Helsingborgs Dagblad > Nyheter

Thursday, 24 October, 06:26

Helsingborgs Dagblad - 09 okt 19 kl. 13:21

Pjäs om apartheid får SkandinavienpremiärDen afrikanska klassikern "Woza Albert!" har aldrig tidigare spelats i Skandinavien. Men nu sätter Josette Bushell-Mingo upp den politiska satiren. Det blir också den konstnärliga plattformen The National Black Theatre of Swedens första teaterproduktion.
Läs mer på Helsingborgs Dagblad
Läs mer om:
Skandinavienpremiär, Woza Albert, Skandinavien, Josette Bushell-Mingo, The National Black Theatre, Swedens

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Pjäsom , apartheidfår , Skandinavienpremiär
YLE - 27 apr 14 kl. 10:14

Jakobstadsbon Don Duma minns livet under apartheid

För exakt 20 år sedan, den 27 april 1994, hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. Rasåtskillnadspolitiken apartheid avskaffades officiellt och Nelson Mandela valdes till det fria Sydafrikas första svarta president. Då var nuvarande Jakobstadbon Don Duma elva år gammal.

YLE - 17 feb 14 kl. 14:40

Att växa upp under apartheid

Christopher Wessels växte upp med aktivistföräldrar under apartheidtiden i Sydafrika. Myteriet såg den bioaktuella filmen Mandela – Long Walk to Freedom med honom, och pratade om vad den väckte för tankar och minnen hos honom.
Spela upp klipp på Arenan
Spela upp klipp på ArenanChristopher Wessels var 18 år gammal år 1994 då apartheid förbjöds.

Dagen - 28 okt 11 kl. 03:00

Israelisk apartheid finns inte

Debatt Israels kritiker anklagar ofta staten för att praktisera apartheidpolitik gentemot de palestinska araberna. Men tål detta påstående en kritisk granskning?

I Sydafrika gav det av regeringen genomförda apartheidsystemet för åtskillnad mellan raserna medborgarskap och rösträtt endast till vita.

Alliansfritt Sverige - 27 okt 11 kl. 06:00

Sanktionsmoståndare skrev om M:s historia om apartheid


HISTORIA. På 80-talet fanns bred konsesus mellan höger och vänster i svensk politik om inställningen till raspolitiken i Sydafrika. Det enda avvikande partiet var Moderaterna, som protesterade när regeringen lyfte frågan i riksdagen på 80-talet.

Jmini.se - 14 feb 16 kl. 08:38

Broadwaymusikal av Sondheim får Skandinavienpremiär på Spira

Den 17 september 2016 är det Skandinavienpremiär för Stephen Sondheims Broadwaymusikal Passion i Kulturhuset Spira. 13 skådespelare  och Jönköpings Sinfonietta medverkar, för regin står Victoria Brattström. – Passion är en dramatisk historia som.....

Alliansfritt Sverige - 22 okt 11 kl. 10:00

M-beslut: Vi var ledande i kampen mot apartheid


HISTORIA. Det är nytt och lite spännande att Moderaterna som första parti i Sverige fattar retroaktiva beslut. I partiets nyantagna idéprogram står det nämligen att partiet var ledande i kampen mot apartheid och för rösträtt:?

BT - 16 dec 13 kl. 19:08

Apartheid ännu på 2000-talet

Hur kan det komma sig att ett folk som blivit förföljt och förtryckt såsom judarna har blivit, att de tar efter förtryckarnas roll? Hur kan det komma sig att när vi har facit av Sydafrikas fruktansvärda apartheid, att något land vill ta efter och införa samma lagar som fanns då. Alla vet hur fel det var, och vilka brott som begicks i Sydafrika.

Supermiljöbloggen - 12 apr 14 kl. 11:31

Desmond Tutu: Kampen mot apartheid kan inspirera klimatarbetet

Den sydafrikanske fredspristagaren och människorättsaktivisten menar att samma taktik som användes för att få ett stopp på apartheidsystemet, i form av bojkotter, divestering och sanktioner, borde användas i stor skala världen över för att sätta press på de stora utsläpparna. Desmond Tutu, som spelade en nyckelroll i kampen mot apartheid och som för sitt arbete bland annat mottog Nobels fredspris 1984, skriver i en krönika i den brittiska tidningen The Guardian att de som jobbar med klimatfrågan kan lära mycket från kampen mot det sydafrikanska apartheidsystemet. Throughout my life I have believed that the only just response to injustice is what Mahatma Gandhi termed "passive resistance".

SVT - 13 jul 18 kl. 14:39

Apartheid-museet i Sydafrika hyllar Nelson Mandela inför 100 årsdagen

Nelson Mandela skulle i år den 18 juli fyllt 100 år. På Apartheid museum i Sydafrika pågår nu en utställning om den tidigare presidenten och frihetskämpens liv och gärning. – Tolerans och förlåtelse, det var Mandela, säger Joel Tangai, guide vid Apartheid-museet i Johannesburg till nyhetsbyrån AFP..

SVT - 11 jun 19 kl. 20:45

Lista – Fyra fakta om apartheid nu och då

Många känner till apartheid som samhällssystemet i Sydafrika där svarta och vita levde åtskilda med olika rätt- och skyldigheter. Svarta fick till exempel inte använda samma bussar, trottoarer eller badstränder som vita. Men visste du det här om apartheid?.

Nyhetskanalen - 21 apr 11 kl. 12:00

Malin Åkerman i film om apartheid

Nya filmen "The Bang Bang Club" handlar om krigsfotografer i Sydafrika den sista skälvande tiden av apartheid. Svenska Malin Åkerman spelar redaktören som anställer fotografen Greg Marinovich, spelad av Ryan Phillippe..

Fler nyheter från Helsingborgs Dagblad

Helsingborgs Dagblad - 15 minuter sedan

Tusentals äldre betalar inte studielån i tid

Antalet äldre med studielån ökar och många över 60 år har problem med att betala tillbaka. – Mot slutet av återbetalning blir beloppen högre. Då blir det svårare att betala, säger Hanna Rösth, analytiker på CSN.

Helsingborgs Dagblad - 30 minuter sedan

Nato väntas huta åt Turkiet

Någon form av reprimand från Nato mot Turkiet måste det bli, bedömer Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet, inför militäralliansens försvarsministermöte i Bryssel i dag. Telefonsamtalet den 6 oktober mellan USA:s president Dona.

Helsingborgs Dagblad - 30 minuter sedan

Stark nattågstrend i Europa

Fler och fler passagerare väljer nattåg med Österrikes statliga järnvägsbolag ÖBB, som efter att bland annat ha tagit över Deutsche Bahns nattåg genom Tyskland är en av Europas ledande nattågsoperatörer. Bokningar har ökat med elva procent det senaste å.

Helsingborgs Dagblad - 30 minuter sedan

Båstads riksteaterförening lever vidare

En förväntad nedläggning slutade istället med val av ny styrelse..

Helsingborgs Dagblad - 30 minuter sedan

Snabbväxande elföretag i Örkelljunga laddar för nya rekryteringar

BR-el har utsetts till Superföretag av Veckans Affärer – för andra året i rad..

Helsingborgs Dagblad - 45 minuter sedan

Tappade däck under biljakt – greps i diket

En man har gripits för bland annat narkotikabrott efter en dramatisk biljakt på E4 nära Gävle. Det började med att polisen skulle stoppa en bil som framfördes för fort. I stället försökte föraren komma undan, trots att fordonet efter ett tag tappade ett.

Helsingborgs Dagblad - 1 timme sedan

Tack till Ryssland för Syrien-avtal

Mazlum Abdi, befälhavare för Syriens demokratiska styrkor (SDF) i vilken den kurdiska YPG-milisen ingår, har per telefon tackat Ryssland för att ha räddat folket i Syrien från "krigets plågor". Abdi ska dock ha haft vissa reservationer kring det rysk-tu.

Helsingborgs Dagblad - 1 timme sedan

Ghosn begär att åtal mot honom läggs ned

Nissans tidigare styrelseordförande Carlos Ghosn begär att åtalet mot honom läggs ned och anklagar åklagarna för att ha samarbetat med den japanska biltillverkaren för att få bort honom från företaget. "Domstolsdokumenten visar att åtalet, som var polit.

Helsingborgs Dagblad - 1 timme sedan

”Haka inte upp er på vad Sverigedemokraterna skulle säga.”

Anders Hellström, docent i statsvetenskap.

Helsingborgs Dagblad - 1 timme sedan

Finalklart i Copa Libertadores

Det blir ett klassikermöte i finalen i Copa Libertadores. Brasilianska Flamengo besegrade landsmännen i Grêmio i semifinal och får nu ta sig an det argentinska storlaget River Plate. Efter klara 5–0 mot 2017 års mästare Grêmio kan Flamengo från Rio de J.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.