Barometern > Nyheter

Tuesday, 22 October, 13:00

Barometern - 10 okt 19 kl. 10:57

Nobelpriset i litteratur: ”Vem skulle nobelt säga nej till nio miljoner?”Ett flertal författare och krönikörer har uttryckt önskemålet att de författare som i dag tilldelas Nobelpriset i litteratur ska tacka nej på grund av förra årets avslöjanden om och stridigheter i Svenska Akademien. Men vem skulle vara så nobel (!) att tacka nej till nio miljoner kronor - och varför först nu? Skarpa markeringar mot Akademien borde ha gjorts för längesedan..
Läs mer på Barometern
Läs mer om:
Nobelpriset, Svenska Akademien, Akademien

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nobelpriseti , litteraturVem skulle , nobelt, säga, nejtill , nio miljoner
BT - 05 okt 17 kl. 00:00

Vem skulle du vilja ge Nobelpriset litteratur?

Idag presenteras årets vinnare av Nobelpriset i litteratur. BT frågade boråsarna, vem skulle du vilja ge nobelpriset i litteratur?.

Skånskan - 11 okt 15 kl. 10:00

Jag vill inte vinna Nobelpriset

Kultur och Nöje I veckan utropades årets Nobelpristagare i litteratur och som författare får jag ibland frågan om jag själv drömmer om att vinna priset. De flesta verkar förutsätta att Nobelpriset i litteratur betyder samma sak för en skribent som ett OS-guld gör för en friidrottare. Jag brukar svara ett kort ”ja” eftersom ett ”nej” kräver mycket mer förklaring, men med tanke på de förutsättningar som krävs för att en person ska kunna vinna Nobelpriset i litteratur är jag faktiskt inte det minsta intresserad/faktum är att jag inte har någon som helst önskan att vinna Nobelpriset i litteratur.

Sydsvenskan - 09 okt 14 kl. 07:57

Fem tunga skäl till varför Nobelpriset i litteratur är ett intellektuellt haveri

Idag är det årets festligaste dag för bokälskare, sägs det. Nobelpriset i litteratur delas ut! I den globala kulturjournalistkåren jublas det.

Kristianstadsbladet - 04 okt 11 kl. 06:30

Nobelpriset på torsdag

På torsdag klockan 13.00 tillkännages namnet på årets Nobelpristagare i litteratur. Det meddelade Sv?

Regeringen - 06 okt 11 kl. 14:30

Statsministern om Tomas Tranströmers nobelpriset

Fredrik Reinfeldts kommentar till att Tomas Tranströmer får Nobelpriset i litteratur:- Jag är glad och stolt att Tomas Tranströmer tilldelats Nobelpriset i litteratur. Jag vet att många länge har hoppats på detta. Det här ger ytterligare uppmärksamhet åt svensk litteratur utomlands.

Cornucopia - 09 okt 14 kl. 08:44

Nobelpriset i litteratur går INTE till ...

... en amerikansk manlig författare. Sist det skedde var John Steinbeck 1962 och före det Ernst Hemmingway 1952.

Kristianstadsbladet - 10 okt 13 kl. 07:00

Två som borde fått Nobelpriset

Foto: TT
Kultursidans nedräkning till Nobelpriset i litteratur avslutas idag. Men författare och kulturskribent David Stenbeck vill inte sia om årets nobla val, istället ser han bakåt och lyfter fram två författare som aldrig fick det. Fast det borde de ha fått.

Nyheter 24 - 06 okt 11 kl. 13:12

Tomas Tranströmer får Nobelpriset


För första gången sedan 1974 är det en svensk som vinner Nobelpriset i litteratur. STOCKHOLM. På torsdagen tillkännagavs vem som vinner årets Nobelpris i litteratur.

Regeringen - 06 okt 11 kl. 14:25

Nobelpriset till Tomas Tranströmer

Poeten Tomas Tranströmer får 2011 års Nobelpris i litteratur. I motiveringen nämner Svenska Akademien att Tranströmer får priset "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga".I april i år tilldelade regeringen Tomas Tranströmer utmärkelsen Professors namn "för en enastående författargärning som berikat både det svenska språket och världslitteraturen".

Västerbottens Folkblad - 08 okt 15 kl. 13:11

Vitrysk författare tilldelas Nobelpriset

Svenska Akademien har tilldelat 2015 års Nobelpris i litteratur till den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj. Inför ett samlat pressuppbåd i Börshuset i Stockholm meddelade Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att Nobelpriset i litteratur går till den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj. Prismotiveringen är: ”Nobelpriset i litteratur tilldelas vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande […].

Fler nyheter från Barometern

Barometern - 30 minuter sedan

Orosanmälningar om barn lades åt sidan

Flera barn i Båstad misstänks ha farit illa utan att socialtjänsten ingripit. Orosanmälningar har lagts åt sidan utan åtgärd, enligt larm från medarbetare. Nu samlas kommunens utbildningsnämnd till ett extra möte..

Barometern - 1 timme sedan

Gammal moped blev tjuvarnas byte

En man i 40-årsåldern har blivit bestulen på en veteranmoped och en gammal värdefull hjälm..

Barometern - 1 timme sedan

Stulna cyklar funna i hyreshus

Polisen har påträffat tre stulna cyklar i en hyresfastighet i centrala Oskarshamn. De rättmätiga ägarna kan därmed räkna med att inom kort få sina fordon tillbaka. .

Barometern - 1 timme sedan

Man åtalas för mord i Kristinehamn

Barometern - 1 timme sedan

Sverigedemokraternas krav: Sjukvård i stället för kultur

Stora besparingar på byråkrati, kultur och politikerarvoden. Satsningar på arbetsmiljö och arbetsvillkor för personal och på utvecklande av så kallade hemsjukhus. Sverigedemokraterna har presenterat sin regionbudget..

Barometern - 1 timme sedan

Sänkta straff för övergreppsnätverk

Hovrätten sänker straffen för fyra personer i ett nätverk som producerat och konsumerat övergreppsmaterial på barn. Domstolen gör andra bedömningar av deras gärningar. En kvinnlig huvudperson döms till fängelse i fyra och ett halvt år, i stället för sex år som tingsrätten dömde till..

Barometern - 1 timme sedan

Fahlin ordnade dubbla OS-starter

Barometern - 1 timme sedan

Jill Johnson åker på Sverigeturné

Barometern - 1 timme sedan

Erdogan och Putin möts om offensiven i Syrien

I dag träffas Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets Recep Tayyip Erdogan i staden Sotji. De två ledarna håller nu taktpinnen i frågan om Syriens öde, enligt bedömare, och mötet markerar en ödesdag för utvecklingen i regionen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.