SVT Debatt > Opinion

Tuesday, 12 November, 22:07

SVT Debatt - 07 nov 19 kl. 10:34

Petter Stordalen: ”Den nordiska samhällsmodellen är guldvärd”Den norske miljardären Petter Stordalen menar att den nordiska samhällsmodellen är den bästa i världen. – Det är civilisationens och mänsklighetens bästa modell, även om den inte är perfekt, säger han..
Läs mer på SVT Debatt
Läs mer om:
Stordalen, Petter Stordalen

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Petter, StordalenDen , nordiska, samhällsmodellenär , guldvärd
DN - 14 dec 14 kl. 00:40

”Identitetspolitiken hotar den nordiska samhällsmodellen”


Riskerar tilliten till det offentliga. Hög tilltro till samhällsinstitutionerna och deras beslut är grunden till det lyckade nordiska samhällsbygget. Identitetspolitiken underminerar denna ­tilltro – om det så gäller betyg i skolan, rättsväsendets ­agerande eller olika bidrag – och hotar ­stabiliteten, skriver Bo Rothstein, professor i ­statsvetenskap vid Göteborgs universitet..

YLE - 16 jun 17 kl. 18:52

De gamla vikingarna litade på varandra - kan den nordiska tilliten bestå?

Vad har vi i Norden allra mest gemensamt? En färsk rapport föreslår den sociala tilliten. Den kan betraktas som Nordens guld, så värdefull är den.

Helsingborgs Dagblad - 14 jan 16 kl. 19:31

Utveckla det nordiska samarbetet. Våga förändra i gemensamma modellen.

Det har gnisslat i relationen över Öresund under hösten. Likafullt står de nordiska länderna – stabila demokratier med en stark välfärd och snarlik samhällsmodell – närmare varandra än några andra. Och måste fortsätta att utveckla samarbetet.

Sydsvenskan - 14 jan 16 kl. 19:31

Utveckla det nordiska samarbetet. Våga förändra i gemensamma modellen.

Det har gnisslat i relationen över Öresund under hösten. Likafullt står de nordiska länderna – stabila demokratier med en stark välfärd och snarlik samhällsmodell – närmare varandra än några andra. Och måste fortsätta att utveckla samarbetet.

YLE - 13 nov 14 kl. 16:57

"Utan svenskan hade min karriär sett annorlunda ut"

Hade Martti Ahtisaari vägrat lära sig svenska, så hade hans liv och karriär kanske aldrig tagit fart som det gjorde. Det berättar han, då Yle Nyheter intervjuar honom i samband med Ahtisaari-dagarna i Åbo. - Mina svenska vänner i Pakistan sade att de inte tänker tala engelska med mig, utan att jag får lov att tala svenska för det kan jag tillräckligt, säger Ahtisaari.

YLE - 01 dec 12 kl. 13:03

Niinistö: Norden har betett sig malligt

Republikens president Sauli Niinistö tycker att de nordiska länderna har betett sig litet väl överlägset då de erbjudit resten av världen sina egna välfärdsmodeller. Den här drygheten kan ha bidragit till den senaste tidens motgångar i FN för Finland och Sverige, förmodar Niinistö. I oktober misslyckades Finland med att bli invalt i FN:s säkerhetsråd och i november gick Sverige miste om en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Politikerbloggen - 17 jan 13 kl. 15:36

Välfärden i Sverige är på väg att nedmonteras


DEBATT. De politiker som starkast propagerar för ökade privatiseringar i samhället ingår oftast i samma samhälleliga politiska och ekonomiska elit som de profitjagande riskkapitalisterna. Det får en att fundera om inte det egentliga syftet med att sälja ut statlig och kommunal egendom endast är att bygga upp ett stöd för den borgerliga politiken.

SmålandsPosten - 28 aug 13 kl. 00:30

Rätt att sänka momsen

Kommer Socialdemokraterna att höja restaurangmomsen om de vinner valet? Inför valet 2010 var de rödgröna överens om en sänkning. Men när sänkningen väl genomfördes av regeringen började man i stället att kritisera den.

Politologerna - 16 dec 16 kl. 06:55

Vad är att vara en socialdemokrat? Recension av Björn Rosengrens “Mitt i steget”

Svenska politiska memoarer, speciellt när de skrivs av socialdemokrater, brukar utgå från ett standardformulär. Formulär 1a är den enkla bakgrunden, vilket också ska utgöra den självklara utgångspunkten för allt politikern har företagit sig. Vidare bör det finnas ett obligatoriskt inslag där författaren svär sig fri från karriärambitioner.

Supermiljöbloggen - 22 nov 17 kl. 15:04

Franska regeringens miljöstjärnskott: ”Vi borde bli mer som Sverige”

Brune Poirson tillträdde i somras som biträdande miljöminister i president Macrons regering. SMB tog ett snack med henne om Trump, Frankrikes no food waste-policy, och hur en bättre värld skulle se ut. Som en del i president Macrons nya ministergäng är Brune Poirson en av världens miljömäktigaste personer.

Fler nyheter från SVT Debatt

SVT Debatt - 10 timmar sedan

Professorn: ”Omoraliskt att ta åt sig av fördelarna men inte nackdelarna”

För att göra en klimatomställning krävs nya metaller och mineraler. Professorn Christian Ekberg tycker att det är omoraliskt att importera dem från länder med dåliga arbetsförhållanden istället för att själva bryta ämnena. – Vi har många av dem i Sverige men vi bryter dem i princip inte alls, säger han..

SVT Debatt - 11 timmar sedan

”Smuggelhundar ett hot mot folkhälsan”

”Många gånger är valparna allt för unga och i dåligt skick när de säljs efter en uppväxt i misär och hemska transportförhållanden. Flera saknar grundläggande vaccinationsskydd och kan bära på dolda sjukdomar och parasiter som kan drabba såväl andra hundar som människor”, skriver debattören..

SVT Debatt - Igår: 15:38

”Fotbollsbranschen sämst i ligan på jämställdhet”

”Proffsfotboll är ett yrke. Och inget yrke ska innebära att man missgynnas baserat på kön. Ingen ska behöva tvingas välja mellan att bilda familj eller att ha ett jobb.

SVT Debatt - Igår: 14:17

Psykologen: ”Så stoppar du romansbedragaren på nätet”

”Kontrollera mannens profilbild – ofta presenterar sig bedragaren med en stulen bild. Så snart mannen ber om pengar, vet du att det är en bedragare. Avsluta kontakten.

SVT Debatt - Igår: 10:05

”Önskan att bli sedd – en drivande faktor bakom det livesända våldet”

”Direktsända slagsmål kan inte enbart ses som en direkt följd av tekniska landvinningar. Det relaterar också till vår benägenhet att visa upp och skapa oss själva inför andra. Det är som att vi behöver bli sedda för att bekräfta inte bara vår sociala status, utan kanske också själva vår existens”, skriver debattören..

SVT Debatt - I förrgår: 03:27

Ärkebiskopen: ”Klimatkrisen är också en andlig kris”

Kyrkan och andra trossamfund har en viktig roll i klimatfrågan, enligt ärkebiskop Antje Jackélen. – Klimatkrisen är också en andlig och existentiell kris, säger hon..

SVT Debatt - 08 nov 19 kl. 11:38

Ska svårt sjuka personer få hjälp att avsluta sina liv?

I Sverige är det inte lagligt för svårt sjuka personer att få hjälp att avsluta sina liv. –Läkare kan inte med säkerhet säga hur lång tid en människa har kvar att leva, säger överläkaren Gunnar Eckerdal som inte vill införa dödshjälp..

SVT Debatt - 08 nov 19 kl. 09:33

??

””, skriver.

SVT Debatt - 07 nov 19 kl. 22:03

Berlinmuren: ”Klyftan mellan öst och väst består – fortfarande efter trettio år”

”Euforin efter den minnesdigra dagen, som i år firas för trettionde gången, lade sig snabbt. Västliga investerare, de så kallade 'rockmännen', lade beslag på 'filébitarna' i det östtyska kadavret. Klyftan mellan öst och väst består”, skriver journalisten Folke Schimanski..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.