SR > Kultur

Sunday, 22 September, 05:56

SR - 11 sep 19 kl. 16:57

Nästan bara kvinnor får pengar när förlag delar ut stort litteraturstipendiumPå onsdagen presenterades vilka som får förlaget Natur och kulturs arbetsstipendier. Och 11 av de totalt 12 stipendierna går i år till kvinnor..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Natur

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nästan bara, kvinnorfår , pengarnär , förlagdelar ut , stort litteraturstipendium
Cornucopia - 20 aug 13 kl. 09:15

454 fler kvinnor gör GMU i år

Socialdemokratiska Arbetarbladet i Gävle rapporterar om att fler kvinnor sökt till den militära grundutbildningen GMU i år än tidigare. Hela 20% av ansökningarna ska vara kvinnor, mot 19% förra året. Om detta även gäller de som faktiskt blir antagna så kommer 454 fler kvinnor göra GMU i år.

Skånskan - 21 maj 18 kl. 14:00

Hat och hot mot kvinnor från antiken till i dag

Litteratur/recension BOK
Kvinnor & makt – ett manifest
Författare: Mary Beard
Översatt av: Annika Hultman Löfvendahl Förlag: NorstedtsDet brittiska professorn Mary Beards lilla skrift Kvinnor & makt – ett manifest bekräftar något som jag sedan länge misstänkt: vi lever inte i moderna tider. I de två föreläsningar vars manus här finns i bokform spårar Beard metoder och retorik som använts för att tysta och trakassera kvinnor i vår samtid och spårar den tillbaka till antiken. Lite har förändrats.

Dagensanalys.se - 23 maj 16 kl. 11:00

Frida Förlag tillsätter nya tjänsten digital innehållschef

Sara Grundberg tillträder tjänsten som digital innehållschef med ansvar för Frida Förlags digitala innehåll i augusti. Frida Förlag tar nu ännu ett steg i sin digitala utveckling genom att instifta den nya tjänsten digital innehållschef och tillsätta Sara Grundberg till den nya rollen. Den nya tjänsten är ett viktigt led i Frida Förlags offensiva strategi att bli det marknadsledande sociala och digitala mediehuset för unga kvinnor.

BT - 15 jan 15 kl. 10:40

Få kvinnor i läroböcker om historia

Trots krav på jämställdhet i undervisningen glöms kvinnorna bort i historieböckerna. - I stället skildrar man i ändlöshet krigens förlopp, säger Ann-Sofie Ohlander, professor emeritus.Dagens Nyheter har granskat fyra läroböcker i historia från de fyra största förlagen.

YLE - 24 maj 16 kl. 14:29

Små förlag ger fler böcker - men är de bra?

Det senaste tillskottet i den finlandssvenska förlagsbranchen heter Vilda Förlag och tillsammans med femton mindre förlag och en handfull egenutgivare kan man gott säga att det finns mångfald inom den finlandssvenska litteraturen. Men räcker det? Kan de små förlagen också förse oss med bra böcker?

YLE - 24 maj 16 kl. 14:29

Kulturdebatt: små förlag ger fler böcker - men är de bra?

Det senaste tillskottet i den finlandssvenska förlagsbranchen heter Vilda Förlag och tillsammans med femton mindre förlag och en handfull egenutgivare kan man gott säga att det finns mångfald inom den finlandssvenska litteraturen. Men räcker det? Kan de små förlagen också förse oss med bra böcker?

YLE - 09 aug 17 kl. 20:46

FFC önskar mer pengar till vuxenutbildningen, EK önskar snabbare familjeledighetsreform

Fackcentralen FFC och Finlands Näringsliv EK har kommenterat Finansministeriets förslag till budget för år 2018. FFC vill att regeringen satsar på att utbilda arbetskraft för att få en snabbare ekonomisk tillväxt. EK vill å sin sida sätta fart på familjeledighetsreformen.

Sydsvenskan - 07 jan 16 kl. 04:00

Skriv, bara skriv

Som trettonåring lånade Kristian Lundberg hem Harry Martinsons versepos ”Aniara” från biblioteket och började ana att han ville skriva och att det var poesin som stod honom närmast. Att läsa och skriva följde honom därefter, som ett särskilt slags törst eller hunger. I tjugoårsåldern fick han sina första dikter publicerade i tidskrifter, snart också i en antologi för debutanter.

YLE - 25 maj 16 kl. 09:13

Kulturdebatt: Små förlag garanterar mångfald

De finlandssvenska mindre förlagen är nischade och ger ut bland annat lyrik, byhistoria, kristen litteratur eller populärhistoria som går åt bland äldre män. Ord som talkoanda och samarbete dyker upp under samtal med förläggare. Upplagor räknas ofta i hundratal.

Trelleborgs Allehanda - 08 okt 13 kl. 11:33

Nobelpris revolution för små förlag

För småförlagen är Nobelpriset i litteratur en möjlig storvinst både i pengar och anseende. Blir det ett litet förlag som ger ut även årets pristagare? På torsdag får vi veta.

Fler nyheter från SR

SR - Igår: 17:35

Tre år efter hans död - nu kommer ny musik med Leonard Cohen

Musiken är färdigställd utifrån musikaliska skisser han lämnade efter sig..

SR - Igår: 16:46

Regeringen vill göra det lättare att låna utländsk konst

Regeringen vill att det ska bli lättare för svenska museer att låna in konst från utlandet. En utredning ska se över en ny lag som skulle kunna göra det möjligt för staten att garantera att utländska föremål verkligen lämnas tillbaka..

SR - Igår: 16:05

Knausgård hintar om ny roman redan nästa år

Det är tidskriften Vi Läser som intervjuat Karl Ove Knausgård i London, där han bor nu..

SR - Igår: 14:57

Vad händer när en svensk småbarnsmamma förälskar sig i en tiggare?

Gänget bakom dokumentären "Josefin & Florin" – om en svensk småbarnsmamma som förälskar sig i en tiggare från Rumänien – gästade P1 Kultur. Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Roger Wilson här.

SR - Igår: 13:14

Greps under protesterna mot Putin – släpps fri

Den ryske skådespelaren Pavel Ustinov dömdes i början av veckan till tre och ett halvt års fängelse – nu kommer uppgifter om att han släpps fri..

SR - Igår: 12:22

Harry Martinsons Aniara nytolkas på Finlands Nationalopera

I veckan är det premiär för en ny tolkning av Harry Martinsons rymdepos "Aniara" på Finlands Nationalopera. De dystopiska ämnen som behandlas i verket från 1950-talet, kunde lika gärna vara tagna ur den tid vi lever i idag - så här besvarar regissören Dan Henriksson frågan om hur aktuell i Aniara känns idag,.

SR - Igår: 12:43

Hård kritik mot Kina-annons i Dagens Nyheter

En helsidesannons i Dagens Nyheter har lett till upprörda röster..

SR - Igår: 10:28

Gamla inspelningar av Cash och Dylan släpps

Under 60-talet gjorde Bob Dylan och Johnny Cash flera inspelningar tillsammans. Senare i år kommer de få se ljuset..

SR - Igår: 10:51

Mer ljus och mindre klaustrofobi när Atwood följer upp The Handmaid's Tale

Över 30 år sedan "Tjänarinnans berättelse" har Margaret Atwood skrivit en efterlängtad uppföljare: Gileads döttrar - skarpt och politiskt men ibland väl lättsmält..

SR - Igår: 10:00

Mexikanska maffian muckar med Rambo

I sina bästa stunder är Rambo: Last Blood kalkondålig, vilket är mer underhållande än slätstruket dålig..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.