SR > Kultur

Wednesday, 16 October, 12:06

SR - 09 okt 19 kl. 16:23

Nobelpriset i litteratur – så har pristagarna utsettsKulturredaktionen förklarar vad som är nytt för i år när Nobelpriset i litteratur delas ut. Gunnar Bolin reder ut..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Nobelpriset, Bolin

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nobelpriseti , litteratur, har , pristagarna, utsetts
SmålandsPosten - 10 okt 19 kl. 11:59

Just nu: Vilka får Nobelpriset i litteratur?

Det är dags för ständige sekreteraren Mats Malm att offentliggöra 2018 och 2019 års Nobelpristagare i litteratur. Vilka blir pristagarna? Följ vår direktrapportering här med start kl 12..

SmålandsPosten - 09 okt 17 kl. 13:31

Nobelpriset: Inga kvinnor bland pristagarna på två år

Kungliga Vetenskapsakademien är självkritisk efter att det på två år inte har delats ut något Nobelpris till kvinnor i forskarvärlden. Nu utlovas åtgärder. Forskareliten som nominerar ska instrueras att försöka hitta kvinnor och sträva efter mångfald..

Skånskan - 10 okt 19 kl. 13:01

De får Nobelprisen i litteratur

Kultur Äntligen! På onsdagen tillkännagavs pristagarna till både fjolårets och årets Nobelpris i litteratur. Det blev Olga Tokarczuk från Polen och Peter Handke från Österrike som tilldelades priserna.

DN - 08 okt 12 kl. 15:14

Vad kan du om Nobelpriset i litteratur?

Nobelpriset i Litteratur delas varje år ut av Svenska akademin till den som "inom litteraturen har produceradt det utmärktaste i idealisk rigtning", som Alfred Nobel skrev. Så vad kan du om priset och pristagarna..

BT - 11 okt 12 kl. 12:55

Nobelpris i litteratur till Mo Yan

Mo Yan får årets Nobelpris i litteratur. Under traditionsenliga former tillkännagavs vinnaren av världens mest prestigefyllda litterära pris i Börshuset i Stockholm. Strax efter klockan ett bröts den spända tystnaden i börssalen.

GöteborgsPosten - 05 okt 17 kl. 11:09

Snabbkollen: Här är de tio senaste Nobelpristagarna i litteratur

Modianovemdå? Och var det inte alldeles nyss som Doris Lessing tilldelades Nobelpriset? Lugn, bara lugn, här är snabbguiden till de tio senaste pristagarna..

GöteborgsPosten - 05 okt 17 kl. 12:41

Snabbguide: 10 senaste Nobelpristagarna i litteratur

Modianovadå? Och var det inte alldeles nyss som Doris Lessing tilldelades Nobelpriset? Lugn, bara lugn, här är snabbguiden till de tio senaste pristagarna..

BT - 06 okt 14 kl. 12:33

De mottar nobelpriset i medicin ? för gps i hjärnan: "Är i chock"

John O'Keefe, May-Britt Moser och Edvard I Moser får Nobelpriset i medicin. – Jag är fortfarande i chock. Det är så fantastiskt, säger en av pristagarna i en intervju som lagts ut på Nobelprisets officiella sajt.

BT - 08 okt 12 kl. 11:59

De tilldelas nobelpriset i medicin

John Gurdon från Storbritannien och japanske Shinya Yamanaka tilldelas årets Nobelpris i medicin/fysiologi. De får priset för upptäckten att även vanliga celler kan omprogrammeras till andra sorters celltyper. Något som tidigare bara varit förbehållet stamceller.

SR - 09 okt 13 kl. 06:54

Oenighet kring Nobelpriset i fysik

Nobelpriset i fysik går till Higgspartikelns teorifäder och när fysikpristagarna skulle tillkännages sköts presskonferensen upp en hel timma, och det förekom olika spekulationer kring vad det var som orsakade förseningen. En av gissningarna var att det berodde på att Nobelkommittén inte lyckats få tag på en av pristagarna, Peter Higgs eller François Englert, men Vetenskapsradion fick igår bekräftat att det berodde på livliga diskussioner på Kungliga vetenskapsakademiens sammanträde..

Fler nyheter från SR

SR - 3 timmar sedan

Liv Mjönes kan göra den mest korkade replik rolig

Liv Mjönes, är hon en av Sveriges roligaste skådespelare på film? Hon lyste i filmen "All inclusive" och nu kan hon ses i "Tills Frank skiljer oss åt"..

SR - 5 timmar sedan

I Mattias Andersson hej då till Backa utforskas existensens maffigaste frågor

I nyskrivna pjäsen "Vi som fick leva om våra liv" har dramatikern Mattias Andersson återigen använt sig av publiken för att berätta om verkligheten..

SR - 5 timmar sedan

Karl Ove Knausgård fantiserar om Peer Gynts flickvän

Författaren Karl Ove Knausgård har gått i en sorts dialog med pjäsen "Peer Gynt". I den korta romanen "Fåglarna under himlen" tar Peer Gynts käresta Solveig ordet..

SR - 6 timmar sedan

Guldkatten till Elise Einarsdotter

Vid Jazzkatten-galan i går kväll gick det finaste priset, Sveriges Radios jazzpris Guldkatten till pianisten och kompositören Elise Einarsdotter..

SR - 16 timmar sedan

Notre Dame-branden blir ny miniserie – inspirerad av "Chernobyl"

Branden i Notre Dame blir miniserie, rapporterar Variety. Katedralbranden som bevittnades världen över är fokus för ett nytt internationellt samarbete..

SR - 21 timmar sedan

"Arktis" – Nordiska museet ställer sig mitt i en av samtidens hetaste frågor

Utställningen "Arktis - medan isen smälter" på Nordiska museet i Stockholm är en av musei-Sveriges största satsningar på länge. Mattias Berg har varit där..

SR - 23 timmar sedan

Skarp kritik mot akademien och Handke på landets kultursidor

Valet av Peter Handke som årets Nobelpristagare i litteratur fortsätter att väcka kritik. På en rad kultursidor riktas frågor till Svenska Akademien..

SR - Igår: 10:07

Litteraturvetaren Harold Bloom är död

Den amerikanske litteraturvetaren var en av sin generations mest kända och kontroversiella kritiker..

SR - Igår: 10:00

Ny teknik ska ge high school-känsla i "Blod, svett och tårar"

Med "Blod, svett och tårar" vill Lisa Färnström bjuda på högstadieelever på teater som ska kännas som en high school-film..

SR - Igår: 07:40

"Gratis-Netflix" till Europa - amerikansk strömningstjänst lanseras nästa år

Strömningsjättarnas kamp om de europeiska tittarna trappas upp allt mer..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.