SR > Vetenskap

Saturday, 19 October, 13:56

SR - 09 okt 19 kl. 06:00

Blir det gensaxen som belönas med årets nobelpris i kemi?Är det nu i år som nobelpriset i kemi kommer att gå till gensaxen? Det skulle inte förvåna Vetenskapsradions Lars Broström. Men han han ser även andra kandidater till priset..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Vetenskapsradions Lars Broström

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Blir det gensaxensom , belönasmed årets , nobelprisi , kemi
Kristianstadsbladet - 09 okt 13 kl. 12:00

Datormodeller belönas med kemipriset

Martin Karplus, Michael Levitt och Arieh Warshel får årets Nobelpris i kemi.Med deras modeller kan kemiska experiment göras i datorn i stället för i labbet.
De tre belönas "för utvecklandet av flerskalemodeller för komplexa kemiska system", skriver Vetenskapsakademien i motiveringen.

BT - 08 okt 14 kl. 12:21

Kemipriset: Supermikroskop belönas

Eric Betzig, Stefan W Hell och William E Moerner får Nobelpriset i kemi. Deras arbete har lett fram till ett slags mikroskop med en upplösning man inte trodde var möjlig. Med hjälp av flourescerande molekyler har de snillrikt den gräns mänskligheten har levt med för upplösningen hos ett mikroskop: Halva ljusets våglängd.

SR - 02 okt 17 kl. 06:00

Läkemedel mot hepatit C kan belönas med ett Nobelpris

Utvecklarna av det revolutionerande effektiva läkemedlet mot hepatit C, hoppas Vetenskapsradions medicinreporter ska belönas med årets nobelpris..

DN - 29 sep 18 kl. 09:00

Amina Manzoor: Kanske belönas forskning om hur cellerna använder sina gener

Kanske belönas forskning om hur cellerna använder sina gener eller upptäckten av bröstcancergenen BRCA med ett Nobelpris i fysiologi eller medicin i år, tror DN:s medicinreporter Amina Manzoor. .

Nyan - 04 nov 16 kl. 07:30

”Schysta” IFK belönas med check

FOTBOLL. IFK Mariehamn slutar trea i Veikkausligans fair play-tabell. Och för det belönas man med tio procent av de totala bötesintäkterna för 2015, vilket blir en summa på ungefär 3 000 euro.

YLE - 27 mar 17 kl. 19:00

Publikarbetare på Wasa Teater belönas för sin uppfinningsrikedom

Wasa Teaters publikarbetare Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla belönas med Illusionistpriset. De belönas för samarbetsförmåga och ett ihärdigt publikarbete. I år ger Teaterinfo Finland (TINFO) det traditionella Illusionistpriset till Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla, publikarbetare på Wasa Teater.

YLE - 08 aug 17 kl. 11:08

Två livräddare i Åbo belönas med medalj

På tisdag belönas två livräddare i Åbo med varsin medalj. Åbobon Anna Sofia Airo belönas för sin insats då hon räddade en annan människa som hamnat i Aura å. Ali Rezgi, också Åbobo, belönas för att han ingrep i en knivhugning.

UNT - 11 jan 13 kl. 10:01

Bra insats belönas

24 personer som har hjälpt polisen att lösa och förhindra brott belönas. En av dem som belönas är en man som räddade livet på en person vid järnvägsövergången på S:t Olofsgatan..

Polisen - 05 dec 14 kl. 14:04

Rådiga ingripare belönas

17 vardagshjältar kommer den 9 december att belönas vid en ceremoni i Polishuset. De belönas för att ha visat på särskilt civilkurage och rådighet vid ett ingripande under det gågna året..

YLE - 04 okt 16 kl. 10:28

Paananen: "Tragiskt med kval, seriesegern borde belönas"

Veterantränaren Keijo Paananen är just nu indragen i ett avancemangskval, men ställer sig kritisk till hela processen. Det är tragiskt att vi skall ha det så i fotbolls-Finland. Seriesegern är det som borde belönas, säger FC United-lotsen.

Nyheter 24 - 30 nov 99 kl. 00:00

6 saker kvinnor gör på jobbet som män belönas för

När en man erbjuder sig att hjälpa till blir får han beröm och belöningar. När en kvinna hjälper till känner omgivningen sig inte lika skuldsatta. Det är djupt rotade könsstereotyper som gör att vi förväntar oss att kvinnan ska vara hjälpsam och social på en arbetsplats och att mannen ska vara ambitiös och resultatinriktad.

Fler nyheter från SR

SR - Igår: 09:21

Lokalt anpassade arter i tropiska vatten minskar mest

En stor internationell studie har kartlagt hur världens förlust av biologisk mångfald varierar lokalt..

SR - Igår: 08:24

Allt mindre antibiotika säljs till djur

Antibiotikaförsäljningen till djur fortsätter att sjunka i flera europiska länder, enligt en rapport från den Europeiska läkemedelsmyndigheten..

SR - Igår: 06:00

Forskare protesterar mot titel på ny EU-kommissionär

Den första november tillträder den nya EU-kommissionen. Men många är upprörda över att ordet forskning inte längre finns med i titeln på den kommissionär som ska ansvara för just forskning..

SR - Igår: 06:00

Katter signalerar vad de vill med tonläget – precis som människor

Det är inte bara vi människor som kommunicerar med språk. Katter gör det också. Nu visar färska forskningsresultat att katter använder samma biologiska koder som människor när de kommunicerar..

SR - Igår: 15:51

Ljus framtid för knölvalen

Det kommer goda nyheter från Atlantens djupa vatten. Återhämtningen tycks nämligen gå bra för knölvalarna i sydvästra Atlanten..

SR - Igår: 14:43

Allt färre små barn i världen dör

Barnadödligheten i världen har gått ner kraftigt, det visar en stor studie i veckans nummer av Nature..

SR - I förrgår: 13:07

Regeringens experter vill se mer forskning om slutförvaring av kärnbränsle

Regeringens vetenskapliga experter i Kärnavfallsrådet är inte nöjda med Svensk kärnbränslehanterings nya utredningar om slutförvaret för använt kärnbränsle..

SR - I förrgår: 06:00

Massage lugnar effektivast vid demens

Massage och beröring kan vara fungera bättre än läkemedel för att lugna en person som drabbats av demens..

SR - 16 okt 19 kl. 11:00

Så placerar du dina pensionspengar klimatsmart

De flesta svenskar som har en premiepension har pengar investerade i fossila bränslen och en del andra branscher som kan uppfattas som etiskt tveksamma. Men det går att göra hållbara val även där..

SR - 16 okt 19 kl. 06:00

Brandfiltar testas som skydd för hela hus

Enorma brandfiltar skulle kunna bli en framtida lösning för att skydda hus från kraftiga skogsbränder menar amerikanska forskare..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.