Ekonomistas > Ekonomi

Friday, 22 November, 16:33

Ekonomistas - 07 nov 19 kl. 16:44

KD bör dra i nödbromsen!Höghastighetståg i Sverige har visat sig vara robust samhällsekonomiskt olönsamma, enligt Trafikverkets beräkningar. Varje investerad krona beräknas ge sammanlagt 25 öre i intäkter och samhällsnytta. Det beror på att tidsvinsterna är små och resandeunder­laget litet, samt på att klimat- och arbetsmarknadseffekter är mycket måttliga i förhållande till investeringskostnaden. Detta skriver Maria Börjesson, Harry Flam, John Hassler, Lars Hultkrantz och Per Kågesson på DN-debatt


Den väldiga kostnaden riskerar att tränga undan andra angelägna infrastruktur-, välfärds- och klimatinvesteringar. I Sverigeförhandlingens slut­betänkande upptogs kostnaden till 230 miljarder kronor i 2015 års prisläge.
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Sverige, Trafikverkets, Maria Börjesson, Flam, Hassler, Hultkrantz, Per Kågesson, DN, Sverigeförhandlingens, Ostlänken, Järna, Linköping, Trafikverket

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: KD bör, drai , nödbromsen
YLE - 29 jun 18 kl. 11:24

VR ger nu flickorna rätt: Det var nog helt nödvändigt att dra i nödbromsen

Tatu Tuominen, kommunikationsdirektör vid VR har kommenterat den situation som uppstod då två små barn hade lämnats ensamma på en tågperrong. Om man genom att stoppa tåget kan undvika en hotande fara är det på sin plats att dra i nödbromsen, och här kunde det ha blivit farligt, säger han. tidigare ansåg VR att det inte var nödvändigt att dra i nödbromsen..

SvD - 25 jan 15 kl. 22:13

Stockholmsvården tvingas dra i nödbromsen

Minskade skatteinkomster och skenande kostnader gör nu att Stockholmslandstinget måste dra i nödbromsen. Med ett underskott på nästan en miljard tvingas de stora akutsjukhusen till kännbara besparingar. Konsekvenserna på Karolinska universitetssjukhuset befaras bli personalflykt, fler sjukskrivna och att patientsäkerheten kan försämras..

SvD - 02 feb 15 kl. 19:10

Miljarder i värdelöst sparande – hög tid att dra i nödbromsen

Svenskarna sätter årligen av omkring 4 miljarder kronor i privat pensionssparande. Ett sparande som blir extremt dåligt när avdragsrätten begränsats kraftigt. Nu är det hög tid att dra i nödbromsen, för att inte åka på onödig dubbelbeskattning..

Expressen - 04 mar 16 kl. 11:32

En katastrof – är dags att dra i nödbromsen

Nu räcker det. V86-Xpress är en katastrof. Det är dags att dra i nödbromsen..

Nya Wermlands Tidningen - 30 nov 99 kl. 00:00

Dags att dra i nödbromsen!

Nu får det vara nog! Hanteringen av frågan om bildandet av storregioner är direkt stötande. Nu försöker man i expressfart att runda demokratin och folkviljan och köra ned dem i halsen på svenskarna.

DI - 01 jul 16 kl. 09:23

Håkan Matson: Dags att dra i nödbromsen

Den första dödsolyckan med en självkörande Tesla Model S reser en rad allvarliga frågor.Om den nya tekniken inte klarar av vanliga situationer i trafiken är det dags att dra i nödbromsen för bilvärldens hetaste trend just nu..

Expressen - 09 nov 15 kl. 23:07

Nödbromsen måste vara sista utvägen

Moderaternas migrationsutspel visar på välbehövlig krisinsikt. Men att dra i nödbromsen och bryta mot våra internationella åtaganden bör vara den sista utvägen..

DN - 17 maj 16 kl. 19:30

Turistinvasion får Spanien att dra i nödbromsen

Terrorhotet i populära turistländer som Turkiet och Egypten ökar trycket på Spanien inför sommarens högsäsong. Antalet besökare i Spanien väntas i år öka med 20 procent och landa runt 80 miljoner. Turismen ger jobb och stora pengar, men nu drar flera destinationer i nödbromsen.

DN - 17 maj 16 kl. 19:30

Turistinvasion får Spanien att dra i nödbromsen


Terrorhotet i populära turistländer som Turkiet och Egypten ökar trycket på Spanien inför sommarens högsäsong. Antalet besökare i Spanien väntas i år öka med 20 procent och landa runt 80 miljoner. Turismen ger jobb och stora pengar, men nu drar flera destinationer i nödbromsen.

YLE - 27 jun 18 kl. 19:44

Tonårsflickor drog i nödbromsen för att hjälpa panikslagen mamma - hotades med böter av fem väktare

Vet du när man får dra i nödbromsen på tåget? Två tonårsflickor drog i bromsen när två små barn lämnats ensamma på perrongen och hotades med höga böter. Flickornas mamma tycker att de behandlats mycket orättvist..

DI - 25 sep 13 kl. 20:05

Wal-Mart drar i nödbromsen

Wal-Mart Stores kommer att dra ned på inköpen från sina leverantörer under detta kvartalet och det nästa för att komma till bukt med de stigande lagernivåer som bolaget flaggade för vid den senaste försäljningsrapporten..

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - Igår: 17:21

Överskottsmålet inget hinder för finanspolitisk stimulans (men bör kanske sänkas ändå)

Under den senaste tiden har det i media skrivits en hel del om den svenska finanspolitiken och vårt finanspolitiska ramverk (t ex här, här och här). Bakgrunden är till viss del att det duggat tätt med tecken på konjunkturavmattning och att frågan om finanspolitiska stimulanser då aktualiserats. Men det handlar också om mer strukturella trender, där en åldrande befolkning, stora barnkullar och ett stort behov av integrationsinsatser för flyktinginvandrare sätter press på kommunernas och landstingens ekonomi.

Ekonomistas - 14 nov 19 kl. 07:56

Schücks ABC är i mina tankar

För knappt ett år sedan gick Johan Schück i pension efter många år som ekonomijournalist på Dagens Nyheter. Men Schücks arbetstakt verkar inte ha avtagit nämnvärt efter pensioneringen. Han skriver till exempel flitigt på sin egen blogg, han arbetar för TV-kanalen EFN och han fortsätter att vara en flitig besökare på olika evenemang där nationalekonomer möts.

Ekonomistas - 09 nov 19 kl. 10:33

Finansinspektionens amorteringskrav saknar påvisbar samhällsnytta

Finansinspektionens amorteringskrav och övriga kreditåtstramning har stora individuella och samhälleliga kostnader, men ingen påvisbar samhällsnytta enligt forskningen. Det är ansvarslöst att driva igenom en åtstramning som inte klarar en nyttokostnadsanalys, skriver Robert Boije, Harry Flam, John Hassler och Lars EO Svensson på DN Debatt..

Ekonomistas - 28 okt 19 kl. 13:30

Gästinlägg: Förbifarten blir dyrare än nödvändigt

Det är möjligt att minska risken för att tunnelprojekt överskrider budget. Det förutsätter emellertid att Trafikverket förstår hur upphandlingar och kontrakt begränsar branschens förmåga till nytänkade, skriver professor Jan-Eric Nilsson (VTI) i detta gästinlägg. För trettiotalet år sedan öppnade Banverket anbuden för att bygga en tunnel genom Hallandsås.

Ekonomistas - 16 okt 19 kl. 14:16

Vad handlar årets ekonomipris om?

Följande gästinlägg är skrivet av Tessa Bold som är utvecklingsekonom vid IIES, Stockholm universitet. Hon forskar kring utbildning, hälsa, socialförsäkring, anammandet av nya teknologier och klimatförändringar bl.a.

Ekonomistas - 14 okt 19 kl. 13:28

Välförtjänt ekonomipris 2019 till experimentell fattigdomsforskning

Ekonomipriset 2019 tilldelas Abijihit Banerjee, Ester Duflo och Michael Kremer ”för deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom”. Ekonomistas anser att priset är mycket välförtjänt och alla dessa tre forskare är välkända och högt aktade för deras insatser. Särskilt roligt är det att konstatera att Ekonomistas prisomrösting vanns av just Duflo, vilket visar att våra läsare har god insyn i aktuell nationalekonomisk forskning.

Ekonomistas - 13 okt 19 kl. 23:41

Utvecklingsexperiment och institutioner favorittippade i Ekonomistas omröstning

Ekonomistas ekonomiprisomröstning 2019 resulterade i nästan dött lopp mellan två unga ekonomer: utvecklingsekonomen Esther Duflo med 11% av rösterna och nästan lika många röster Daron Acemoglu (11%). Båda två är verksamma vid amerikanska MIT. På tredje och fjärde plats kom amerikanerna David Card (8%) och Joshua Angrist (7%) som båda forskat om frågor gällande arbetsmarknad och utbildning, med särskild tonvikt på att studera utfall.

Ekonomistas - 13 okt 19 kl. 23:41

Esther Duflo favorittippad

Favoriten i Ekonomistas ekonomiprisomröstning blev i år utvecklingsekonomen Esther Duflo med 11% av rösterna. Nästan lika många röster fick Daron Acemoglu (11%). På tredje och fjärde plats kom David Card (8%) och Joshua Angrist (7%).

Ekonomistas - 08 okt 19 kl. 09:07

Vem får ekonomipriset 2019?

Det är dags för den traditionsenliga omröstningen om årets ekonomipris. Lägg gärna till egna kandidater på listan och motivera ditt val i kommentarstråden. Omröstningen avslutas under helgen och resultatet från omröstningen presenteras innan årets ekonomipris tillkännages på måndag den 14 oktober.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.