Expressen > Kultur

Thursday, 19 September, 10:19

Expressen - 12 sep 19 kl. 06:30

Filosofen som den nya högern älskar att hataFilosofen Theodor Adornos arv lever vidare, framför allt i konspirationsteorier från den nya högern. Malte Persson hittar dock praktisk relevans hos tänkaren som populister älskar att hata.  .
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Theodor Adornos, Persson

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Filosofensom den nya , högern, älskaratt , hata
Sydsvenskan - 30 dec 15 kl. 04:00

Stöveltramp och skrivbordskamp

Mellandagarna har jag delvis ägnat åt en artikelsamling av den på sin tid framträdande svenske politikern och publicisten Adrian Molin, utgiven 1935.I volymen finns en längre essä, ”Ett perspektiv på den nazistiska idékretsen”, i vilken Molin försöker göra nazismen till en svensk uppfinning. Han hänvisar till den så kallade ”unghögern”, en huvudsakligen akademisk strömning som ville förena sociala reformer med vakthållning kring den traditionella kulturen och den organiska nationen.

YLE - 20 nov 16 kl. 06:00

Essä: 1946 - året då världen älskade Amerika

I sin kulturessä skriver Stefan Brunow om Europa just nu; om ett politiskt fiasko, om en humanism som är som ett sockerpiller, om desperata människor som röstar på politiska clowner eller flyr mot en hopplös framtid. De barn som den 23-åriga Stig Dagerman mötte i det besegrade Tysklands ruinstäder är nu åldringar och Tredje rikets sista vittnen. En nyläsning av reportageboken Tysk höst påminner oss om hur Europa skulle se ut utan USA.

Skånskan - 11 dec 15 kl. 10:00

Klappar för alla kultursmaker

julkalppstips Som vanligt dominerar de hårda klapparna när kulturredaktionen julklappstipsar. Men här finns också snöiga, kärleksfulla, tragiska, underhållande, välljudande dramatiska och stillsamma klappar. och så lite fiks i vacker miljö.

Helsingborgs Dagblad - 15 jan 16 kl. 16:18

Venus dubbla ansikte

På en guldkantad snäcka glider kärleksgudinnan i land. ”Venus födelse” av Sandro Botticelli är ett av historiens mest kända verk. Det har inspirerat alla från 1800-talets prerafaeliter till Andy Warhol, och dykt upp såväl i Monty Python som på Italiens euro-mynt.

Sydsvenskan - 15 jan 16 kl. 16:18

Venus dubbla ansikte

På en guldkantad snäcka glider kärleksgudinnan i land. ”Venus födelse” av Sandro Botticelli är ett av historiens mest kända verk. Det har inspirerat alla från 1800-talets prerafaeliter till Andy Warhol, och dykt upp såväl i Monty Python som på Italiens euro-mynt.

Sydsvenskan - 23 mar 16 kl. 18:15

Vi har något de inte har

Det terroristiska infernot håller på att sprida sig likt pesten över Europa. Denna gång var det Bryssel som stod på tur, Europas och finansernas huvudstad. I en karikatyr tecknad av den algeriske tecknaren Ali Dilem kan man skåda en man som står inför en grupp demonstranter med skyltslogans som: ”Je suis Paris”, ”Je suis Ankara”, ”Je suis Kenya” och ”Je suis Bayreuth”.

Nyheter 24 - 03 nov 11 kl. 17:06

Kviborg: "Lycka till, Karl-Erik!"


KRÖNIKA. Christopher Kviborg pratar om SvFF, "Ibras" bok och Antonio Cassano. När Lars-Åke Lagrell efter en livslång tjänst som ordförande i Svenska Fotbollförbundet äntligen avgår i mars 2012 så kommer han ersättas av följande:- En gammal fotbollsdomare?

BT - 25 okt 14 kl. 13:55

40 år sedan tidernas fajt

Rumble in the jungle. De flesta minns var de befann sig när Palme sköts. Eller vad de gjorde 11 september.

BT - 25 okt 14 kl. 13:55

40 år sedan tidernas fajt

Rumble in the jungle. De flesta minns var de befann sig när Palme sköts. Eller vad de gjorde 11 september.

YA - 27 nov 12 kl. 04:02

Den nya svenskheten

YA anser: Nationalism kan få ett värde först när den ger alla rätt och möjlighet att vara stolta över sitt land.Sverigedemokraternas tidigare ekonomiskpolitiske talesman Erik Almqvist i dispyt med komikern Soran Ismail om vem som är svensk och vem som har rätt att kalla Sverige sitt land.
I de välkända filmsekvenserna från Stockholmsnatten 2010 hamnar Det är här den bråddjupa konflikten i samhället når sin botten.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 3 timmar sedan

Den hunsade mannen kan inte ens skita ordentligt

En storsatsning på Henrik Ibsen leder till frågan: Vems liv ska man leva om man inte lever sitt eget?Daniel Sjölin ser tre av Nordens mest hyllade författare gå loss på hans gestalter..

Expressen - 3 timmar sedan

Sölvesborgs konstdebatt är en viktig påminnelse

Lars Vilks om Sölvesborg och samtidskonsten..

Expressen - 17 timmar sedan

Jag längtar efter lödder och skenande hästar

Av en roman krävs mer än tragedier, bråk och upplösningar. Martina Montelius saknar den litterära nerven i Alba Mogensens debutroman..

Expressen - Igår: 06:30

Han skriver om att vilja älska men ändå inte kunna

Industriarbetaren Wolfgang Hilbig debuterade först vid 38 års ålder, men gjorde sig därefter snabbt ett namn på poesiscenen i Östberlin. Stig Larsson läser hans roman ”Provisoriet” och finner en rädsla för kärlek. .

Expressen - Igår: 06:30

Jag hade inte förlängt ”438 dagars” rättigheter

Martin Schibbye svarar i debatten om filmatiseringen av hans och Johan Perssons bok ”438 dagar”. .

Expressen - Igår: 21:06

Alf Svensson kallade Ebba Busch Thor för ett naturbarn

I det nya avsnittet av Lunch med Montelius pratar Gunilla Brodrej med Martina Montelius om den före detta KD-ledaren Alf Svenssons värderingar och debattören och författaren Kajsa Ekis Ekmans vägval när det gäller stil..

Expressen - Igår: 20:00

Rapporten om barns läsning ger mig panik

Mattias Fyrenius blir rädd för vilka konsekvenser ungas drastiskt minskade läsande kommer leda till..

Expressen - Igår: 16:39

Expressen-medarbetare får P O Enquists pris

Expressen-medarbetaren Amanda Svensson utsågs häromdagen till det här årets mottagare av P O Enquists pris, som delas ut till ”en yngre författare på väg ut i Europa”. Priset innebär skrivro för författaren som är aktuell med romanen ”Ett system så magnifikt att det bländar”. .

Expressen - Igår: 14:33

Kvällspostens förra kulturchef Stephan Linnér har avlidit

Stephan Linnér är död. Kulturchefen, skriftställaren, den sanne humanisten firade sin 70-årsdag i våras. Han dog i sviterna av en infektion, men har de senaste åren kämpat mot en tilltagande demenssjukdom..

Expressen - Igår: 13:00

”SVT:s jobb är inte att sälja böcker”

Beslutet att skrota boktipsen med Ingalill Mosander i ”Gokväll” utlöste en folkstorm.
SVT:s Eva Beckman och förläggaren Daniel Sandström möttes i Kultur-Expressen för ett samtal om litteraturens ställning i rutan.– Tv är inte det bästa mediet för just kritik.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.