Skånskan > Nyheter

Monday, 16 September, 12:08

Skånskan - 12 sep 19 kl. 18:00

Så blev Höstsonaten operaNär den finländska kompositören Sebastian Fagerlund fick frågan om han ville göra opera av Ingmar Bergmans film Höstsonaten bestämde han sig över en natt.
– Jag fick med mig filmmanuset hem och läste det om och om igen på natten. På morgonen ringde jag och sa att det här bara måste vi göra, berättar han när vi träffas på Malmö Opera inför Sverigepremiären.Höstsonaten
Premiär på Malmö Opera 13/9
Musik: Sebastian Fagerlund
Libretto: Gunilla Hemming
Dirigent: Patrik Ringborg
Regi & Scenografi: Stéphane Braunschweig
I rollerna: Charlotte Hellekant, Erika Sunnegårdh, Fredrik Zetterström, Helena Juntunen med flera
Med: Malmö Operakör
Malmö Operaorkester
Sebastian Fagerlund om .
. vad som fångade hono
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Höstsonaten, Sebastian Fagerlund, Ingmar Bergmans, Malmö Opera, Sverigepremiären, 9musik, FagerlundLibretto, HemmingDirigent, RingborgRegi, BraunschweigI, Hellekant, Sunnegårdh, Zetterström, Juntunen, OperakörMalmö OperaorkesterSebastian Fagerlund, Amsterdams, Europa, Water Atlas, BBC, USA, Gunilla Hemming, Helsingfors, Östersjöfestivalen, Sverigepremiär, Fagerlund, Pargas, Åbo, Sibeliusakademin, Finlands, Eva, Viktor, Evas, Helena, Charlotte Andergast, Charlotte, Bergmans, Ingrid Bergman, Liv Ullmann, Lena Nyman, Charlotte Andergasts, Anne Sofie, Otter, Erika Sunnegårdh, Helena Juntunen, Malmö Operas, Charlotte Hellekant, Malmö, Hongkong

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: blev , Höstsonaten, opera
YLE - 07 sep 17 kl. 16:01

Ingmar Bergmans filmklassiker Höstsonaten blev finlandssvensk opera

På fredag är det dags för höstens mest emotsedda operahändelse, då Sebastian Fagerlunds nyskrivna opera Höstsonaten får sin urpremiär på Nationaloperan i Helsingfors.
Huvudrollen har han skrivit för den svenska världsstjärnan, mezzosopranen Anne Sofie von Otter. Då Nationaloperans konstnärliga chef Lilli Paasikivi vid jultid 2012 frågade Sebastian Fagerlund om han ville skriva en opera utgående från Ingmar Bergmans sjuttiotalsfilm Höstsonaten behövde han inte särskilt lång betänketid.

Sydsvenskan - 25 aug 15 kl. 15:00

Anne Sofie von Otter i Bergman-opera

Den svenska mezzosopranen Anne Sofie von Otter kommer att göra huvudrollen när Finlands Nationalopera sätter upp en föreställning baserad på Ingmar Bergmans långfilm "Höstsonaten", från 1978.Librettot skrivs av Gunilla Hemming och för kompositionen står Sebastian Fagerlund, som debuterade med kammaroperan "Döbeln" 2009. "Höstsonaten" blir hans andra opera.

Västerbottens Folkblad - 25 aug 15 kl. 15:00

Anne Sofie von Otter i Bergman-opera

Den svenska mezzosopranen Anne Sofie von Otter kommer att göra huvudrollen när Finlands Nationalopera sätter upp en föreställning baserad på Ingmar Bergmans långfilm ”Höstsonaten”, från 1978. Librettot skrivs av Gunilla Hemming och för kompositionen står Sebastian Fagerlund, som debuterade med kammaroperan ”Döbeln” 2009. ”Höstsonaten” blir hans andra opera.

Helsingborgs Dagblad - 25 aug 15 kl. 15:00

Anne Sofie von Otter i Bergman-opera

Den svenska mezzosopranen Anne Sofie von Otter kommer att göra huvudrollen när Finlands Nationalopera sätter upp en föreställning baserad på Ingmar Bergmans långfilm "Höstsonaten", från 1978.Librettot skrivs av Gunilla Hemming och för kompositionen står Sebastian Fagerlund, som debuterade med kammaroperan "Döbeln" 2009. "Höstsonaten" blir hans andra opera.

YLE - 08 sep 17 kl. 08:51

Kronprinsessan Victoria till Finland - ska se Höstsonaten på Nationaloperan

Kronprinsessan Victoria kommer till Helsingfors nästa vecka för att se operan Höstsonaten, skriver Ilta-Sanomat. Det kungliga besöket framgår också av kronprinsessans kalender på kungahusets webbplats. Där besöket beskrivs som "närvaro vid operaföreställningen Höstsonaten med anledning av Finlands 100-årsjubileum".

SR - 12 sep 19 kl. 13:20

Vokala sammandrabbningar i Höstsonaten på Malmö opera

På fredag har operaversionen av Ingmar Bergmans film Höstsonaten premiär på Malmö opera..

DN - I förrgår: 10:03

Scenrecension: ”Höstsonaten” på Malmö Opera är hjärtskärande – och ovanligt verklig

I Ingmar Bergmans ”Höstsonaten” har det alltid funnits en slumrande opera..

Kristianstadsbladet - Igår: 13:59

Höstsonaten - balansen rätt i operaversionen

Ingmar Bergmans film ”Höstsonaten” har blivit opera, och när den nu inleder hösten på Malmö Opera är det med en imponerande trio sångerskor i de ledande rollerna. Men hur är operan? Musikskribenten Mattias Gejrot var på fredagens premiär..

YA - Igår: 13:59

Höstsonaten - balansen rätt i operaversionen

Ingmar Bergmans film ”Höstsonaten” har blivit opera, och när den nu inleder hösten på Malmö Opera är det med en imponerande trio sångerskor i de ledande rollerna. Men hur är operan? Musikskribenten Mattias Gejrot var på fredagens premiär..

DN - 12 sep 17 kl. 09:57

”Höstsonaten” på Ooppera, Helsingfors

Rungande storm. Sällan har en nyskriven opera träffat så djupt, skriver Camilla Lundberg om ”Höstsonaten” på Ooppera i Helsingfors.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 30 minuter sedan

Skadegörelse på skola

VOLLSJÖ Under natten till måndag har Vollsjö skola utsatts för skadegörelse. Två rutor har krossats på en ytterdörr, samt en larmdisplay som har slagits sönder. Polisen har i nuläget ingen misstänkt för skadegörelsen..

Skånskan - 30 minuter sedan

Två bilinbrott under kort tid

Sjöbo I fredags har två bilinbrott skett i kommunen. Mellan 13.30 och 14.

Skånskan - 45 minuter sedan

Da­tor­stöld på bib­lio­teket

Hör­by En man i 30-års­ål­dern satt un­der ons­dagen på bib­lio­teket med sin da­tor.
Vid lunch­tid skulle han gå och hämta nå­got, men när han kom till­ba­ka till sin plats strax ef­ter­åt var da­torn bor­ta.
Hän­del­sen an­mäldes som stöld och det finns ingen upp­gift på hur myc­ket da­torn ska ha varit värd..

Skånskan - 45 minuter sedan

Okänd kastade sten på föns­ter

Hör­by Det var i Ge­orgs­hill som en man ska ha upp­märk­sammat män­ni­skor som rörde sig utan­för hans bo­stad un­der tors­dags­kvällen.
Vid 18.30 kastades en sten mot mannens bo­stad och krossade två av tre ru­tor i ett föns­ter.

Skånskan - 45 minuter sedan

Stal kläder från ver­an­da

Hör­by En boende i Eke­bo­da ska un­der ons­dagen ha hängt ut kläder på tork på sin ver­an­da.
Men någ­ra tim­mar senare, vid 14.30-tiden, skulle mål­sä­gan­de ta in klä­derna var­på klä­derna inte läng­re var kvar.

Skånskan - 3 timmar sedan

Lilla soppköket kan bli street food

MALMÖ Det lilla soppköket vid Davidshall torg har lagt ut lokalen till försäljning.– Det är med sorg i hjärtat jag lägger ut den lilla lokalen till försäljning. Den räcker nämligen inte till och nu hoppas vi på en seriös person som vill driva en verksamhet i vad vi kallar hålet i väggen, säger Lotta Mellberg Holm.

Skånskan - 5 timmar sedan

Kraftringen tar steg mot gas till krogarna

lund Kraftringen och Lunds kommun går vidare med planerna att leverera miljövänlig gas till krögarna i innerstaden, som behöver gasen till brännare för uteserveringarna samt till köken.
Nästa steg är att parterna tecknar avtal om genomförande och drift.Det är ett gammalt stadsgasnät som Kraftringen och kommunen vill ta i drift.

Skånskan - 5 timmar sedan

Miljöhus i brand på Trollebergsvägen

Lund Under natten mot måndagen började ett miljöhus på Trollebergsvägen att brinna. Klockan 00.44 larmades räddningstjänst, ambulans och polis till Trollebergsvägen i Lund efter en brand i ett miljöhus.

Skånskan - 7 timmar sedan

Farlig korsning görs om till rondell

SJÖBO Den här veckan börjar arbetet med att bygga om en olycksdrabbad korsning till en säkrare cirkulationsplats.Korsningen Esplanaden-Ommavägen har i flera år funnits med i kommunens plan för åtgärder som ska främja trafiksäkerhet, tillgänglighet, framkomlighet och miljö.
I våras beslöt politikerna i tekniska nämnde att det var dags att trycka på startknappen, inte minst för att det fanns en risk att pengarna som avsatts i budget, l tre miljoner, inte skulle få föras över till nästa år.

Skånskan - 14 timmar sedan

Ett fall framåt för Borgeby

FOTBOLL Det blev en ny förlust för Borgebydamerna, 1-4 borta mot Sundsvall i Elitettan under söndagen. Men nya huvutränaren Anders Nilsson tyckte ändå att det var ett fall framåt.– Vi gjorde en fantastiskt bra första halvlek, hade betydligt mer bollinnehav och skapade fyra-fem riktigt bra chanser.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.