SR > Vetenskap

Thursday, 19 September, 16:42

SR - 12 sep 19 kl. 06:18

På jakt efter svampar som kan lösa våra miljöproblemMånga svampar innehåller enzymer som kan hjälpa till att göra industrin och samhället mer hållbart. Men det gäller att hitta dem först..
Läs mer på SR

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: jaktefter , svamparsom kan , lösavåra , miljöproblem
YLE - 18 maj 15 kl. 15:51

"Konstiga argument för jakt på skarv"

Mer än 2000 personer har skrivit på ett initiativ om att göra mellanskarven jaktbar. Men på föreningen Natur och Miljö ifrågasätter man motiven till jakten. - Det är lite konstiga argument, säger verksamhetsledare Bernt Nordman som tycker att skarven hör till skärgårdsnaturen.

Cornucopia - 09 jul 16 kl. 10:57

Gästinlägg: Miljöpolitisk draksådd

Nedanstående är ett gästinlägg av miljökonsulten Robert Wedmo och berör de osakliga och orimliga inskränkningar i äganderätten som Egendomligt ska ta upp.

Säkert har några av bloggens läsare som bor utanför storstan uppmärksammat att några skogs- och lantbrukare inte får avverka sin skog då det bor några fåglar av arten lavskrika i den. Någon ersättning till markägarna utgår ej.

YLE - 16 feb 17 kl. 19:04

Överinspektör om skarvproblemet: Varken jakt eller skrämsel hjälper

Åsikterna går starkt isär då det gäller åtgärder mot skarvproblemet. Skrämseltaktik eller jakt? Fiskenäringsöverinspektören Heikki Lehtinen är inte förtjust i någondera.

YLE - 14 feb 17 kl. 13:10

Miljöministern om skarvproblemet: "Jag tror inte jakt hjälper"

Skarvproblemet i Österbotten har fått många att reagera. Östebottens fiskarförbund har bland annat krävt att miljöministeriet tar sitt ansvar i frågan. Miljöministern Kimmo Tiilikainen hävdar att skrämseltaktiken är den bästa åtgärden.

Supermiljöbloggen - 04 nov 15 kl. 09:31

”Borgerliga EU-parlamentariker säljer ut folkhälsa och miljö när vinstintressen pockar på”

Ny teknik öppnar upp många möjligheter, men när det gäller livsmedel bör vi skynda långsamt. Det skriver Linnéa Engström, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Nya livsmedel är ett spännande område inom EU-politiken.

Cornucopia - 26 jan 16 kl. 12:29

Swedbank: Sveriges ekonomiska problem riskerar brisera

"Arbetsmarknaden blir allt mer polariserad, bostadsmarknaden är dysfunktionell och utbildningssystemet eftersatt. Om omfattande reformer inte genomförs riskerar underliggande obalanser i svensk ekonomi att brisera" -Anna Breman, chefekonom SwedbankI en ny analys påtalar Swedbank behovet av reformer inom bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och utbildningssystemet, annars riskerar ekonomin brisera. I verkligheten kommer inga sådana reformer genomföras och Sveriges ekonomi kommer alltså krascha hårt.

ÖstersundsPosten - 03 okt 14 kl. 19:13

Håll Miljöpartiet långt borta från jordbruket!

Ny landsbygdsminister är socialdemokratiska kommunalrådet från Haparanda, Sven-Erik Bucht. Även infrastruktur och energi tillfaller S-ministrar. Bucht ger överlag ett bra intryck som en pragmatisk norrlandsvän som värnar sin hembygds utvecklingspotential.

Supermiljöbloggen - 28 mar 16 kl. 16:13

Jägareförbundets tidning i klimatattack mot vargen

Varg eller människa - vem är störst miljöbov? Det frågar sig Jägareförbundets tidning Svensk jakt som i ett flertal artiklar försöker hävda att vargen genom sitt ohyfsade sätt att äta vårt viltkött gör så att vår klimatpåverkan ökar. I bakgrunden till påståendet ligger WWF:s köttguide där viltköttet inte ger några klimatavtryck, medan ekologiskt nötkött står för 26 kg koldioxidutsläpp.

Supermiljöbloggen - 09 dec 16 kl. 11:56

Agnes Wold: ”Det finns inga bevis för att ‘hormonstörande kemikalier’ påverkar vår hälsa”

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har flera gånger kritiserat Naturskyddsföreningen och forskare för att ogrundat skrämma upp folk rörande hormonstörande ämnen. Hon förnekar inte att det finns ämnen som kan störa hormoner, men förklarar här utförligt varför hon har problem med uttrycket "hormonstörande ämnen".  Läs mer: Carl-Gustaf Bornehag: "Kemikalier i damm ett troligt hälsoproblem" DN: "Stoppa skrämselpropaganda på förskolorna" Mattias Öberg: "Okunskap i kamikaliedebatten kan ge farlig backlash" Debatt i Plånboken mellan Mattias Öberg och Agnes Wold Naturskyddsföreningen har, tillsammans med vissa forskare, framgångsrikt sålt in budskapet till det svenska folket och våra politiker att vardagen, till och med i vår trygga svenska förskola, ä

YLE - 16 apr 15 kl. 05:00

Två viljor att skydda Porkalanaturen står mot varandra

Man vill skydda miljön för att förstöra miljön och den benämns också som deltidsnationalpark och sägs exploateras för turister. Det finns starka åsikter både för och emot den planerade nationalparken i Porkala, trots att alla vill samma sak. Vi har samlat åsikter kring de mest brännande frågorna och pratat med följande personer: Fakta om Porkala nationalpark Forststyrelsen utredde möjligheterna att komplettera Östra Finska vikens, Ekenäs skärgårds och Skärgårdshavets nationalparker.

Fler nyheter från SR

SR - 6 timmar sedan

Fiskroboten som simmar rekordsnabbt

Tunabot heter en ny, snabb undervattensrobot, där forskarna låtit sig inspireras av tonfisk..

SR - 9 timmar sedan

Hon blir först med att fiska på Nordpolen

Finns det fisk under isen kring Nordpolen? Det ska marinekolog Pauline Snoeijs Leijonmalm vid Stockholms universitet bli först i världen med att ta reda på..

SR - 9 timmar sedan

Bakterierna som tycks knäcka PFAS

Kan bakterier hjälpa till att bryta ned PFAS, alltså de ytterst svårnedbrytbara kemikalier som finns i till exempel brandskum och impregneringsmedel. Ja ett forskarteam i USA tycks ha hittat en sådan bakterie..

SR - 9 timmar sedan

Forskare: Ny valart upptäckt

Det är inte varje dag som en ny valart upptäcks. Men nyligen kunde forskare från bland annat universitetet på Hokkaido beskriva en ny art av näbbval..

SR - Igår: 11:53

Norskt gödselföretag vill bygga klimatvänligare anläggning

Världens största gödselföretag, norska Yara, planerar att bygga en pilotanläggning där man istället för naturgas ska använda el från sol, vind och vatten för att fånga in luftens kväve..

SR - Igår: 06:00

En svartare nyans av svart har skapats

Forskare vid amerikanska MIT, Massachusetts Institute of Technology, kan ha lyckats framställa det svartaste materialet hittills..

SR - Igår: 06:00

Mystiska gelébollar har fått sitt mångarmade svar

Mysteriet med de meterstora gelébollar som flutit omkring i havet utanför Norges och Sveriges kust har har nu fått en förklaring..

SR - Igår: 06:00

Forskare undersöker klimatskatt på mat

Hur skulle en klimatskatt på livsmedel kunna bidra till att vi äter mer klimatsmart? Det tittar forskare vid vid Sveriges Lantbruksuniversitet närmare på i en pågående studie..

SR - Igår: 06:00

Stor upptäckardag för elever på Tekniska Museet

Ingenjörsvetenskapsakademien fyller 100 år och valde att fira med att bjuda in elever till en dag om ingenjörsteknik..

SR - I förrgår: 09:28

Spindeltråd + träfibrer = ersättning för plast

En kombination av träfibrer och spindeltråd kanske kan ersätta en del plast i framtiden..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.