YLE > Finland

Monday, 21 October, 17:52

YLE - 09 okt 19 kl. 16:59

Lägre lön, sämre förmåner och ingen övertidsersättning – allt fler branscher går in för avtalsshoppingEtt flertal företag har avtalsshoppat i år. Det innebär att arbetsgivaren väljer ett förmånligare kollektivavtal och arbetstagarens lön och/eller sociala förmåner försämras. Svenska Yle har talat med sakkunniga och frågat hur utbredd avtalsshoppingen kommer att bli..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Yle

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Lägre, lönsämre , förmåneroch ingen , övertidsersättningallt , fler, branscher går in för avtalsshopping
YLE - 09 okt 19 kl. 16:59

Lägre lön, sämre förmåner och ingen övertidsersättning – allt flere branscher går in för avtalsshopping

Ett flertal företag har avtalsshoppat i år. Det innebär att arbetsgivaren väljer ett förmånligare kollektivavtal och arbetstagarens lön och/eller sociala förmåner försämras. Svenska Yle har talat med sakkunniga och frågat hur utbredd avtalsshoppingen kommer att bli..

YLE - 08 jul 17 kl. 13:16

Sjömansunionen och rederiet Alfons Håkans i luven på varann: "Omoraliska löner"

– Det är naturligtvis inte acceptabelt, säger ordförande för Sjömansunionen Simo Zitting om att Åborederiet Alfons Håkans betalat en månadslön på 550 dollar till filippinska sjömän. Men rederiet tycker kritiken är obefogad. Lännen Media rapporterade på lördagen om de låga lönerna som betalats till sjömännen som utförde isbrytaruppdrag på Östersjön på fartyget Thetis som ägs av rederiet Alfons Håkans.

Ekonomistas - 17 maj 18 kl. 08:30

Gästinlägg: Höga kostnader men osäkra vinster av sänkta ingångslöner

I detta gästinlägg diskuterar Niklas Blomqvist, doktorand vid Nationalekonomiska institutionen vid Stockholms universitet den forskningen kring sysselsättningseffekterna av sänkta löner. Bland annat så ifrågasätts Arbetsmarknadspolitiska rådets (AER) slutsats att sänkta ingångslöner skulle ha betydande sysselsättningseffekter. Sänkta ingångslöner som medel för att öka sysselsättningen för lågutbildade och nyanlända har åter börjat debatteras efter en rapport av AER och ett förslag om inträdesjobb från Alliansen.

Ekonomistas - 28 aug 17 kl. 07:36

Penningpolitik och full sysselsättning utan att åsidosätta inflationsmålet

Målen för penningpolitiken har blivit en aktuell fråga. Riksdagen har tillsatt en kommitté med uppdrag att göra en översyn av det penningpolitiska ramverket och Riksbankslagen, inklusive penningpolitikens mål och medel. Full sysselsättning är det främsta målet för den ekonomiska politiken i Sverige.

Sydsvenskan - 18 jun 15 kl. 20:12

Målet om Europas lägsta arbetslöshet blir svårt att nå utan lägre löner eller mindre budgetdisciplin.

Statsminister Stefan Löfven (S) har satt ett ambitiöst mål: Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet till 2020. Då ligger det nära till hands att utvärdera regeringens politik utifrån denna målsättning. Konjunkturinstitutet har granskat vårbudgeten och väntande förslag och konstaterar att de rödgrönas ekonomiska politik varaktigt kommer att minska andelen sysselsatta med drygt 0,3 procent, motsvarande 15 000–20 000 personer.

Helsingborgs Dagblad - 18 jun 15 kl. 20:12

Målet om Europas lägsta arbetslöshet blir svårt att nå utan lägre löner eller mindre budgetdisciplin.

Statsminister Stefan Löfven (S) har satt ett ambitiöst mål: Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet till 2020. Då ligger det nära till hands att utvärdera regeringens politik utifrån denna målsättning. Konjunkturinstitutet har granskat vårbudgeten och väntande förslag och konstaterar att de rödgrönas ekonomiska politik varaktigt kommer att minska andelen sysselsatta med drygt 0,3 procent, motsvarande 15 000–20 000 personer.

YLE - 24 aug 16 kl. 12:02

Vartiainen: Sänkta löner kräver inte vetenskaplig bevisföring

”Om man vill ha stenhårda vetenskapliga bevis för att en reform fungerar skulle man aldrig kunna göra någonting.” Så avfärdar Juhana Vartiainen uttalanden om att det är svårt att bevisa vetenskapligt att lägre löner minskar på arbetslösheten. Svenska Yle kunde på tisdagen berätta att två av Finlands främsta experter på arbetslivsfrågor avfärdar tanken att lägre löner skapar fler arbetsplatser.

Cornucopia - 18 jan 18 kl. 10:00

Allt talar för stigande lägenhetspriser i Stockholm - men lägre volymer

Allt talar för att lägenhetspriserna i Stockholm stiger under januari. Volymerna på avslutade affärer är dock låga, samtidigt som utbudet är rekordstort, så frågan är om det är tjurfällan vi ser och att detta blir kortvarigt. Månaden är förstås inte över än.

Ekonomistas - 05 maj 14 kl. 08:55

Hur robust är beräkningen av den högre arbetslösheten?

Under perioden 1997-2011 blev den genomsnittliga KPI-inflationen i Sverige 1,4 procent, dvs. 0,6 procentenheter lägre än Riksbankens inflationsmål på 2 procent. (Fram till och med mars 2014 är genomsnittet ännu lägre, nämligen 1,3 procent.

Sydsvenskan - 13 nov 14 kl. 16:01

Låg, lägre, lägstalön

Väck valfri företrädare för Svenskt Näringsliv vid valfri tidpunkt på dygnet, fråga hur arbetslösheten ska minskas, och svaret lär inte dröja:Lägre lägstalöner.Spela bollen vidare till LO och det går förmodligen som det gick i P1-morgon på torsdagen – en avtalssekreterare går i taket, "oerhört upprörd".Att lyckas provocera en LO-funktionär genom att lyfta frågan om lönesänkningar är kanske ingen större bedrift.

Fler nyheter från YLE

YLE - 15 minuter sedan

Om en dryg vecka ska du ha ditt avlopp i skick – hundratals fastighetsägare i Östnyland kan i värsta fall hotas med vite

Om en vecka går tidsfristen för att sätta sina avloppsvattensystem i skick ut, om man bor på grundvatten- eller strandområden. Hundratals fastigheter i Lovisa och Sibbo uppfyller ännu inte de nya kraven..

YLE - 45 minuter sedan

Dålig information orsakade långsam rösträkning i det åländska valet

Förhandsrösterna i det åländska lagtingsvalet brukar presenteras strax efter klockan 20 på valdagen. På söndag försenades presentationen med drygt två och en halv timme. Orsaken är tydligare vallagstiftning och dålig information om detta, menar valnämndens ordförande..

YLE - 45 minuter sedan

Raseborg vill utvidga Horsbäck insdustriområde - byter till sig massor av mark

Raseborg byter till sig mera mark intill industriområdet i Horsbäck..

YLE - 1 timme sedan

Gymnasieelever fick fråga ut riksdagsledamot om brexit: "Politiker verkar ha ett häftigt jobb"

Klimatet engagerar och brexit intresserar de unga. Riksdagsledamot Sandra Bergqvist besökte Kimitoöns gymnasium och berättade om det politiska arbetet..

YLE - 2 timmar sedan

Bromarvryttaren Jessica Aminoff och hästen Billnäs Sandrino vill vinna i Helsinki International Horse show

Ryttaren Jessica Aminoff från Bromarv har deltagit i hästevenemanget Helsinki International Horse show tidigare, men nu gör hon det första gången med hästen Billnäs Sandrino. Hon säger att det blir intressant eftersom hästen är påhittig..

YLE - 2 timmar sedan

Estniska polisen inleder ingen utredning om dödsfallen på Silja Europa: “Inget misstänkt”

Två unga finländare hittades döda på Tallinks kryssningsfärja Silja Europa på söndagsmorgonen. Estlands polis anser att det inte finns något misstänkt med dödsfallen och därför inleds ingen polisutredning..

YLE - 3 timmar sedan

Öga på Afrika – afrikaner vill ha demokratiskt styre, men lever med korruption som förr och ökande fattigdom

Den senaste Afrobarometern visar hur afrikaner i 34 länder på den Afrikanska kontinenten tänker kring demokrati, styre, ekonomi och samhälle. För första gången ställdes också frågor kring klimatförändring i enkäten som är gjord 2016-2018..

YLE - 3 timmar sedan

Polisen: 16-åringen i Harjavalta misstänkts nu för mordförsök och försök till grov stöld

Den preliminära undersökningen visar att tonåringen agerat systematiskt och att offret även blivit utsatt för stöld i bostaden. Offret är ännu på sjukhus men ej i livsfara..

YLE - 5 timmar sedan

Huvudstråket i Ingå får ny asfaltbeläggning

Huvudgatorna som går genom Ingå centrum får ny asfaltbeläggning..

YLE - 5 timmar sedan

Ytterligare 135 jobb kan försvinna vid Stora Enso

Trä- och pappersbolaget Stora Ensos pappersdivision kan göra sig av med 135 anställda då pappersbruket i Uleåborg blir en kartongfabrik..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.