Supermiljöbloggen > Nyheter

Wednesday, 23 October, 21:10

Supermiljöbloggen - 10 okt 19 kl. 15:44

Överfiske hotar de globala tonfiskbeståndenForskare varnar för att flera tonfiskarter kan komma att utrotas. Särskilt allvarligt är läget för den blåfenade tonfisken, vars bestånd idag beräknas vara cirka 50 gånger mindre än år 1950.  Under de senaste 60 åren har den globala tonfiskfångsten ökat med mer än tusen procent som en följd av växande efterfrågan på bland annat konserverad fisk, sushi och sashimi. Akut sinande bestånd av tonfisk hotar nu både hundratusentals människors levebröd och den globala biodiversiteten. Minskningen i beståndet är särskilt allvarlig eftersom tonfisken spelar en viktig roll i det marina ekosystemet som både rovdjur och byte.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Stilla Havet, Sydostasien,  japan, Sydkorea, Sverige, Världsnaturfonden WWF

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Överfiske, hotarde , globala, tonfiskbestånden
SR - 14 feb 14 kl. 06:35

Överfiske i Västafrika större än man tidigare trott

I den första vetenskapliga kartläggningen som gjorts över fiskfångster i Västafrika så har det visat sig att det fångats tre gånger mer fisk än man tidigare trott i den viktiga fiskenationen Senegal. De nya siffrorna ger en förklaring till varför fiskbestånden i den här delen av Atlanten minskat kraftigt de senaste åren, och belägg för att det pågår ett omfattande överfiske längs Afrikas kuster. Forskningen visar också att lokala, småskaliga fiskare står för en betydande del av problemet med överfiske..

YLE - 11 okt 16 kl. 10:58

WWF: EU tillåter alltjämt överfiske av torsk

EU går emot sina egna löften och tillåter igen större torskkvoter än forskarna rekommenderar. Det anser man på naturskyddsorganisationen WWF. På jord- och skogsbruksministeriet säger man för sin del att beslutet är bra.

YLE - 24 sep 13 kl. 06:42

Aranda inventerar fiskbestånden

Miljöcentralens havsforskningsfartyg Aranda lägger i dag ut för att inventera fiskbestånden. Under två veckor ska Aranda samla information om bestånden av strömming och vassbuk i Bottenhavet, norra Östersjön och Finska viken. Vid undersökningarna används bland annat ekolod och trål.

Supermiljöbloggen - 11 mar 16 kl. 09:39

Läckt EU-förslag kan leda till överfiske

Ett läckt förslag från EU-kommissionen vill slopa de gamla fiskekvoterna och kan komma att hota bestånden i Baltiska havet och i Nordsjön. Enligt EU:s gemensamma fiskeripolitik måste all överfiskning upphöra till 2020 i syfte att återställa och bevara fiskebestånden. Men det nya förslaget skulle tillåta kvoter som är mycket högre än de som fastställts av den nuvarande fiskepolitiken.

GöteborgsPosten - 04 jul 18 kl. 15:55

Flytta ut trålgränsen och bevara fiskebetånden

Flera av västkustens fiskbestånd har kollapsat. De senaste decenniernas överfiske och bottentrålning är utan tvekan den huvudsakliga anledningen, även om svenskt yrkesfiske ligger i framkant vad gäller selektivitet, skriver Sten Frohm, Sportfiskarna och Karin Lexén, Naturskyddsföreningen..

GöteborgsPosten - 04 jul 18 kl. 15:55

Flytta ut trålgränsen och bevara fiskebestånden

Flera av västkustens fiskbestånd har kollapsat. De senaste decenniernas överfiske och bottentrålning är utan tvekan den huvudsakliga anledningen, även om svenskt yrkesfiske ligger i framkant vad gäller selektivitet, skriver Sten Frohm, Sportfiskarna och Karin Lexén, Naturskyddsföreningen..

Cornucopia - 25 aug 16 kl. 07:35

KI:s remisssvar: Svensk bonus-malus för bilar minskar inte globala CO2-utsläpp

Av någon anledning har Konjunkturinstitutet gett ett remissvar kring regeringens föreslagna skattehöjningar för fossilslukande bilar och subventioner för elbilar. Myndigheten konstaterar att detta inte minskar de globala eller ens europeiska CO2-utsläppen då det bara omfördelar försäljningsplats för bilproudktionen.
Nissan Leaf och Tesla Roadster.

Supermiljöbloggen - 28 jan 14 kl. 08:57

Havs- och vattenmyndigheten: Miljökrav på vattenkraften hotar inte energiförsörjningen

Myndighetens generaldirektör menar att moderna miljökrav behövs. I en debattartikel i senaste numret av tidningen Miljöaktuellt skriver Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, att lagstiftningen när det gäller vattenkraftverken i Sverige inte hängt med i utvecklingen. De flesta av dagens tillstånd för vattenkraftverk är utfärdade under perioden 1919 till 1960 och med nuvarande regler gäller tillstånden fram till dess att de återkallas eller omprövas.

HBL - 16 jun 14 kl. 19:14

Ny sjukdom hotar kräftsäsongen

Den nyupptäckta svampsjukdomen angriper signalkräftornas simfötter och saboterar artens förökning.Forskare vid Östra Finlands universitet har gjort ett nytt, oroväckande fynd som kan förklara nedgången i de nordiska kräftbestånden de senaste åren: en svamp som äter upp signalkräftornas bakkroppsben, simfötterna. Simfötterna fyller en central funktion i signalkräftornas förökning – det är där kräfthonan fäster sina ägg som hon bär från höstens parningssäsong fram till följande vår då äggen kläcks.

Expressen - 05 aug 12 kl. 09:05

Göteborgs kommun hotar Stay Out West

GÖTEBORG. Way Out Wests populära klubbsatsning Stay Out West kör på även i år - men snart kan det vara stopp. Arrangemanget hotas av Göteborgs kommuns beslut att dra in femtillstånden för nattklubbarna.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 6 timmar sedan

Tar el-bilen till Sälen – får betala ”tillväxt-peng” för nya flygplatsen

Tre procent. Så mycket lägger hotell i Sälen och Trysil på i "tillväxt-peng" för de boende. Pengarna går till den nya flygplatsen, dit redan 250 miljoner skattepengar gått.

Supermiljöbloggen - 11 timmar sedan

”Bensinpriset måste bli minst dubbelt så högt”

Transporterna släpper ut en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. Trots att utsläppen från transporterna har minskat går takten för långsamt. Enligt Maria Börjesson, professor vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, måste priset åtminstone fördubblas för att vi ska lyckas.

Supermiljöbloggen - 11 timmar sedan

Senaste nytt från oljelobbyn: plantera några träd och kalla bensinen klimatneutral

Genom att klimatkompensera sina utsläpp av bensin och diesel med billig, och alltmer ifrågasatt, skogsplantering vill nu oljelobbyn framställa sig som ett klimatvänligt alternativ till elbilar. Den nya strategin föreslås i en rapport från den europeiska oljeindustrins egen lobbyorganisation för miljöforskning, Concawe, som Dagens Nyheter tagit del av. Eftersom klimatkompensation via skogsplantering numera är så billig tänker sig oljebranschen att man kan marknadsföra bensin och diesel som ”klimatneutrala drivmedel” som därmed blir ett klimatvänligt alternativ till att köra elbil.

Supermiljöbloggen - I förrgår: 23:23

”Det är partiets hållning att klimathotet är överdrivet”

”Det är partiets hållning att klimathotet är överdrivet och att det inte finns någon vetenskaplig konsensus bakom fenomenet”. Det sa Björn Söder, Sverigedemokratisk riksdagsledamot och tidigare andra vice talman, under en debatt i Kristianstads kommunfullmäktige i veckan. – Vi kommer att se att det här är en stor klimatbluff det handlar om.

Supermiljöbloggen - I förrgår: 22:42

Politiken behövs för en cirkulär ekonomi

Stora mängder plast går till spillo och blir till bränsle som förstör både miljö och klimat, vilket bara är ett exempel på hur vi slösar med samhällets resurser. En delegation kommer snart föreslå politiska åtgärder för en cirkulär ekonomi. Delegationen för cirkulär ekonomi har tagit fram sex utmaningar för att ställa om Sverige till en cirkulär ekonomi.

Supermiljöbloggen - 18 okt 19 kl. 16:16

Voi vilseleder om elsparkcyklarnas klimatnytta

Elsparkscykelföretaget Voi påstod felaktigt att de bidragit till att spara 1,6 miljoner ton koldioxid. Varken räknesättet eller beräkningarna visade sig stämma. I själva verket kan elsparkcyklarna öka klimatutsläppen.

Supermiljöbloggen - 18 okt 19 kl. 09:03

Världens banker sviker klimatet

Trots ett ökat tryck att satsa på hållbar finansiering fortsätter de internationella storbankerna att investera i fossila bränslen, enligt en rapport från WRI.  Trycket hårdnar på företag och banker att ställa om. Ett tecken på det var att Dagens industri i veckan lanserade sitt världsunika klimatindex.

Supermiljöbloggen - 17 okt 19 kl. 17:10

Kemikalieskatten utvärderas

2017 infördes en kemikalieskatt för att minska användningen av miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel. Näringslivet har kritiserat skatten för att vara ineffektiv, och snart får vi facit. Effektiviteten ska nu utredas.

Supermiljöbloggen - 17 okt 19 kl. 14:22

Biologisk mångfald ger större skördar

Åkrar med större biologisk mångfald ger också större skördar. Det visar en omfattande internationell studie med data från nästan 1500 jordbruksfält världen över. Jordbruket har alltmer riktat in sig påstora åkrar, på bekostnad av ängs- och betesmarker.

Supermiljöbloggen - 17 okt 19 kl. 11:33

Torka hotar den globala matsäkerheten

Med högre temperaturer kommer förekomsten av extrem torka att öka. Detta förutspås slå hårt mot vetet, vilket är den enskilt viktigaste grödan för världens matförsörjning. Samtidigt som den globala uppvärmningen förutspås leda till allt mindre veteskördar beräknas efterfrågan på spannmål fortsätta öka.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.