Nyteknik > Teknik

Tuesday, 22 October, 00:58

Nyteknik - 10 okt 19 kl. 08:45

Ny metod för koldioxidfri tillverkning av cementIstället för att bränna kalkstenen vid 1 450 grader med kol använder MIT en elektrolys. Deras metod kan eventuellt ge koldioxidfri cement..
Läs mer på Nyteknik
Läs mer om:
MIT

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ny metodför , koldioxidfri, tillverkningav , cement
Supermiljöbloggen - 06 jun 19 kl. 10:12

Nytt samarbete ska göra cementtillverkning koldioxidfri

Den svenska industrin är en stor miljöbov, som släpper ut stora mängder koldioxid varje år. Det näst största utsläppsområdet inom industrin är produktionen av cement, något som nu Vattenfall och företaget Cementa vill göra något åt. Målet är att ta fram koldioxidfri cementtillverkning, bland annat genom att göra cementproduktionens energiförsörjning förnybar.

SR - 05 jun 19 kl. 06:20

Cementtillverkningen ska bli koldioxidfri

Tillverkningen av Cement står för de nästa största utsläppen av koldioxid från industrin. Företagen Cementa och Vattenfall arbetar nu för att göra produktionen koldioxidfri..

SR - 11 okt 19 kl. 07:26

Ny metod kan ge en mer hållbar produktion av cement

Tillverkningen av cement står för mellan fem och åtta procent av de globala koldioxidutsläppen. Forskare vid MIT har nu utvecklat en metod som kanske kan minimera utsläppen..

Nyteknik - 09 jun 16 kl. 06:00

Cement testas för att binda PFAS

Än så länge saknas etablerade metoder för att sanera giftiga PFAS-ämnen i mark. För att minska spridningen av ämnena ska forskare testa en metod för att binda dem i marken med hjälp av cement..

YLE - 13 mar 13 kl. 09:37

Ny metod ska ge billiga blöjor av returkartong

Biologiskt nedbrytbart fibertyg kan numera produceras av returkartong på ett kostnadseffektivt sätt, meddelar statens tekniska forskningsanstalt VTT. Produktionen av denna typ av fibertyg blir ungefär 20 procent billigare än den traditionella metoden att använda träfiber som råvara. Bland annat skogsindustrin förväntas kunna dra nytta av de nya metoderna.

Nyteknik - 31 okt 12 kl. 08:22

Ny metod ska göra bildelar lättare

Utvecklingsföretaget Eelcee har tagit fram en ny metod att tillverka kompositer för bildelar, lika billigt som stål. Nu förbereds för tillverkning i Sverige..

SR - 22 jun 15 kl. 06:00

Ny metod kan hindra tillverkning av bomber

Hemgjorda bomber blir allt vanligare i terrorattentat och flera av de kemikalier som kan användas vid tillverkningen går att få tag på i vanliga affärer. Därför har Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, nu tagit fram en metod som innebär att väteperoxid kan göras oanvändbar för bombproduktion..

Nyheter 24 - 19 nov 11 kl. 21:15

Fejkdoktor injicerade cement i patients rumpa


Man utan läkarlicens misstänks för att ha använt cement och superlim när han utförde en rumpförstoring på en kvinnlig patient. Bilden ovan visar den misstänkte mannen. MIAMI.

Nyheter 24 - 30 nov 11 kl. 10:37

Fejkdoktorn slår till igen - injicerade cement i kvinnas kinder


Nu har den Miami-baserade fejkkirurgen slagit till igen. Denna gång injicerades cement i kinderna på en kvinna. Nyheter24 har tidigare berättat om det fall då en kvinna i Miami ville förstora sin rumpa.

Nyheter 24 - 15 mar 12 kl. 14:08

Fejkdoktorn arresterad - injicerade cement i patienter


Doktorn har utfört flera olagliga injektioner av en substans bestående av cement, punkteringsvätska och mineralolja. Fejkdoktorn Oneal Ron Morris greps på måndagen efter flera anmälningar från patienter. Morris har åtalats för olagliga injektioner och för att orsakat flera allvarliga kroppsskador på patienter, rapporterar Radar Online.

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - 7 timmar sedan

Forskarna: Vår metod kan korrigera nästan alla genetiska sjukdomar

Nära 90 procent av alla ärftliga sjukdomar kan korrigeras med en ny mer exakt metod för genredigering. Det påstår forskare vid MIT och Harvard..

Nyteknik - 7 timmar sedan

Volvo investerar i cybersäkerhet från Israel

Med allt fler uppkopplade lastbilar ökar behovet av att skydda dem mot hackerattacker. Därför investerar nu Volvo i ett israeliskt säkerhetsföretag..

Nyteknik - 7 timmar sedan

Forskarna: ”Prime editing” bättre än Crispr-Cas9

Det finns ett mer exakt sätt att redigera gener än gensaxen Crispr-Cas9 menar forskare vid MIT och Broad Institute. De kallar sin nya metod för ”prime editing”..

Nyteknik - 9 timmar sedan

Fri fart på autobahn överlevde omröstning

På initiativ av miljöpartiet De gröna röstade tyska förbundsdagen om att slopa den fria farten på autobahn, med 130 km/h som ny maxhastighet. Det blev ett rungande nej..

Nyteknik - 10 timmar sedan

Investering i smart underhåll ger ökat värde

En studie från Chalmers Tekniska högskola gör gällande att underhållsarbetet inom svensk industri i dagsläget har en årlig ekonomisk påverkan på 6 % av den totala omsättningen, det vill säga närmare 177 miljarder kronor..

Nyteknik - 11 timmar sedan

Uppgifter: Elbilsleveranser försenas för att mildra utsläppsböter

Bilimportören håller på laddbara bilar för att mildra eller helt undkomma böter när EU:s utsläppsregler aktiveras nästa år, enligt uppgifter..

Nyteknik - 11 timmar sedan

USA-myndighet: ”Det finns ingen klimatkris”

Den amerikanska myndigheten Bureau of Land Management fick i uppdrag att miljögranska planer på oljeborrning i Alaska. Resultatet: Grönt ljus för det mest omfattande exploateringsförslaget..

Nyteknik - 12 timmar sedan

Tre kronor i skatt på plastbärkassar

Tre kronor blir skatten på bärkassar när du handlar mat i fortsättningen. Och 30 öre kommer varje liten plastpåse du brukar ha frukt och grönsaker i att kosta..

Nyteknik - 13 timmar sedan

Vattenfall tvingas lägga ned vindkraftsprojekt efter tio år

Vattenfall och Wallenstam med det gemensamma bolaget Taggen Vindpark AB avbryter ett vindkraftsprojekt i havet utanför Sölvesborg, enligt ett pressmeddelande. Försvarsmakten som har ett skjutfält nära området godkänner inte projektet..

Nyteknik - Igår: 06:00

Sveriges hemligaste myndighet rymmer många spionskatter

Världens äldsta kryptomaskin, en serie Enigmor och signalspaningsutrustning från den nedskjutna DC-3:an. Hos Sveriges hemligaste civila myndighet ryms ett litet museum fyllt av spionskatter..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.