YLE > Finland

Tuesday, 12 November, 11:52

YLE - 07 nov 19 kl. 10:07

Läraryrket bör bli lockande - finlandssvenska lärarfacket kräver högre lönerDe finlandssvenska lärarna ryter till inför de kommande löneförhandlingarna. Lönerna är inte attraktiva, vilket redan syns i att antalet sökande till de finskspråkiga lärarutbildningarna har minskat märkbart..
Läs mer på YLE

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Läraryrket, börbli , lockande, finlandssvenska, lärarfacket, kräver, högre, löner
SVT Debatt - 04 sep 13 kl. 05:43

Vill ni prata framtid? Prata om Sveriges och USA:s lärare

OBAMA I SVERIGE ”Om du vill spela en avgörande roll, bli lärare” har Barack Obama sagt. Men läraryrket ska inte behöva vara en ekonomisk uppoffring ? fler och mer kompetenta lärare får vi via höjda lärarlöner.

YLE - 21 apr 15 kl. 14:03

Svensk forskare: Den gamla skolan gav bättre resultat

Orsakerna till de skolframgångar som Finland har visat upp kan främst sökas i historien. Lärarna högaktas inte lika mycket längre och resultaten sjunker därefter, skriver en svensk forskare idag. "Finland är inget föredöme, skolframgångarna feltolkas", skriver forskaren Gabriel Heller Sahlgren i DN.

Helsingborgs Dagblad - 25 okt 15 kl. 19:33

Skolan är vägen in. Men då behövs fler lärare.

En vardag med skola, kompisar och läxläsning. Det är vägen in i samhället för alla de barn och unga som nu kommer till Sverige. Och det är vad Zacharias Darosh önskar för sina barn i tidningens reportage om livet efter flykten.

Sydsvenskan - 25 okt 15 kl. 19:33

Skolan är vägen in. Men då behövs fler lärare.

En vardag med skola, kompisar och läxläsning. Det är vägen in i samhället för alla de barn och unga som nu kommer till Sverige. Och det är vad Zacharias Darosh önskar för sina barn i tidningens reportage om livet efter flykten.

UT - 04 okt 14 kl. 14:39

Larmrapport omobehöriga lärare

Drygt 20 procent av lärarna på grundskolan i Ulricehamns kommun saknar behörighet i de ämnen de undervisar i. På gymnasiet är andelen obehöriga lärare dubbelt så hög. Det visar färska siffror från Skolverket.

UT - 04 okt 14 kl. 14:39

Larmrapport om obehöriga lärare

Drygt 20 procent av lärarna på grundskolan i Ulricehamns kommun saknar behörighet i de ämnen de undervisar i. På gymnasiet är andelen obehöriga lärare dubbelt så hög. Det visar färska siffror från Skolverket.

BT - 14 okt 14 kl. 09:39

Nej, Borås ska inte ?massutbilda? lärare

Att vända på den svenska utbildningsskutan görs sannerligen inte på en förmiddag. Jan Björklund har gjort viktiga insatser under sina år som utbildningsminister, men måtte efterträdaren Gustav Fridolin inte öppna den lockande kravsänkardörren igen, när S-MP-regeringen åter öppnar slussarna till massintagning på högskolorna. Exemplet lärarutbildningen på Borås högskola borde tjäna som avskräckande exempel: Här kommer snart sagt vem som helst in på utbildningen till yrket som ska sörja för att barnen klarar av en globaliserad arbetsmarknad.

Skånskan - 14 aug 16 kl. 07:00

Nesser tar död på lärare

Håkan Nessers Eugen Kallmans ögon (Albert Bonniers förlag) är en av sommarens läshöjdpunkter. Den rymmer all den lockande gåtfullhet man kan förvänta sig av en riktigt bra Nessersk kriminalroman och är samtidigt en träffsäker skildring av en högstadieskola ur både lärar- och elevperspektiv, en skarpsynt bild av svenskt småstadsliv och en otäckt träffsäker tillbakablick på den rasism som frodades även i mitten av 1990-talet.
Året är nämligen 1995 när Eugen Kallmans ögon inleds och en bokens fyra huvudberättare, läraren Leon, lämnar Stockholm för staden K i det inre av mellersta Norrland.

YLE - 24 mar 16 kl. 14:58

Lärarutbildningen anställer trots uppsägningar - tack vare miljondonationer

Samtidigt som Helsingfors universitet minskar personalen med nästan tusen söker den nya klasslärarutbildningen två lektorer för nyanställning. Det här är möjligt tack vare finlandssvenska fonder. I en annons med ansökningsdeadline den 18.

Fler nyheter från YLE

YLE - 15 minuter sedan

Live: Postanställda demonstrerar mot planer på nya arbetsvillkor

Postanställda ordnar nu en demonstration under poststrejkens andra dag. Demonstranterna protesterar mot bolaget Postis planer på nya arbetsvillkor..

YLE - 30 minuter sedan

Räddningsverket larmades till fabrik i Bäljars i Karis mitt i natten - befarad kemikalieolycka visade sig vara vattenläckage

På efternatten på tisdagen larmades räddningsverket till en fabrik i Bäljars i Karis. Olyckan rubricerades som en kemikalieolycka, men då brandkåren kom till platsen kunde man konstatera att det var frågan om en översvämning i en av fabrikens lokaler..

YLE - 1 timme sedan

JHL:s stödstrejk påverkar tågunderhållet nästa vecka

JHL stödjer Post- och logistikunionen PAU:s arbetskonflikt med en strejk som påverkar järnvägarnas godstrafik. Stödstrejken inleds den 19 november..

YLE - 1 timme sedan

Kvinnors pensioner i genomsnitt en femtedel lägre än männens

Brister i jämställdhet på arbetsmarknaden och den ojämna fördelningen av omsorgsansvaret är de största bakomliggande orsakerna till pensionsskillnaderna, visar en ny rapport av Pensionsskyddscentralen..

YLE - 1 timme sedan

Finferries beställer ny hybridfärja till Åland – byggs på varv i Polen

Redieriet Finferries beställer en ny hybridfärja, som ska trafikera på Föglörutten på Åland. Färjan ska byggas på det polska varvet Crist, där även landsvägsfärjan Elektra byggdes..

YLE - 6 timmar sedan

Språkkolumnen: Under 2020-talet kommer jag sluta använda att

Finlandssvenskar petar ibland in för många "att" i sina texter. Språkvårdaren Minna Levälahti ger exempel där det är okej att utelämna "att" och där man bör göra det..

YLE - 3 timmar sedan

OP meddelar om uppsägningar: 270 jobb försvinner

Bankkoncernen OP:s samarbetsförhandlingar har avslutats. 460 jobb försvinner, men samtidigt kommer 190 arbetstillfällen att tillsättas..

YLE - 3 timmar sedan

OP meddelar om stora uppsägningar: 460 arbetsuppgifter försvinner

Bankkoncernen OP meddelar att den avslutat sina samarbetsförhandlingar..

YLE - 4 timmar sedan

Undersökning: Fler tonåringar prövar på cannabis, fler är helnyktra

En europeisk enkät bland skolungdomar i femton till sexton års åldern visar att det blivit vanligare att finländska elever prövat på cannabis sedan den förra rusmedelsenkäten gjordes för fyra år sedan..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.