YLE > Finland

Thursday, 17 October, 22:18

YLE - 09 okt 19 kl. 14:04

Vilka affärer kommer du ihåg från 1900-talets Karis? Nu ska de bli bokFöretagen och hantverkarna som var verksamma i Karis centrum under 1900-talet kommer att dokumenteras. Föreningen Gardberg Center har fått ett stort bidrag från Sparbanksstiftelsen i Karis-Pojo för ändamålet..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Karis, Gardberg Center, Sparbanksstiftelsen, Karis-Pojo

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Vilka affärerkommer du , ihågfrån , 1900-talets, KarisNu , ska de bli bok
YLE - 22 jun 15 kl. 05:17

Karis centrum kan växa så det knakar

Parkeringsplatsen mitt i centrala Karis invid Centralgatan kan framöver bli fyra stycken våningshus, parkeringshus och Betelförsamlingens nya lokaliteter. Får invånarna välja så skulle området bli park. Området mellan Centralgatan och Högbergsgatan mitt emot Fokushuset är delvis mycket naturskönt och en del av det är parklikt.

Dagensanalys.se - 14 jun 16 kl. 21:53

”Jag brinner för att sprida insikter och har jobbat med det i tjugo år”

Vi träffade Birgitta Edberg som är VD på Dataföreningen och arbetat med digitala medier sedan 1995. Vi diskuterade hennes bok, dagens digitala utmaningar och framtiden. Birgitta arbetar verkligen som hon lär och det är mycket inspirerande.

YLE - 25 mar 17 kl. 09:00

Åboland för hundra år sedan: Kimito centrum

Kyrkklockorna klingar över bygden. Ljudet av hästhovar mot gruset varvas med stegen från människor på väg hem från kyrkan. Antagligen är det söndag.

HBL - 01 mar 15 kl. 04:46

När Maria och Uno blev folktyper

Rashygienen på 1920-talet tilltalade finlandssvenska vetenskapsmän, och fanns i bakgrunden när Folkhälsan grundades. Hbl har grävt sig genom det tidiga 1900-talets rashygieniska debatt och hittat en bit av det finlandssvenska kulturarvet som man länge tigit om. Men vad hände egentligen med de hundratals bilder av finlandssvenskar som skulle visas på en planerad rashygienisk utställning?

Sydsvenskan - 28 feb 16 kl. 04:00

Per Svensson: På botten av den djupa staten

Per Svensson. Bild: Emil Langvad I Henrik Berggrens Palmebiografi ”Underbara dagar framför oss” berättas helt kort om statsministerns sista kväll. På biografen Grand, där han och Lisbet ska se ”Bröderna Mozart”, hälsar Palme med en nickning på kulturjournalisten Leif Nylén från Dagens Nyheter.

Barometern - 15 aug 14 kl. 10:49

Självklart ja till nya grannar

Kring 1900-talets början lämnade många svenskar Sverige på grund av fattigdom, religiös förföljelse och dåliga skördar. De kallades för nybyggare.
I dag kommer många människor till Sverige av samma skäl, men i dag kallas det att vara invandrare.

Supermiljöbloggen - 18 jun 15 kl. 08:48

Rolf Lindahl, Greenpeace: ”SSAB:s ryska kärnkraftsäventyr riskerar att drabba aktieägarna”

Den svenska stålkoncernen SSAB kan vara tungan på vågen för om kärnkraftsindustrin, genom det finländska bolaget Fennovoima, ska få en renässans i Västeuropa. Paradoxalt nog, kan detta möjliggöras via ryskt stöd. Fennovoima vill med hjälp av den ryska skandalomsusade kärnkraftsjätten Rosatom bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i Finland, 15 mil från den svenska kusten.

Sydsvenskan - 23 aug 15 kl. 04:00

Mammas gosse

Det här är en bok om hur ohyggligt fel det kan bli när tänkare, i synnerhet heterosexuella psykoanalytiker, lägger sina pannor i djupa veck för att försöka knäcka homosexualitetens gåta. Vad fyller den för funktion? Vad innebär den för resten av samhället?

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

Naturstigar, cykelleder och bollhallar – nu får alla Sjundeåbor önska vilka idrottsmöjligheter de vill ha

Med en öppen enkät som bas vill man planera utvecklingen av idrottsmöjligheter på lång sikt..

YLE - 4 timmar sedan

Näthandeln orosmoln på företagarhimlen i Raseborg - företagarföreningarna ger sin syn på utmaningarna

I Raseborg finns fyra olika företagarföreningar - här är de..

YLE - 5 timmar sedan

Maria Sid utsedd till teaterchef i Stockholm

Skådespelaren Maria Sid har utsetts till teaterchef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Tjänsten sträcker sig till slutet av år 2020..

YLE - 5 timmar sedan

Tre kvinnor fick gåva på över en halv miljon euro var av sin mamma – gåvan överfördes till Bermuda och ledde till domar för skattebedrägeri

90 dagsböter blev straffet i ett fall där tre kvinnor kommit undan skatt på mellan 80 000 och 100 000 euro per person. Kvinnorna fick var och en i gåva av sin mamma ett värdepapper värt över en halv miljon euro i en schweizisk bank, men betalade ingen gåvoskatt..

YLE - 6 timmar sedan

Linda Bondestam ny ledamot i Svenska barnboksakademin

Den finlandssvenska illustratören och författaren Linda Bondestam har valts till ny ledamot i Svenska barnboksakademin. Akademin är en ideel förening som har som uppgift att främja god barn- och ungdomslitteratur..

YLE - 6 timmar sedan

Inrikesminster Ohisalo om bostadslöshet: "Fokus har legat väldigt mycket på män"

Regeringen har som målsättning att halvera antalet bostadslösa i Finland. Trots att kvinnornas andel av de bostadslösa proportionellt sett ökar nämns de inte specifikt regeringsprogrammet..

YLE - 6 timmar sedan

100 år sedan sprit förbjöds i Finland – fortfarande svårt att prata om de lokala smugglarna

Smuggelspriten drygade ut kassan för skärgårdsfolk i Västnyland men orsakade våld och till och med dödsfall. Ännu i dag är det svårt att ta reda på lokala smuggelhistorier..

YLE - 10 timmar sedan

Tyska aktivister avslöjar djurplågeri i laboratorium - finsk expert: “svårt att veta vad som händer i finska laboratorier”

I Tyskland har aktivister avslöjat hemska förhållanden för apor och katter i ett laboratorium i Tyskland. På filmen ses djur i små burar som verkar vara fyllda av avföring och blod. Personalen behandlar också djuren hårdhänt i samband med testen..

YLE - 8 timmar sedan

Svenska Yle Live: Nu ska hotellfasaden rivas!

På torsdag strax efter klockan 12.30 inleddes rivningen av fasaden på Hotel Hamburger Börs i Åbo..

YLE - 9 timmar sedan

Folktinget kräver stödtelefon också på svenska för barn som utsatts för sexuellt våld

Folktinget efterlyser en svenskspråkig telefonlinje för barn som utsatts för sexuellt våld. Det journummer som Mannerheims barnskyddsförbund ansvarar för fungerar bara på finska..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.