YLE > Finland

Saturday, 19 October, 17:02

YLE - 18 sep 19 kl. 05:10

Stödbehovet bland unga växer - snart ska också svenskspråkiga barn få hjälp via den nationella telefonlinjenAntalet anmälningar om vuxna som kontaktar barn via internet i sexuellt syfte ökar, och mobbning via internet likaså. Men är man en svenskspråkig ung som vill ha hjälp och stöd kan det vara svårt att få det på eget modersmål..
Läs mer på YLE

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Stödbehovetbland , unga, växersnart ska också , svenskspråkiga, barn, få hjälp via den nationella telefonlinjen
YLE - 28 jan 17 kl. 16:45

Regeringens reform skrotar svenskspråkiga tingsnotarieplatser i Österbotten

Regeringens förslag till tingsrättsreform riskerar att drastiskt försämra unga svenskspråkiga juristers möjligheter att auskultera på sitt modersmål. De tre tingsnotarieplatserna vid Österbottens tingsrätt ska enligt lagförslaget skrotas. - Det här är djupt oansvarigt av regeringen, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

YLE - 02 maj 16 kl. 11:20

Försiktigt intresse för Icehearts svenskspråkiga verksamhet

Icehearts stöder barns uppväxt och har nu inlett verksamhet för barn med svenska som modersmål. Intresset har varit litet, jag hoppas att det blir större, säger fostrare Anders Eklund. Föreningens verksamhet går ut på att stöda barnens uppväxt och förebygga marginalisering till exempel genom att ordna eftermiddagsverksamhet.

YLE - 15 jun 17 kl. 14:19

I dag får niondeklassarna veta om de har fått studieplats - de flesta svenskspråkiga har sökt in till gymnasiet

88 procent av Grankullaniorna sökte in till gymnasier. I Pyttis i Östnyland ville en nästan lika stor andel till yrkesskola. Vi har kollat vad de svenskspråkiga ungdomarna väljer när de söker in till studier på andra stadiet.

YLE - 02 maj 19 kl. 08:30

Svårare för finlandssvenska unga i studentexamen och mera jobb för lärarna – bristen på svenskspråkiga läromedel gör skolan ojämlik, enligt facket

Finlands Svenska Lärarförbund slår larm om att bristen på svenskspråkiga läromedel sätter finlandssvenska lärare och elever i en ojämlik situation, jämfört med den finskspråkiga skolvärlden..

YLE - 09 aug 17 kl. 15:04

Många unga känner sig ensamma - nu ska också svenskspråkiga få stöd på sitt modersmål

- Vi kommer i oktober att börja utbilda volontärer på svenska här på Helsingforsmission. Visserligen har vår verksamhet alltid varit tvåspråkig, men först nu ska vi för första gången utbilda svenska stödpersoner, berättar Sophie Holm, koordinator för volontärverksamheten. En stödperson är en pålitlig vuxen för en ung person i behov av stöd.

YLE - 25 aug 15 kl. 04:00

Psykoterapi för unga erbjuds snart via nätet

Yle skrev tidigare om hur svenskspråkiga psykoterapeuter inte utbildats på tio år och därför kan komma att bli en bristvara i framtiden. Utbudet av terapi på svenska ska däremot utvidgas när Folkhälsan så småningom ska införa nätterapi för unga. Psykoterapi via internet är en ny form av terapi som Folkhälsan för tillfället håller på att undersöka.

YLE - 07 sep 16 kl. 09:43

Allt fler barn och unga får psykvård i Helsingfors

Barnpsykiatrin i Helsingfors hade 16 procent fler patienter 2015 än året innan. Inom ungdomspsykiatrin ökade patienterna med omkring tio procent. Bland de svenskspråkiga barnen ökade antalet patienter med nästan 60 procent.

YLE - 10 sep 13 kl. 14:53

Unga män är kritiska till flyktingar och invandring

I en ny så kallad etnobarometer som gjorts av Migrationsinstitutet framgår det att unga manliga yrkeshögskolestuderande är de som är mest kritiska till flyktingar. Svenskspråkiga studerande har en positivare syn än finskspråkiga. Migrationsinstitutets direktör Ismo Söderling är oroad då flera manliga yrkeshögskolestuderande valt att lyfta upp Anders Behring Breivik och de metoder han har använt sig av som en lösning på flyktingproblemet.

YLE - 24 okt 16 kl. 15:19

Finlandssvenska unga: En aning godis och sprit men tänderna borde borstas oftare

Trender i upplevd hälsa, hälsobeteenden och skolupplevelser under de senaste 20 åren bland 11-, 13- och 15-åriga elever i svenskspråkiga skolor i Finland beskrivs i en unik trendstudie. Undersökningen om hälsotrender bland grundskoleelever är gjord av Folkhälsans forskningscentrum och Jyväskylä universitet. Det är första gången man i den här omfattningen kartlagt och jämfört hälsa och hälsoskillnader bland svenskspråkiga elever i olika regioner och gjort en jämförelse med elever i den finskspråkiga grundskolan.

YLE - 24 okt 16 kl. 15:19

Finlandssvenska unga: Lite godis och sprit men tänderna borde borstas oftare

Trender i upplevd hälsa, hälsobeteenden och skolupplevelser under de senaste 20 åren bland 11-, 13- och 15-åriga elever i svenskspråkiga skolor i Finland beskrivs i en unik trendstudie. Undersökningen om hälsotrender bland grundskoleelever är gjord av Folkhälsans forskningscentrum och Jyväskylä universitet. Det är första gången man i den här omfattningen kartlagt och jämfört hälsa och hälsoskillnader bland svenskspråkiga elever i olika regioner och gjort en jämförelse med elever i den finskspråkiga grundskolan.

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

Artilleribeskjutning orsakade de sju sovjetiska soldaternas död - hittades i utgrävningar på Hangö udd i höstas

Nu finns det mera information om de sju sovjetiska soldaterna vars gravar arkeologer grävde upp i närheten av Syndalen i Hangö i början av hösten..

YLE - 3 timmar sedan

Polisen: Man bussade kamphund på pudel i Träskända

En kvinna som rastade sin pudel i Träskända på fredagen uppger för polisen att en kamphund attackerade hennes hund efter att mannen gett något slags kommando till hunden..

YLE - 4 timmar sedan

Undervisningsminister Li Andersson vill komma åt skolmobbning genom att förbättra elevvården i hela landet

Regeringen satsar 29 miljoner euro på att komma åt skolmobbning i grundskolor och på andra stadiet. I dag finns det stora regionala och kommunala skillnader i den elevhälsovård som erbjuds i olika delar av landet..

YLE - 6 timmar sedan

Brandvarnaren upptäckte inte brand på taket - två personer räddade sig ur brinnande hus

På lördagsmorgonen förstördes ett egnahemshus i Reso i en brand. De två personerna i huset lyckades själva ta sig ut ur det brinnande huset, men de fördes till sjukhus eftersom de hade andats in rök..

YLE - 7 timmar sedan

Försäljningen av e-cigaretter rasar i Finland efter nyheter om amerikanska sjukdomsfall - ”Kunderna frågar om jag kommer att dö av ett bloss”

Nyheterna om de lungsjukdomar som tros vara kopplade till e-cigaretter i USA har skrämt upp kunderna här hemma. Finländska försäljare uppger att efterfrågan minskar och många frågar om hälsoriskerna..

YLE - 9 timmar sedan

Fira höstlovet med kvistiga frågor om Västnylands nyhetsvecka

I höstrusket kan du få upp värmen med lite frågesport..

YLE - 9 timmar sedan

HS: Kvinnornas andel i börsbolagens styrelser har ökat – majoriteten av ordförandena är fortfarande män

Andelen kvinnor i företagsstyrelserna på Helsingforsbörsens huvudlista har ökat betydligt under det här årtiondet, skriver tidningen Helsingin Sanomat..

YLE - 11 timmar sedan

Skotten på Vårdberget – vem bar egentligen ansvar för brottet som skedde år 1927?

I januari 1927 hittas affärsmannen John Engblom skjuten på Vårdberget i Åbo. Polisen riktar snabbt misstankarna mot Margit Niininen som studerar vid Åbo Akademi och mot hennes fästman Allan Törnudd. Men de har båda ett alibi..

YLE - 12 timmar sedan

Bankerna erbjuder miljöfonder och använder ägarstyrning för att komma åt företag som smutsar ner - är deras miljösatsning trovärdig?

Finanssektorn betonar att den satsar allt mera på miljövänliga placeringar. Portföljförvaltare säger att de påverkar företag i en miljövänligare riktning..

YLE - Igår: 16:08

Tvärminnes zoologiska stations nya forskningfartyg Augusta är färdig

Augusta är Tvärminne zoologiska stations länge efterlängtade forskningskatamaran. Fartyget lämpar sig för kustnära Östersjöforskning och hemhamnen blir i Tvärminne i Hangö..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.