YLE > Svenskfinland

Sunday, 20 October, 16:53

YLE - 10 okt 19 kl. 06:06

Vilka två författare får Nobelpriset i litteratur? Se vår direktsända Nobelstudio klockan 13.40I dag kungörs vilka två författare som tilldelas Nobelprisen i litteratur för år 2018 och 2019..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Nobelpriset, Nobelstudio, Nobelprisen

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vilka två, författarefår , Nobelpriseti , litteraturSe vår , direktsända Nobelstudio klockan 13.40
BT - 05 okt 17 kl. 00:00

Vem skulle du vilja ge Nobelpriset litteratur?

Idag presenteras årets vinnare av Nobelpriset i litteratur. BT frågade boråsarna, vem skulle du vilja ge nobelpriset i litteratur?.

Skånskan - 11 okt 15 kl. 10:00

Jag vill inte vinna Nobelpriset

Kultur och Nöje I veckan utropades årets Nobelpristagare i litteratur och som författare får jag ibland frågan om jag själv drömmer om att vinna priset. De flesta verkar förutsätta att Nobelpriset i litteratur betyder samma sak för en skribent som ett OS-guld gör för en friidrottare. Jag brukar svara ett kort ”ja” eftersom ett ”nej” kräver mycket mer förklaring, men med tanke på de förutsättningar som krävs för att en person ska kunna vinna Nobelpriset i litteratur är jag faktiskt inte det minsta intresserad/faktum är att jag inte har någon som helst önskan att vinna Nobelpriset i litteratur.

Cornucopia - 09 okt 14 kl. 08:44

Nobelpriset i litteratur går INTE till ...

... en amerikansk manlig författare. Sist det skedde var John Steinbeck 1962 och före det Ernst Hemmingway 1952.

Sydsvenskan - 09 okt 14 kl. 07:57

Fem tunga skäl till varför Nobelpriset i litteratur är ett intellektuellt haveri

Idag är det årets festligaste dag för bokälskare, sägs det. Nobelpriset i litteratur delas ut! I den globala kulturjournalistkåren jublas det.

Kristianstadsbladet - 10 okt 13 kl. 07:00

Två som borde fått Nobelpriset

Foto: TT
Kultursidans nedräkning till Nobelpriset i litteratur avslutas idag. Men författare och kulturskribent David Stenbeck vill inte sia om årets nobla val, istället ser han bakåt och lyfter fram två författare som aldrig fick det. Fast det borde de ha fått.

Skånskan - 10 dec 18 kl. 06:00

Kulturredaktionens Nobelpristagare i litteratur

NOBELPRISET Under dagens Nobelfestligheter saknas av välbekanta skäl en pristagare i litteratur. På kulturredaktionen råder vi bot på den saknaden genom att utse våra högst personliga Nobelpristagare i litteratur och formulera våra egna motiveringar.Adam Zagajewski (polsk poet och författare, född 1945) Motivering: Zagajewski är en av de poeter som lyfter undan tid och rum i sin dikt så att tillvarons helhet ökar.

Skånskan - 23 sep 15 kl. 09:26

Vill presentera kinesisk litteratur

Kultur och Nöje I morgon, torsdag, startar Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Ett av många förlag som finns på plats är det nya lundaförlaget Chin Lit som bland annat ger ut noveller av samtida kinesiska författare.
– De kinesiska författare jag tycker mest om är 70-talisterna, där finns en riktig guldkälla om man gräver, säger Eva Ekeroth, före detta svenskt kulturråd i Peking som startade Chin Lit för knappt er år sedan.

Skånskan - 08 okt 19 kl. 06:00

Vi hoppas att årets Nobelpristagare i litteratur är …

På torsdag, 10 oktober, öppnas återigen Börshusets vita dörrar och Svenska Akademiens nya ständige sekreteraren Mats Malm avslöjar inte mindre än två Nobelpristagare i litteratur - en för 2018 och en för 2019. Redan i dag avslöjar dock kulturredaktionens litteraturkritiker vilka författare de önskar att priset går till.Tidigare Nobelpristagare i litteratur:
2017: Kazuo Ishiguro (Storbritannien)
2016: Bob Dylan (USA)
2015: Svetlana Aleksijevitj (Vitryssland)
2014: Patrick Modiano (Frankrike)
2013: Alice Munro (Kanada)
2012: Mo Yan (Kina)
2011: Tomas Tranströmer (Sverige)
2010: Mario Vargas Llosa (Peru)
2009: Herta Müller (Tyskland)
2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio (Frankrike)
2007: Doris Lessing (Storbritannien)

YLE - 13 okt 16 kl. 11:30

Vem får Nobelpriset i litteratur? Svaret kommer klockan 14

I dag blir det klart vem som i år får världens mest prestigefyllda litteraturpris - Nobelpriset i litteratur. Det är Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius som klockan 14 finsk tid öppnar dörrarna till Börssalen och kungör namnet på pristagaren. Offentliggörandet kan ses direkt på Arenan klockan 14 finsk tid.

YLE - 13 okt 16 kl. 11:30

Vem får Nobelpriset i litteratur? Se direkt klockan 14!

I dag blir det klart vem som i år får världens mest prestigefyllda litteraturpris - Nobelpriset i litteratur. Det är Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius som klockan 14 finsk tid öppnar dörrarna till Börssalen och kungör namnet på pristagaren.
Se direkt här!

Kristianstadsbladet - 09 dec 13 kl. 13:46

"Nobelpriset kommer precis rätt"

På tisdagen tar Jenny Munro emot sin mors Nobelpris i litteratur. Hemma i Victoria gläds Alice Munro innerligt över ett pris som, har hon insett, kommer precis rätt i livet.
Jenny Munro är konstnär bosatt i en liten stad utanför Toronto, men under sin vecka i Stockholm är hon framför allt dotter till årets Nobelpristagare i litteratur.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Salo svenska skola satsar på synlighet för att locka fler elever

I Salo svenska skola går idag sexton elever från förskola till årskurs sex. Skolan satsar på synlighet för att skolans framtid ska vara garanterad..

YLE - 2 timmar sedan

Ett litet gymnnasium kan ge nöjda elever och bra studieprestationer trots färre valmöjligheter

Kristinestads gymnasium är ett litet gymnasium. Under senare år har skolan haft runt 40 elever uppdelade på tre årskurser. Framtiden är oviss nu när det föds allt färre barn i vårt land.

YLE - 3 timmar sedan

Myran vill behålla sin ligastatus – första året i finrummet har gett mersmak: ”Segrarna känns mycket värdefullare”

IK Myran greppade det sista halmstrået. Nedervetilklubben besegrade ONS i den sista omgången i damligan i fotboll och undvek direkt nedflyttning. Nu väntar ligakval mot PK-35.

YLE - 7 timmar sedan

Det vi känner inombords ser vi i hans tavlor - Mikki Paajanen sprider kultur och kärlek i Södra Österbotten

När konstnären Mikki Paajanen går genom byn säger han hej på dej åt alla han möter. Folks ansikten lyser upp och han delar generöst med sig av sin energi och glädje. Han kommer med friska fläktar från den stora världen och hans konst lämnar ingen oberörd.

YLE - 8 timmar sedan

Studerande tar sig an Nasas rymdutmaningar i Vasa under veckoslutet: "Jag gillar att hitta lösningar"

Den här helgen tar studerande i Vasa sig an rymdutmaningar som den amerikanska rymdstyrelsen Nasa kommit med. Evenemanget Nasa Space Apps Challenge ordnas i Vasa för fjärde gången. Jag kom hit för att få nya idéer, säger deltagaren Sari Uitto..

YLE - 23 timmar sedan

Myran tog sista livlinan i slutminuterna – vann jumbofinalen och får kvala

87 minuter på klockan i säsongens sista match. Då såg Sofia Matikainen till att IK Myrans säsong inte tog slut. Liganykomlingen slog ONS och får kvala för nytt kontrakt..

YLE - I förrgår: 16:08

Tvärminne zoologiska stations nya forskningsfartyg Augusta är färdigt

Augusta är Tvärminne zoologiska stations länge efterlängtade forskningskatamaran. Fartyget lämpar sig för kustnära Östersjöforskning och hemhamnen blir i Tvärminne i Hangö..

YLE - Igår: 08:45

Hundratals haverier och tiotals vrak – fartygsöden utanför Märkets fyr visas nu som film i Österbotten

Under hundra års tid har Märket varit platsen för hundratals haverier och det slutliga ödet för tiotals fartyg och sjömän. För en del av fartygen känner man till vad som hände men för andra är det ännu ett mysterium..

YLE - Igår: 20:34

Tony Sund gjorde poäng mot gamla klubben – TPS tappade stor ledning men lyckades sätta punkt för tunga sviten

5–1 till TPS och en betryggande ledning efter halva matchen blev 5–5 i den sista perioden. TPS säckade ihop fullständigt på bortaplan mot Sport men lyckades till slut vinna efter straffar. Samtidigt skickade man ner Vasalaget på jumboplatsen..

YLE - I förrgår: 16:08

Tvärminne zoologiska stations nya forskningsfartyg Augusta är färdig

Augusta är Tvärminne zoologiska stations länge efterlängtade forskningskatamaran. Fartyget lämpar sig för kustnära Östersjöforskning och hemhamnen blir i Tvärminne i Hangö..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.