Nyteknik > Teknik

Tuesday, 22 October, 00:24

Nyteknik - 10 okt 19 kl. 08:29

Din 3d-skrivare kan sprida skadliga partiklar – så minskar du riskernaNär tråden smälts släpper 3d-skrivarna ut partiklar i rummet. Nu visar tester på människolungor och råttors immunsystem att ämnena är giftiga..
Läs mer på Nyteknik

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Din 3d-skrivarekan , sprida, skadliga, partiklar, , minskardu , riskerna
Nya Wermlands Tidningen - 28 jan 16 kl. 15:38

Små men skadliga partiklar

Så små att de inte syns, men ändå skadliga för människor. Under hösten har mätningar gjorts på förekomsten av nanopartiklar i centrala Degerfors..

Kristianstadsbladet - 24 sep 12 kl. 13:46

Farliga partiklar kan förkorta livet


Närmare en tredjedel av invånarna i Europas städer andas in skadliga partiklar i halter som ligger över EU:s gränsvärden, visar en rapport från Europeiska miljöbyrån (EEA).Partiklar är en av de skadligaste luftföroreningarna. Den genomsnittliga livslängden bland EU-medborgarna förkortas enligt EEA med 8,5 månader på grund av utsläpp av fina partiklar.

Metro - 24 sep 12 kl. 13:50

Farliga partiklar kan förkorta livet

Närmare en tredjedel av invånarna i Europas städer andas in skadliga partiklar i halter som ligger....

Nya Wermlands Tidningen - 03 nov 14 kl. 06:00

"Dubben river loss skadliga partiklar"

I Karlstad väljer åtta av tio bilister att köra med dubbdäck. Dubben har bästa greppet på blankis, men de sliter på vägarna och påverkar hälsan..

IDG - 22 nov 18 kl. 14:58

Har du en 3d-skrivare? Se upp för farliga partiklar


3d-skrivare avger partiklar som kan vara giftiga och som lagras i kroppen. Nu försöker forskare hitta en standard för att kunna hälsocertifiera dem..

Sydsvenskan - 16 sep 15 kl. 07:25

Farliga småpartiklar från sjöfarten

Sjöfarten orsakar uppemot hälften av antalet skadliga nanopartiklar i luften längs våra kuster, visar nya beräkningar från Lunds tekniska högskola (LTH). Genom att använda en ny metod har forskarna fått bättre grepp om de minimala nanopartiklarna.— Eftersom de är så små kan de tränga djupare in än större partiklar.

Helsingborgs Dagblad - 16 sep 15 kl. 07:25

Farliga småpartiklar från sjöfarten

Sjöfarten orsakar uppemot hälften av antalet skadliga nanopartiklar i luften längs våra kuster, visar nya beräkningar från Lunds tekniska högskola (LTH). Genom att använda en ny metod har forskarna fått bättre grepp om de minimala nanopartiklarna.— Eftersom de är så små kan de tränga djupare in än större partiklar.

YLE - 28 aug 18 kl. 14:59

Mycket väsen (och utsläpp) för ingenting? – så skadliga är fyrverkerier

Så var villa-avslutningen eller veneziaden över för i år, och också den här gången skedde det på många håll till ljudet av fyrverkeriraketer. Fyrverkerier blir allt vanligare utanför nyårsaftonens traditionella sammanhang. Men som man säger, ingen eld utan rök.

SR - 18 jun 14 kl. 03:00

Solskyddssprej kan vara skadliga

Många solskydd i sprejflaskor innehåller små partiklar av titandioxid, något som lätt kan hamna i våra lungor. Hur det här påverkar oss är oklart, men i försök har visat att partiklarna kan vara cancerframkallande hos djur..

Trelleborgs Allehanda - 16 sep 15 kl. 07:24

Farliga småpartiklar från sjöfarten

Sjöfarten orsakar uppemot hälften av antalet skadliga nanopartiklar i luften längs våra kuster, visar nya beräkningar från Lunds tekniska högskola (LTH). Genom att använda en ny metod har forskarna fått bättre grepp om de minimala nanopartiklarna.(TT).

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - 7 timmar sedan

Forskarna: Vår metod kan korrigera nästan alla genetiska sjukdomar

Nära 90 procent av alla ärftliga sjukdomar kan korrigeras med en ny mer exakt metod för genredigering. Det påstår forskare vid MIT och Harvard..

Nyteknik - 7 timmar sedan

Volvo investerar i cybersäkerhet från Israel

Med allt fler uppkopplade lastbilar ökar behovet av att skydda dem mot hackerattacker. Därför investerar nu Volvo i ett israeliskt säkerhetsföretag..

Nyteknik - 7 timmar sedan

Forskarna: ”Prime editing” bättre än Crispr-Cas9

Det finns ett mer exakt sätt att redigera gener än gensaxen Crispr-Cas9 menar forskare vid MIT och Broad Institute. De kallar sin nya metod för ”prime editing”..

Nyteknik - 8 timmar sedan

Fri fart på autobahn överlevde omröstning

På initiativ av miljöpartiet De gröna röstade tyska förbundsdagen om att slopa den fria farten på autobahn, med 130 km/h som ny maxhastighet. Det blev ett rungande nej..

Nyteknik - 9 timmar sedan

Investering i smart underhåll ger ökat värde

En studie från Chalmers Tekniska högskola gör gällande att underhållsarbetet inom svensk industri i dagsläget har en årlig ekonomisk påverkan på 6 % av den totala omsättningen, det vill säga närmare 177 miljarder kronor..

Nyteknik - 11 timmar sedan

Uppgifter: Elbilsleveranser försenas för att mildra utsläppsböter

Bilimportören håller på laddbara bilar för att mildra eller helt undkomma böter när EU:s utsläppsregler aktiveras nästa år, enligt uppgifter..

Nyteknik - 11 timmar sedan

USA-myndighet: ”Det finns ingen klimatkris”

Den amerikanska myndigheten Bureau of Land Management fick i uppdrag att miljögranska planer på oljeborrning i Alaska. Resultatet: Grönt ljus för det mest omfattande exploateringsförslaget..

Nyteknik - 12 timmar sedan

Tre kronor i skatt på plastbärkassar

Tre kronor blir skatten på bärkassar när du handlar mat i fortsättningen. Och 30 öre kommer varje liten plastpåse du brukar ha frukt och grönsaker i att kosta..

Nyteknik - 12 timmar sedan

Vattenfall tvingas lägga ned vindkraftsprojekt efter tio år

Vattenfall och Wallenstam med det gemensamma bolaget Taggen Vindpark AB avbryter ett vindkraftsprojekt i havet utanför Sölvesborg, enligt ett pressmeddelande. Försvarsmakten som har ett skjutfält nära området godkänner inte projektet..

Nyteknik - Igår: 06:00

Sveriges hemligaste myndighet rymmer många spionskatter

Världens äldsta kryptomaskin, en serie Enigmor och signalspaningsutrustning från den nedskjutna DC-3:an. Hos Sveriges hemligaste civila myndighet ryms ett litet museum fyllt av spionskatter..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.