Underjordisk, Sovjetunionen, Sovjet, Berlinmuren, Sammetsrevolutionen, Václav Havel, Per Bergström, Libri Prohibiti, Prag, Samizdat, Köpenhamn, Pragvåren, Machovecs, Charta, Egon Bondy, Drunk Prag, Bondy, The Plastic People, Universe, Machovec, Martin Machovecs, Bondys

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Förbjudna, böckerpå plats i , Malmö
SvD - 23 nov 16 kl. 09:00

Hotas av fängelse – bisarr jakt på farliga böcker

Biblotekarien Natalia Sharina kan dömas till upp till tio års fängelse för att ha tillgängliggjort antirysk propaganda och förbjudna böcker. I Vladimir Putins Ryssland är fysiska böcker något man fruktar, flyr eller rentav fängslar, skriver Kristoffer Leandoer..

Helsingborgs Dagblad - 28 jan 18 kl. 12:39

Hållbart odlande och förbjudna böcker på biblioteket

Bibliotekets föreläsningsserie bjuder på ett varierat program..

Sydsvenskan - 07 maj 17 kl. 15:47

Leijon Jönsson: Därför tar Rögleprofilen det ”förbjudna” steget till Malmö

Kulturförändringen ger betalt..

Nyheter 24 - 29 okt 13 kl. 11:39

Här är de förbjuda övergångarna som ska ta MFF till CLHär är de förbjudna namnen som skulle göra stor skillnad för laget:

Malmö FF vann SM-guldet välförtjänt och är Sveriges bästa lag. Men frågan är om dagens lag räcker till för att vinna nästa år igen, plus att de ska kvala till Champions League. Ambitionen är att gå till gruppspelet som första svenska lag sedan Helsingborg var där år 2000.

Sydsvenskan - 08 jul 15 kl. 22:11

Böcker om homosexuella förbjuds

Venedigs nya borgmästare Luigi Brugnaro har förbjudit flera böcker om ämnen som homosexualitet och funktionshinder i stadens skolor. Det kontroversiella beslutet, som var ett vallöfte från Brugnaro under hans kampanj i juni, har fått mycket kritik.I ett uttalande på sin hemsida skriver Brugnaro att han inte tänker låta sig skrämmas och listar 49 böcker, bland annat en om en vargfamilj med två mammor, som nu är förbjudna.

Helsingborgs Dagblad - 08 jul 15 kl. 22:11

Böcker om homosexuella förbjuds

Venedigs nya borgmästare Luigi Brugnaro har förbjudit flera böcker om ämnen som homosexualitet och funktionshinder i stadens skolor. Det kontroversiella beslutet, som var ett vallöfte från Brugnaro under hans kampanj i juni, har fått mycket kritik.I ett uttalande på sin hemsida skriver Brugnaro att han inte tänker låta sig skrämmas och listar 49 böcker, bland annat en om en vargfamilj med två mammor, som nu är förbjudna.

YLE - 26 aug 16 kl. 04:01

Tobakslagen följs inte - förbjudna klickcigaretter fortfarande till salu

Måndagen den 15 augusti trädde den nya tobakslagen i kraft. Lagen förbjöd bland annat smaksatta cigaretter med omedelbar verkan, men trots det går de fortfarande att köpa i de flesta affärerna. En av de stora förändringarna den nya tobakslagen förde med sig var förbudet mot smaksatta tobaksprodukter (cigaretter, rulltobak och e-cigaretter).

Skånskan - 06 sep 16 kl. 14:46

Förbjudna sånger på Victoriateatern

På en källarteater i Berlin sjunger Petronella och Käte sina sånger om den spirande kvinno- och gayrörelsen. Goebbels har utfärdat en order om att de dekadenta kabaréerna ska förbjudas och duon gör sitt bästa för att hålla den närvarande SS-mannen på gott humör. Men är det sista kvällen?

Helsingborgs Dagblad - 21 mar 13 kl. 17:31

Andra som gjort "den förbjudna flytten"

Björn Hellkvist ansluter till sällskapet som gjort den förbjudna flytten mellan Rögle och Malmö. Här är hela listan..

Sydsvenskan - 21 mar 13 kl. 18:49

Tar det förbjudna steget

Björn Hellkvist tar det närmast förbjudna steget från Rögle till Malmö Redhawks.
Han blir andretränare i lokalrivalen i sydvästra Skåne..

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 1 timme sedan

Fick pistol tryckt mot tinningen under rån

ESLÖV En av pojkarna som rånades på Stora Torg i Eslöv i september fick en pistol riktad mot tinningen. Enligt den åtalade 17-åringen var det en luftpistol, men en annan medåtalad är övertygad om att det var ett riktigt vapen.I förundersökningen till åtalet, som Skånska Dagbladet berättade om i lördagstidningen, berättar en av de medåtalade att 17-åringen, som utpekas som drivande under dådet, den aktuella dagen saknade pengar, verkade upprörd och var hungrig.

Skånskan - 12 timmar sedan

Passagerarbuss körde på 85-åring -smet från platsen

En äldre kvinna skadades lindrigt efter att en buss kört på henne i Limhamn.Olyckan ska ha skett i samband med att bussen släppt av passagerare vid 15.20- tiden på tisdagen.

Skånskan - 11 timmar sedan

”Varför ska köttätare tvingas äta grönsaker”

MALMÖ Ett förslag om att sluta servera vegetariska rätter till dem som inte är vegetarianer på skolor och äldreboenden har orsakat många positiva reaktioner.
– Varför ska köttätare tvingas äta en massa grönsaker, undrar en av de 50 personer som kommenterat förslaget på Malmö stads webbplats.Förslaget att avveckla vegonormen för offentlig mat har skickats in som ett Malmöinitiativ.

Skånskan - 11 timmar sedan

Färre nyanlända nästa år

STAFFANSTORP Det är klart hur många nyanlända personer varje kommun ska ta emot enligt bosättningslagen nästa år.
För Staffanstorps del är det en minskning från 54 personer i år till 44 personer 2020. Enligt Migrationsverket fungerar anvisningarna bra på de flesta håll samtidigt som enskilda kommuner, däribland Staffanstorp, är missnöjda.

Skånskan - 11 timmar sedan

Duon som gifte ihop sin musik

När Anton Roxhage och Christoffer Zaar parades ihop på ett bröllop uppstod inte ljuv musik. Snarare syntpop på skånska, under namnet Temp. Den 1 december släpper de debutlåten Decemberluft.

Skånskan - 13 timmar sedan

Julmarknad som ställer höga krav

Skurup Snart är det dags för Johannamuseets årliga julmarknad.
Årets nyheter är några nya utställare, annars är det mesta sig likt med smedja, spettekaksbak och flipperspel.Julstöket är igång i Johanna museet.

Skånskan - 13 timmar sedan

Körde bil kokainpåverkad

STAFFANSTORP En 34-årig man döms till dagsböter för att ha kört bil påverkad av kokain.
Det hände i mars 2018 på Önsvala allé i Staffanstorp. Mannen döms för rattfylleri, ringa narkotikabrott och även för olovlig körning eftersom han inte hade rätt att köra bil..

Skånskan - 13 timmar sedan

Fastighet i Svalöv har fått nya ägare

Svalöv Försäljningen av fastigheten på adressen Östraby 1352 i Svalöv är nu klar. Nya ägare är Becky Zarnhall, 26, och Robert Thomas Jönsson, 29, och säljare är Gunilla och Bo Svensson. Huset har en boyta på 145 kvadratmeter.

Skånskan - 14 timmar sedan

SVT:s julkalendrar sedan starten

Julkalendern Vilka minns du?1960 Titteliture
1961 Julbåten Juliana
1962 Tomtefamiljen i Storskogen
1963 Den tänkande brevbäraren
1964 Lill-Stina på reportage i Storskogen
1965 Farbror Pekkas handelsbod
1966 En småstad vid seklets början
1967 Gumman som blev liten som en tesked
1968 Klart spår till Tomteboda
1969 Herkules Jonssons storverk
1970 Regnbågslandet
1971 Broster Broster
1972 Barnen i Höjden
1973 Mumindalen
1974 Rulle på Rullseröd
1975 Långtradarchaufförens berättelser
1976 Gumman som blev liten som en tesked (Repris från 1967).
1977 Fem myror är fler än fyra elefanter
1978 Julkalendern (också kallad Julius Julskötare efter huvudrollen)
1979 Trolltide

Skånskan - 15 timmar sedan

Resistensen ökar igen

Antibiotikaresistensen har ökat med 350 fall jämfört motsvarande period (fram till oktober) förra året. Den ökade resistensen på hemmaplan är tecken på att vi ska fortsätta strama åt och spara antibiotikabehandlingarna till tillstånd där inget annat hjälper. Sverige kan inte själva lösa problemet, det är globalt.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.