YLE > Finland

Thursday, 21 November, 09:29

YLE - 07 nov 19 kl. 16:06

Kyrkomötet: Från och med årskiftet räcker det att barn bara har en fadderKyrkans högsta beslutande organ, Kyrkomötet, har fattat beslut om att det vid dop räcker med en fadder. Faddern ska vara konfirmerad och höra till den evangelisk-lutherska kyrkan..
Läs mer på YLE

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: KyrkomötetFrån och med , årskiftet, räckerdet att , barn, bara har en fadder
Världen Idag - 13 dec 13 kl. 00:00

Vill ge Jesusbok till alla i kyrkomötet

De tillträdande ledamöterna i kyrkomötet har fått en julhälsning från Svenska kyrkan. Det handlar om boken "Möten med islam" som bland annat innehåller fakta om islams fem pelare, Muhammed, Koranen och också tar upp ämnen som rör religionsdialog och likheter mellan kristendom och islam. Johanna Andersson, präst och ledamot i kyrkomötet, menar på bloggen Kristen opinion att gåvan väcker en del frågor.

YLE - 10 maj 19 kl. 12:22

Kyrkomötet: Barn ska kunna döpas med bara en fadder

Kyrkomötet har beslutat att föra vidare initiativet om att ett barn som döps endast behöver ha en fadder..

HBL - 10 maj 14 kl. 14:16

Förslaget väcker ändå farhågor

Förslaget om att tvinga församlingar att ingå in en samfällighet har mött så mycket motstånd att det finns all orsak att betvivla att det kommer att förverkligas.Det säger Borgå stifts biskop Björn Vikström, som för närvarande deltar i kyrkomötet i Åbo, där förslaget till en ny samfällighetslagstiftning varit uppe på remissdebatt. Förslaget går vidare till beredning och beslut om frågan fattas om ett år.

Dagen - 22 nov 17 kl. 03:00

Dagen frågar: Varför väcker kyrkohandboken så starka känslor?

Dagen har frågat några på plats på kyrkomötet i Uppsala varför de tror att kyrkohandboken väcker så starka känslor..

Dagen - 22 nov 17 kl. 03:00

Dagen frågar: Varför väcker kyrkohandboken så starka känslor?

Dagen har frågat några på plats på kyrkomötet i Uppsala varför de tror att kyrkohandboken väcker så starka känslor..

YLE - 24 feb 17 kl. 04:00

Varannan finlandssvensk präst vill se könsneutral kyrkolag

Nästan hälften av prästerna inom Borgå stift vill att kyrkolagen ändras så att den tillåter samkönade vigslar. Det finns även en liten grupp som är redo att viga tidigare än så. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna gjort.

Nyan - 24 feb 17 kl. 07:38

Varannan finlandssvensk präst vill se könsneutral kyrkolag – Åland liberalast

Nästan hälften av prästerna inom Borgå stift vill att kyrkolagen ändras så att den tillåter samkönade vigslar.
Det finns även en liten grupp som är redo att viga tidigare än så. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna gjort.

YLE - 06 maj 14 kl. 12:42

Barnen med vid vigselaltaret?

Familjerådgivaren Markku Orsila föreslår att vigselformuläret ändras så att också barnen beaktas. Orsila som är delegat vid det pågående kyrkomötet i Åbo hoppas att förslaget väcker diskussion om familjerna och barnen inom kyrkan och också inom samhället. Tre praktiska ändringsförslag har lagts fram under kyrkomötet.

YLE - 09 nov 14 kl. 10:37

Församlingsvalet - vad handlar det om?

Församlingsvalet i Finlands evangelisk-lutherska kyrka ordnas vart fjärde år i november. Här väljs vem som ska sitta i kyrkofullmäktige och i församlingsrådet - de två högsta beslutande organen i församlingarna som bestämmer om ekonomin och riktlinjerna. Alla medlemmar i kyrkan som fyllt 16 år har rösträtt i församlingsvalet.

BT - 26 mar 14 kl. 11:26

Dags att visa mod i Mark

Tiden är inne för alla medlemmar i Svenska kyrkan i Marks och Bollebygds kontrakt att ta ansvar och börja följa de beslut som fattats på högre ort. Det menar prästen Gunnar Bäckström, tidigare ordförande i Riks-Ekho – kristna HBTQ. Läser man Svenska kyrkans matrikel och tittar på Marks och Bollebygds kontrakt så finns där inte en enda kvinna som har prästtjänst.

Fler nyheter från YLE

YLE - 30 minuter sedan

Högsta domstolen: Talvivaarachefernas domar ändras inte

Högsta domstolen ändrar inte hovrättens dom gällande miljöbrotten som gruvbolaget Talvivaara gjort sig skyldig till..

YLE - 1 timme sedan

Stora skillnader i tillgången på behöriga lärare i Svenskfinland - läget är bäst i Österbotten och sämst i Nyland, visar utredning

De regionala skillnaderna i skolornas tillgång till behöriga lärare betydande i Svenskfinland, enligt Finlands svenska lärarförbund FSL:s rapport. Behovet av mera behöriga lärare är störst i Nyland..

YLE - 2 timmar sedan

Jägarna vill jaga i stället för att syssla med byråkrati - därför går jaktvårdsföreningarna i Västnyland samman

Ingen blir jägare för att få syssla med byråkrati. Det säger Otto von Frenckell med tanke på den planerade sammanslagningen av jaktvårdsföreningarna i Västnyland..

YLE - 2 timmar sedan

"Unga förstår inte vad som händer när en människa blir slagen" – vad ska myndigheterna göra när en 16-åring begått brott sedan han var åtta?

Både socialarbetare och polisen anser att unga numera oftare tar till våld. Polisens statistik visar att antalet fall av misshandel som begås av unga under 15 år har ökat i år i Esbo och Grankulla. Fyra killar misshandlade en ung kille i Grankulla i våras.

YLE - 3 timmar sedan

Postens avtalsshopping har lett till en B-arbetarklass med sämre villkor och lägre lön - Ingen förhandlar för vår del, säger tidningsutdelaren Juha Koskinen

Postens anställda strejkar för att undvika ett motsvarande kollektivavtal som de anställda vid dotterbolaget Posti Palvelut har. Tidningsutdelaren Juha Koskinens lön sjönk med en fjärdedel när han år 2017 flyttades över till Posti Palvelut. I dag är över 90 procent av hans kollegor invandrare och nästan ingen av dem hör till facket..

YLE - 3 timmar sedan

Förslag: Åbo stad tar över Trojas verksamhet 2021 - Kårkulla samkommun sköter om verksamheten ett år till med "så låga utgifter som möjligt"

Ungdomsverkstaden Trojas verksamhet kommer fortsätta i Kårkullas regi i ett år till, men på grund av de höga kostnaderna konstaterar man att "utgifterna för Kårkullas del hålls så låga som möjligt under nästa år"..

YLE - 4 timmar sedan

Gentester leder allt oftare till skräddarsydd behandling – men ska familjen också informeras om ärftliga sjukdomar?

Till exempel patientens gener kan vara avgörande för den behandling han eller hon får mot en viss sjukdom..

YLE - 5 timmar sedan

De finska invandrarna i Sverige drabbades hårt av sina tunga jobb - arbetsskador, tidig sjukpensionering och kortare liv blev följden

Nästan hälften av den finländska arbetskraften i Sverige blev sjukskrivna eller hade förtidspension innan de nått pensionsåldern..

YLE - 20 timmar sedan

Låsta positioner i poststrejken - ingen lösning på tvisten under onsdagen

Positionerna var låsta då medlingen i poststrejken återupptogs på onsdag. Den svåraste frågan är kollektivavtalet för 700 paketsorterare, som arbetsgivarsidan inte vill förhandla om överhuvudtaget..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.