GöteborgsPosten > Nyheter

Thursday, 17 October, 22:08

GöteborgsPosten - 09 okt 19 kl. 13:23

Pjäs om apartheid får SkandinavienpremiärDen afrikanska klassikern "Woza Albert!" har aldrig tidigare spelats i Skandinavien. Men nu sätter Josette Bushell-Mingo upp den politiska satiren. Det blir också den konstnärliga plattformen The National Black Theatre of Swedens första teaterproduktion..
Läs mer på GöteborgsPosten
Läs mer om:
Skandinavienpremiär, Woza Albert, Skandinavien, Josette Bushell-Mingo, The National Black Theatre, Swedens

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Pjäsom , apartheidfår , Skandinavienpremiär
YLE - 27 apr 14 kl. 10:14

Jakobstadsbon Don Duma minns livet under apartheid

För exakt 20 år sedan, den 27 april 1994, hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. Rasåtskillnadspolitiken apartheid avskaffades officiellt och Nelson Mandela valdes till det fria Sydafrikas första svarta president. Då var nuvarande Jakobstadbon Don Duma elva år gammal.

YLE - 17 feb 14 kl. 14:40

Att växa upp under apartheid

Christopher Wessels växte upp med aktivistföräldrar under apartheidtiden i Sydafrika. Myteriet såg den bioaktuella filmen Mandela – Long Walk to Freedom med honom, och pratade om vad den väckte för tankar och minnen hos honom.
Spela upp klipp på Arenan
Spela upp klipp på ArenanChristopher Wessels var 18 år gammal år 1994 då apartheid förbjöds.

Dagen - 28 okt 11 kl. 03:00

Israelisk apartheid finns inte

Debatt Israels kritiker anklagar ofta staten för att praktisera apartheidpolitik gentemot de palestinska araberna. Men tål detta påstående en kritisk granskning?

I Sydafrika gav det av regeringen genomförda apartheidsystemet för åtskillnad mellan raserna medborgarskap och rösträtt endast till vita.

Alliansfritt Sverige - 27 okt 11 kl. 06:00

Sanktionsmoståndare skrev om M:s historia om apartheid


HISTORIA. På 80-talet fanns bred konsesus mellan höger och vänster i svensk politik om inställningen till raspolitiken i Sydafrika. Det enda avvikande partiet var Moderaterna, som protesterade när regeringen lyfte frågan i riksdagen på 80-talet.

Jmini.se - 14 feb 16 kl. 08:38

Broadwaymusikal av Sondheim får Skandinavienpremiär på Spira

Den 17 september 2016 är det Skandinavienpremiär för Stephen Sondheims Broadwaymusikal Passion i Kulturhuset Spira. 13 skådespelare  och Jönköpings Sinfonietta medverkar, för regin står Victoria Brattström. – Passion är en dramatisk historia som.....

Alliansfritt Sverige - 22 okt 11 kl. 10:00

M-beslut: Vi var ledande i kampen mot apartheid


HISTORIA. Det är nytt och lite spännande att Moderaterna som första parti i Sverige fattar retroaktiva beslut. I partiets nyantagna idéprogram står det nämligen att partiet var ledande i kampen mot apartheid och för rösträtt:?

BT - 16 dec 13 kl. 19:08

Apartheid ännu på 2000-talet

Hur kan det komma sig att ett folk som blivit förföljt och förtryckt såsom judarna har blivit, att de tar efter förtryckarnas roll? Hur kan det komma sig att när vi har facit av Sydafrikas fruktansvärda apartheid, att något land vill ta efter och införa samma lagar som fanns då. Alla vet hur fel det var, och vilka brott som begicks i Sydafrika.

Supermiljöbloggen - 12 apr 14 kl. 11:31

Desmond Tutu: Kampen mot apartheid kan inspirera klimatarbetet

Den sydafrikanske fredspristagaren och människorättsaktivisten menar att samma taktik som användes för att få ett stopp på apartheidsystemet, i form av bojkotter, divestering och sanktioner, borde användas i stor skala världen över för att sätta press på de stora utsläpparna. Desmond Tutu, som spelade en nyckelroll i kampen mot apartheid och som för sitt arbete bland annat mottog Nobels fredspris 1984, skriver i en krönika i den brittiska tidningen The Guardian att de som jobbar med klimatfrågan kan lära mycket från kampen mot det sydafrikanska apartheidsystemet. Throughout my life I have believed that the only just response to injustice is what Mahatma Gandhi termed "passive resistance".

SVT - 13 jul 18 kl. 14:39

Apartheid-museet i Sydafrika hyllar Nelson Mandela inför 100 årsdagen

Nelson Mandela skulle i år den 18 juli fyllt 100 år. På Apartheid museum i Sydafrika pågår nu en utställning om den tidigare presidenten och frihetskämpens liv och gärning. – Tolerans och förlåtelse, det var Mandela, säger Joel Tangai, guide vid Apartheid-museet i Johannesburg till nyhetsbyrån AFP..

SVT - 11 jun 19 kl. 20:45

Lista – Fyra fakta om apartheid nu och då

Många känner till apartheid som samhällssystemet i Sydafrika där svarta och vita levde åtskilda med olika rätt- och skyldigheter. Svarta fick till exempel inte använda samma bussar, trottoarer eller badstränder som vita. Men visste du det här om apartheid?.

Nyhetskanalen - 21 apr 11 kl. 12:00

Malin Åkerman i film om apartheid

Nya filmen "The Bang Bang Club" handlar om krigsfotografer i Sydafrika den sista skälvande tiden av apartheid. Svenska Malin Åkerman spelar redaktören som anställer fotografen Greg Marinovich, spelad av Ryan Phillippe..

Fler nyheter från GöteborgsPosten

GöteborgsPosten - 7 timmar sedan

Nästjumbon värvar

Boden har förlorat samtliga sina fyra första matcher och ligger nästjumbo i damernas handbollsliga. Nu har klubben gjort klart med en förstärkning i 25-åriga Andrea Beleska som 2014 utsågs till Makedoniens bästa spelare..

GöteborgsPosten - 8 timmar sedan

Inför hårdare regler kring svenska djurförsök nu

Det ska inte vara möjligt för svenska forskare att åka utomlands för att utföra djurförsök på vildfångade apor..

GöteborgsPosten - 8 timmar sedan

Homoäktenskap splittrar Australiens biskopar

Australiens anglikanska kyrka skakas av interna stridigheter. Orsaken är dess splittrade syn på samkönade äktenskap och huruvida kyrkan bör viga personer av samma kön. Sydneys ärkebiskop Glenn Davies anser att anhängare av samkönade äktenskap bör lämna kyrkan..

GöteborgsPosten - 7 timmar sedan

Längdåkarna ska sprinta uppför i Åre

Den nya skidtouren mellan Östersund och Trondheim blir ett kraftprov..

GöteborgsPosten - 7 timmar sedan

Man från släktnätverk frias – trots vapenfynd i förråd

Polisen hittade automatvapen i mannens källarförråd i Partihallarna – åtalades för grovt vapenbrott..

GöteborgsPosten - 7 timmar sedan

Stjärnan om råndramat: "Riktigt dåliga veckor"

Arsenals fotbollsstjärna Mesut Özil uttalar sig för första gången om det dramatiska rånförsöket i London i slutet av juli..

GöteborgsPosten - 7 timmar sedan

Messiah Hallberg turnerar vidare i vår

Ståuppkomikern Messiah Hallberg fortsätter att turnera med sin show "Scener ur ett 'äktenskap' – en standupshow om att bli ihop, bita ihop och bryta ihop" i vår..

GöteborgsPosten - 7 timmar sedan

Efter brexitavtalet – fler strider väntar i Bryssel

Hör GP:s Janne Höglund och Hanna Rydén som är på plats i Bryssel..

GöteborgsPosten - 7 timmar sedan

Här är TV4:s internationella kärleksbönder

Nu är deltagarna presenterade till "Bonde söker fru – jorden runt", en internationell variant av TV4:s populära dejtingsåpa..

GöteborgsPosten - 7 timmar sedan

Ericsson rusar – höjer målen

Ericsson går bättre än väntat och telekomtillverkaren höjer försäljningsmålen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.