Dagens PS > Ekonomi

Friday, 22 November, 08:28

Dagens PS - 07 nov 19 kl. 07:30

Tunge ekonomiprofessorn varnar Riksbanken”Det skulle inte vara bra”, säger Lars E O Svensson, tidigare även vice riksbankschef. Riksbanken med riksbankschef Stefan Ingves har aviserat en räntehöjning till 0 procent i december. Ett misstag om det genomförs, anser Lars E O Svensson och hänvisar i en intervju med SvD Näringsliv att inflationsmålet på 2 procent inte är nått och att Riksbanken i sina egna prognoser spår att inflationen kommer att ligga under målet de närmaste åren. ”Har man legat under inflationsmålet ska man inte bara komma tillbaka till inflationsmålet utan man borde vänta tills inflation har stigit till tydligt och varaktigt över 2 procent. Annars kan inflationen och inflationsförväntningarna falla tillbaka under målet och det blir svårare att nå målet”, säger Lars E O Svensson, ek
Läs mer på Dagens PS
Läs mer om:
Riksbanken, Lars, Svensson, Stefan Ingves, SvD Näringsliv, Sverige, SvD, USA, Ben Bernanke, Riksbanksfullmäktige, Tunge, Dagens PS

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Tunge, ekonomiprofessorn, varnar, Riksbanken
Affärsvärlden - 19 apr 18 kl. 10:01

Bankföreningen varnar Riksbanken för e-kronan

Bankföreningen varnar Riksbanken för att konkurrera med kommersiella banker genom ett eventuellt införande av en e-krona..

DI - 19 apr 18 kl. 12:56

Bankföreningen varnar Riksbanken för att införa e-krona

Bankföreningen varnar Riksbanken för att konkurrera med kommersiella banker genom ett eventuellt införande av en e-krona. .

Kristianstadsbladet - 05 apr 11 kl. 11:08

Riksbanken tror inte på bobubbla

Arkiv: Kent Hult 2005
Naturliga förklaringar till stigande bopriser.
"Det handlar exempelvis om att hushållens inkomstutveckling varit god, att realräntan sjunkit och att utbudet av bostäder inte ökat speciellt mycket", enligt rapporten. Samtidigt varnar Riksbanken för stor osäkerhet i den typen av bedömningar.

Affärsvärlden - 28 nov 12 kl. 09:48

Riksbanken varnar för boprisfall

Svenska storbanker är finansiellt starka, samtidigt kan en mycket sämre konjunktur leda till att bostadspriserna faller, varnar Riksbanken i sin stabilitetsrapport..

Expressen - 01 jun 16 kl. 09:38

Riksbanken varnar: Hushållen mer sårbara

Bostadspriserna och hushållens skuldsättning fortsätter att öka, vilket har gjort både hushåll och banker mer sårbara, varnar Riksbanken i sin rapport om finansiell stabilitet..

DI - 22 feb 18 kl. 14:39

Riksbanken varnar för dubbelsmäll på bomarknaden

  Svenskar som bor i bostadsrätter riskerar att drabbas av en dubbelsmäll om det ekonomiska läget försämras, varnar Riksbanken i en ny studie.  Skälet är bostadsrättsföreningarnas skulder, som har ökat rejält på senare år..

DI - 23 nov 16 kl. 13:19

Riksbanken fortsätter varna för hushållens skuldsättning

I sin färska stabilitetsrapport varnar Riksbanken återigen för hushållens växande skulder och pekar bland annat på ett skuldkvotstak som en möjlig åtgärd. Riksbanken passade även på att höja ett varningens finger för det svenska banksystemets sårbarhet..

SvD - 17 maj 16 kl. 17:32

FI och Riksbanken oeniga om Nordeas sammanslagning

Nordeas sammanslagning av sina dotterbolag innebär att FI tar på sig större ansvar och får räkna med viss risk. Samtidigt varnar Riksbanken att de kan tvingas ta ansvar för eventuella nödkrediter..

GöteborgsPosten - 24 maj 17 kl. 13:50

Riksbanken: Bolånen ett allvarligt hot

Hushållens höga och ökande skuldsättning, i första hand bolån, är ett allvarligt hot mot den svenska finansiella stabiliteten, varnar Riksbanken. Situationen har förvärrats sedan i höstas enligt riksbankschefen Stefan Ingves, som ser behov av åtgärder..

Computer Sweden - 29 apr 19 kl. 15:28

Riksbanken orolig för att kontanter kan vara på väg bort


Nu varnar Riksbanken för att den snabbt minskande kontantanvändningen kan leda till att vi snart står helt utan centralbankspengar..

Fler nyheter från Dagens PS

Dagens PS - 3 minuter sedan

Här är Elon Musks senaste skapelse

Tesla har visat upp sin första eldrivna pickup, även känd som Cybertruck, vid ett event i Los Angeles tidigt på fredagsmorgonen svensk tid. Fordonet liknar en stor parallelltrapets (trapezoid) där priset för den billigaste varianten är 39 000 dollar, motsvarande 375 000 kronor. Den modellen kommer med en motor, är framhjulsdriven och har en räckvidd på drygt 400 kilometer per laddning, rapporterar bland annat CNBC.

Dagens PS - 10 minuter sedan

Storbank: Förlåt för våra 23 miljoner brott

Skandal utan motstycke avslöjad. Den aktuella banken misstänks för 23 miljoner fall av penningtvättsbrott. Det är den australiska banken Westpac som tycks ha hamnt rejält i klammeri med rättvisan.

Dagens PS - 30 minuter sedan

Trump kan trappa upp biltullar mot EU

Trumpadministrationen överväger att dra igång en ny bredare handelsutredning mot EU efter att fönstret för biltullar löpt ut i förra veckan. Det rapporterar Politico med hänvisning till källor. Trump utredde potentiella biltullar mot EU utifrån nationella säkerhetsskäl.

Dagens PS - 45 minuter sedan

Kärnkraftsmotståndet på rekordlåg nivå

Svenskarna har inte låtit sig avskräckas av den populära tv-serien ”Chernobyl”. Det uppger SvD Näringsliv och hänvisar till en ny Novusmätning, ytterst beställd av kärnkraftsindustrin, visar exempelvis att endast 11 procent av svenskarna av tusen svarande vill avveckla kärnkraften. ”Det är väldigt remarkabelt, det har aldrig varit så här lågt tidigare”, säger Mattias Lantz, forskare och medlem av Analysgruppen, som är finansierad av energibranschen och därmed kärnkraftsindustrin, till tidningen.

Dagens PS - 1 timme sedan

Övervägande glatt på Asiens börser

Här är nyheten som kan vara bakgrunden till att börsindexen ryckt upp sig efter tre dagars kräftgång. Enligt en källa till South China Morning Post, som Omni hänvisar till, talar mycket för att USA skjuter upp den planerade tullhöjningen i december mot Kina, trots att ingen handelsavtal är på plats, och det kan vara orsaken till att Asiens börser i dag stiger. Vid tidpunkten för börsrapporten, strax efter klockan 5, svensk tid, hade japanska Nikkei gått upp 0,4 procent och Hongkong med 0,3 procent.

Dagens PS - 1 timme sedan

Xerox funderar på att runda HP:s styrelse

Skrivarjätten Xerox har skickat ett brev till styrelsen i HP och uttrycker förvåning över att dess uppköpserbjudande avfärdats. Xerox pekar bland annat på att HP:s egna finansiella rådgivare Goldman Sachs utfärdat en säljrekommendation med en riktkurs på 14 dollar på aktien. Budet som Xerox lagt fram på 22 dollar per aktie motsvarar en premie med 57 procent mot Goldman Sachs riktkurs och 29 procent mot den volymviktade genomsnittskursen de senaste 30 dagarna.

Dagens PS - 1 timme sedan

Fordonsbjässen gör jätteinvestering i Kina

Tyska fordonsjätten Volkswagen kommer tillsammans med kinesiska partners investera över 4 miljarder euro i den kinesiska marknaden nästa år. Det uppger företaget i ett pressmeddelande. Företaget kommer också att börja producera elbilar i Anting och Foshan.

Dagens PS - 1 timme sedan

Klarnas vd prioriterar INTE börsnotering

Betal- och kreditbolaget Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski säger i en intervju med Di digital att bolaget prioriterar att växa i USA före en eventuell börsnotering av bolaget. ”Vi är inte ett lönsamt bolag och vi kommer inte att göra en vinst i år. Men det är ett väldigt medvetet beslut, i och med att vi gör kraftiga investeringar.

Dagens PS - 17 timmar sedan

Svagt år för Jysk – första sedan finanskrisen

För första gången sedan finanskrisen 2008 visar Jysk ett svagare resultat än föregående år. Totalt har rörelseresultatet minskat med 7,6 procent. Dagens Industri rapporterar att Jysk under förra räkenskapsåret hade ett rörelseresultat på 3,3 miljarder kronor, vilket är en minskning på 7,6 procent jämfört med året innan.

Dagens PS - 19 timmar sedan

Vilda teorin: Greta Thunberg reser i tiden

Ett gammalt svartvitt foto på ett barn som onekligen ser ut som Greta Thunberg har börjat cirkulera på nätet. Nu undrar folk om klimataktivisten i själva verket är en tidsresenär. Fotografiet kommer från University of Washingtons bibliotek.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.