SVT > Kultur

Friday, 20 September, 07:17

SVT - 11 sep 19 kl. 18:42

Skyskrapornas framväxt i Sverige: Ett tecken på stundande lågkonjunktur?Det pågår en skyskrapevurm i Sverige – storstäderna tävlar om vem som är närmast himlen. Men man brukar ju säga att kjolarna blir längre när lågkonjunkturen kommer, och detsamma verkar gälla hushöjderna. – När skyskraporna väl kommer upp brukar det vara ett tecken på att festen snart är slut, säger Julia Svensson, chefredaktör på Arkitekten..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Sverige, Julia Svensson, Arkitekten

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Skyskrapornas, framväxti , SverigeEtt , tecken, stundande, lågkonjunktur
Politologerna - 15 sep 17 kl. 09:26

När och varför blev Sverige ett jämlikt land? Del II

Det här är ett gästinlägg av Erik Bengtsson, forskare vid
Ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet. *** I ett tidigare blogginlägg har jag presenterat nya beräkningar av privata förmögenheter i Sverige år 1750, 1800, 1850 och 1900 och deras fördelning. Utifrån dessa, och tidigare studier av inkomstfördelningen sedan 1903, argumenterade jag att det inte finns någon kontinuitet av jämlikhet i svensk historia, och att den ekonomiska jämlikhet som utmärkte Sverige under 1900-talets andra hälft, måste förklaras med skeenden under decennierna runt 1900, snarare än som en fortsättning på en sedan tidigare existerande jämlikhet.

DN - 28 sep 18 kl. 10:00

Recension: ”Vår tid är nu” – mäktig melodram om det moderna Sveriges framväxt

Såriga familjerelationer, flammande passioner och klassdramatik. Nu börjar andra säsongen av SVT:s melodramatiska publikvältare ”Vår tid är nu” som skildrar framväxten av det moderna Sverige. Nya säsongen, som startar julen 1955, är skarpare och mindre styltigt berättad, skriver Helena Lindblad.

SmålandsPosten - 05 jun 14 kl. 07:03

I?morgon firar vi ett Sverige som omfamnar olikheter

Vår öppenhet mot omvärlden och mot olikheter är själva hjärtat i det moderna Sverige. Idén, men också faktumet, att det är i samhällen där olikheter omfamnas som såväl­ ­ekonomin som männi­skorna kan växa på sikt. För detta är Sverige en förebild, skriver Oliver Rosengren (M), riksdagskandidat.

DalaDemokraten - 30 jun 14 kl. 17:27

Gemenskap i streetkulturens tecken

Under två sommarveckor fylls Fritidsgården Jax av moderna kulturuttryck från hiphopvärlden. Ungdomar i åldrarna 10-18 har anmält sig till olika typer av aktiviteter som leds av andra unga musiker, dansare och konstnärer. Syftet är att skapa gemenskap.

GöteborgsPosten - 17 jul 18 kl. 18:00

Kvillepartiet i Tanum - Ett tecken i tiden

Marita Haggren: Allt fler politiska partier startas. Det leder till ett nytt framväxande politiskt landskap..

DI - 12 sep 14 kl. 05:00

Ledare: Sverige behöver olika sorters kapitalister

Med bara två dagar kvar till valet sitter dagens stora intervju i Di Weekend med EQT-vd:n Thomas von Koch ovanligt bra. Inte bara ger den en närgången och spännande bild av en mäktig doldis. Hans livshistoria är också en pedagogisk beskrivning av hur förutsättningarna för svensk kapitalism och därmed för Sverige förändrats i grunden, den förändring och de ökade klyftor som valet i övermorgon ytterst handlar om.

Barometern - 17 sep 13 kl. 08:17

Vänsterpartiets politik får hela Sverige att leva

Sverige dras isär! Det är inte bara mellan rik och fattig som klyftorna ökar, det är också mellan olika delar av landet. Människors möjligheter till exempelvis kommunikationer, service, arbete samt kultur och fritids­utbud blir alltmer beroende av var i landet man bor.

SmålandsPosten - 15 apr 14 kl. 08:43

Sverige i USA 400 år

Lennart Pehrsons Den nya världen är första delen i en trilogi om USA:s framväxt med fokus på invandringen från Sverige. Boken är en tegelsten med väldigt vacker formgivning där illustrationerna ofta monterats på röda eller svarta plattor som heltäcker sidorna. Den förste kände svenske immigranten kom till Manhattan 1609 och hette Jonas Brunk.

SVT Debatt - 07 jun 13 kl. 10:30

Sverige kan lära av USA och Kinas innovationspakt

SUPERMÖTET Idag möts ledarna för världens två största ekonomier i Kaliforninen. I och med Kinas framväxt som en supermakt minskar USA:s relativa styrka, och det finns många områden där Barack Obama och Xi Jinping har motstående ståndpunkter. När det gäller innovationspolitiken  utgår de däremot ifrån gemensamma intressen.

BT - 03 dec 14 kl. 08:05

Låg korruption i Sverige

Korruptionen fruktas växa i Kina, Turkiet och andra snabbväxande ekonomier, enligt organisationen Transparency International. Sverige rankas som det fjärde minst korrumperade landet i världen.Sveriges poäng - 87 av 100 där 100 är ett "rent", korruptionsfritt land - har dalat något jämfört med i fjol och förfjol.

Fler nyheter från SVT

SVT - 1 timme sedan

UFO-experten svarar: Så blev Area 51 föremål för alienkonspirationer

Rachel är den ort som ligger närmast Area 51 och har med emfas avrått från besök under helgen med anledning av det inställda Facebook-evenemanget om att ”storma” militärbasen som lockade miljoner. Men för dig som är nyfiken på Area 51 kommer en snabb guide från UFO-Sveriges ordförande Anders Berglund..

SVT - 1 timme sedan

I dag planeras ”stormningen” av Area 51

Det började som ett skämt. Matty Roberts skapade ett Facebook-evenemang där en grupp personer skulle samlas för att storma militärbasen Area 51 för att se om det fanns utomjordingar där. Men efter att ha dragit till sig den amerikanska arméns ogillande ändrades planerna till en festival.

SVT - 1 timme sedan

Filmrecension: Ad astra – snabb, snygg och optimerad för svindel

Ett fritt fall genom atmosfären, en biljakt undan pirater på Månen, en blodtörstig babian inuti ett nödställt rymdskepp – spektakulära actionsekvenser och många närbilder på Brad Pitt imponerar på Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita..

SVT - 1 timme sedan

Filmrecension: Köttig existentialism i High life

High life är köttig och organisk scifi-existentialism, med upphackade tidslinjer, skrämmande sex och rejäla doser mänskligt lidande. Som ett neurotisk möte mellan David Cronenberg och Andrej Tarkovskij. Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin blir smått förvirrad av Claire Denis nya drama..

SVT - 1 timme sedan

Filmrecension: Patos för de utsatta i Josefin & Florin

Ensamstående sexbarnsmamma möter en rumänsk tiggare: Romantik och kulturkrockar uppstår. Kulturnyheternas filmkritiker Sofia Olsson har sett kärleksdokumentet om Josefin och Florin, som inte har en sekund av tillgjordhet – men vars tempo kämpar mot verklighetens grå vardag..

SVT - 12 timmar sedan

Efter #metoo: Hon ska övervaka sexscener i teatervärlden

HBO har det redan. BBC och Netflix också. Och nu blir Riksteatern först i Sverige med att anlita en intimitets-koordinator till de svenska scenerna.

SVT - 15 timmar sedan

Bamse blev tvåspråkig efter feltryck

Något gick på tok när det senaste numret om världens starkaste björn, Bamse, skulle tryckas. Bamse, Skalman och Lille Skutt kallas på flera ställen i tidningen i stället för Nalle, Kilpinen och Pikku Pompi, skriver Sydsvenskan..

SVT - 15 timmar sedan

Polska filmskapare i protest mot filmfestival – kräver konstnärlig frihet

Framstående regissörer, däribland Oscarsvinnande Paweł Pawlikowski, har i Polen gått ut i en skarp protest mot landets filmfestival, och kräver att festivalen frånkopplas landets kulturdepartement. Det efter att en politiskt laddad film under onsdagen hastigt stoppades från att gå upp på festivalen..

SVT - 15 timmar sedan

Filmrecension: Mästerligt skådespeleri i Quick

Regissören Mikael Håfström har gjort seriemördarthriller av verkligheten, och det fungerar oväntat bra. Mest av allt är Quick ett mästarmöte mellan två av våra absolut främsta aktörer..

SVT - 18 timmar sedan

Game of thrones-tapet ställs ut i Bayeux

Game of thrones-sagan tycks aldrig ta slut och nu har TV-serien fått ett nytt liv. Ett 87 meter långt broderi av alla säsonger ställs nu ut i franska Bayeux. – Den har tillverkats i största hemlighet, säger Monica MacLaverty, sydeuropachef på Tourism Ireland..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.