YA > Nyheter

Tuesday, 22 October, 05:16

YA - 09 okt 19 kl. 00:10

Diktning som en bearbetning av sorgen74 år gammal debuterar Gunilla Gräns- Hansen med diktsamlingen ”Tankar i silvergrått” som hon ger ut på eget förlag i 70 exemplar..
Läs mer på YA
Läs mer om:
Gunilla Gräns, Tankar

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Diktningsom en , bearbetningav , sorgen
Sydsvenskan - 28 jan 15 kl. 04:00

Ida Skovmand: Björk skapar konst av sorgen och tar sig vidare från separationen.

Igår när jag inte kunde somna om famlade jag efter hörlurarna under täcket, men jag vet inte om jag skulle rekommendera att lyssna på Björks "Stonemilker" i mörkret klockan fem på morgonen. Orden "njutningsfulla ögonblick lever jag, smärtsamma utnyttjar jag" tillhör Sophie Calle, den franska konstnären som gjort så mycket konst av sin göra slut-bearbetning att hon numera kan inkluderas på listan av råd man ger till en kärlekskrisande vän (eller till sig själv): "Mycket vätskor, sov om du kan, tid, försök få i dig något även om det bara är pommes, och tänk dig att du är Sophie Calle. Skapa stor konst av sorgen.

DN - 14 jun 19 kl. 14:04

Lyrikrecension: En plats som låter sorgen få rymma liv

Eva-Stina Byggmästar står för en stark och fängslande diktning. Hon förtjänar att läsas för sitt originella bildspråk och sin förmåga att sätta ord på de mänskliga nyanserna, skriver Viola Bao..

Dagen - 06 okt 11 kl. 03:00

Häktespastorn berättar om sorgen efter tragedin

I måndags misshandlades en vakt till döds på häktet i Flemingsberg, söder om Stockholm. Ingela Freed, häktespastor, förklarar att det nu finns ett före och ett efter tragedin.

- Det kommer inte att vara sig likt efter det här, säger hon.

SvD - 06 okt 95 kl. 13:58

Diktning som hämtar näring ur jorden

Seamus Heaney är en av nutidens mest firade engelska poeter. Bakom hans diktning finns hela den irländska traditionen av både den anarkistiska kampen för självständighet och av en dödsmedvetenhet. Han är uppvuxen på en bondgård och det är dessa rötter som ger Heaneys poesi dess speciella tyngdkraft.

Dalarnas tidningar - 04 apr 16 kl. 08:30

Kulturmöte kring Ekelöfs diktning

Van i Kurdistan återfinns som inspiration i Gunnar Ekelöfs (1907 -1968) diktning, och det var i floden Paktolos hans aska spreds efter hans död..

Helsingborgs Dagblad - 10 jan 19 kl. 06:00

Hon vill sprida Maria Wines diktning i hemlandet Danmark

Benedicte Riis vill sprida Maria Wines diktning i poetens hemland Danmark..

YLE - 09 aug 17 kl. 10:49

Sorgen blev text och musik - nu delar de med sig i Vörå kyrka

Eva Hietanen och Åsa Gustavsson har båda drabbats av sorg de senaste åren. De har bearbetat dem med dikter och musik. Nu gör de tillsammans en text- och musikkväll i Vörå kyrka.

Sydsvenskan - 13 apr 11 kl. 08:19

Fyra vägar genom sorgen

Foto: Lisbeth Westerlund
Sorg sätter kroppen ur spel. När en närstående dör reagerar vi fysiskt på sätt vi inte är vana vid. Men reaktionerna och hur vi handskas med dem är högst individuella.

News55 - 14 feb 18 kl. 13:58

Pappan till 11-åriga Ebba om sorgen efter terrordådet

11-åriga Ebba Åkerlund dog i terrordådet på Drottninggatan den 7 april förra året. I en intervju med Malou von Sivers på TV4 berättar hennes pappa Stefan om händelsen och den svåra sorgen han försöker handskas med sedan dess. Stefan och Ebba hade sms-kontakt strax innan dådet.

Kristianstadsbladet - 28 jan 12 kl. 06:30

Den svåraste sorgen

I "Ett år av magiskt tänkande" skrev Joan Didion om sorgen efter sin mans död, i nya "Blå skymning" är det sorgen efter dotterns död som bearbetas. Språket är rakare, frågorna och sorgen än svårare. En smärtsam bok som inte väjer för sanningen, skriver kulturskribent och regionbibliotekarie Maria Ehrenberg.

YLE - 31 okt 15 kl. 13:42

Sorgen är stor när ett husdjur avlider

Sorgen kan vara lika stor som en när en människa dör då ett husdjur avlider. Nya trender från Europa har hittat till Finland. Idag kan man spara askan från avlidna husdjur i ett smycke.

Fler nyheter från YA

YA - 15 minuter sedan

Politiker kräver att nya biljettpriser skjuts upp: ”orimliga prishöjningar”

Det nya taxesystemet för Skånetrafiken ger orimliga prishöjningar och borde utvärderas mer. Annars bör det skjutas upp till dess kommuner och Skånetrafiken sett över nya prismodellen, anser Socialdemokraterna i Skåne..

YA - 2 timmar sedan

Leili Åhman: Skeptikerna av kommunaliseringen av skolan har fått rätt.

Replik på Skurupspartisten Anders Kristiansens inlägg i YA 18 oktober ”Vad är kommunal kärnverksamhet”. I din insändare läser jag att du funnit stöd i uttalanden från 1950-talet att lärare då såg det som en medborgerlig angelägenhet att skolan borde få kommunalt huvudmannaskap..

YA - 2 timmar sedan

Göran Göransson: Urbaniseringens baksida tydlig i Löderup

I gästkrönikan av Madeleine Brandin YA berördes på ett talande sätt verkligheten i många landsbygdsamhällen – urbaniseringens baksida. Löderup, ett förre detta stationssamhälle, tillhör tyvärr denna kategori. .

YA - 3 timmar sedan

Klimathotet: Det finns också några som påstår att jorden är platt

Jenny Piper gör 19 oktober ett inlägg på insändarsidan under rubriken ”Många forskare invänder mot klimatmodellerna”. .

YA - 4 timmar sedan

Varför denna önskan att fördyra och försämra?

Jag följde fullmäktigemötet 17 oktober hemma via datorn..

YA - 4 timmar sedan

Jessica Meir siktar mot månen

YA - 5 timmar sedan

Björn Wiman känner sig hemma i tidningsvärlden

DN:s kulturchef är både känslig och lättrörd. Speciellt när det kommer till klimat och kultur. För honom är skapandet av en tidning konst och en möjlighet att vara med och påverka samhällsutvecklingen i rätt riktning..

YA - 5 timmar sedan

Smedstorps pumptrackbana invigd

Invigningen av Pumptracken i Smedstorp i helgen blev en publiksuccé. Besökarna hade tagit sig från bland annat Lund, Helsingborg, Olofström och Bromölla..

YA - 5 timmar sedan

Demonstrerar i protest mot nedskärningarna inom äldreomsorgen

Protesterna mot nerskärningarna inom äldreomsorgen fortsätter. I morgon onsdag demonstrerar äldre och anhöriga igen..

YA - 5 timmar sedan

Konstmuseet vill ha kameraövervakning: ”För att förebygga stölder och öka tryggheten”

Konstmuseet vill sätta upp en övervakningskamera för att förebygga stöld och skadegörelse och öka tryggheten för personalen. .

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.