SR > Kultur

Friday, 20 September, 07:59

SR - 11 sep 19 kl. 14:52

"Selma Lagerlöf hade nog gärna sluppit att sitta i Akademien"Författaren Anna-Karin Palm är aktuell med en ny biografi om Selma Lagerlöf. Och det är en viljestark författare hon har porträtterat, med ett starkt stöd från dåtidens kvinnorörelse..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Lagerlöf, Akademien, Anna-Karin Palm,  Selma Lagerlöf

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Selma, Lagerlöfhade , nog, gärna, sluppitatt sitta , i Akademien
Kristianstadsbladet - 13 jan 14 kl. 09:39

Fejder och antisemitism

Foto: Tom Wall
Efter 51 års tjänst lämnar Georg Karlin sin skapelse Kulturen i Lund. Själv tycker han att han tvingas bort. I sista delen i författare Michel Economous serie om den omstridde Georg Karlin handlar det om strider och Karlins uttalade antisemitism.

Kristianstadsbladet - 06 aug 14 kl. 16:02

Piratens nya liv i Vollsjö

Foto: Mark Hanlon
Jonas Högströms skulpturer av författare Piraten Nilsson är på plats och skribenten och Vollsjöbon Bengt Eriksson går dit en kväll för att studera verken på nära håll. Och han blir än mer förtjust, de här skulptörerna tillför en ny berättelse om Piraten.
Alltså inte min grej egentligen när det handlar om konst.

Alliansfritt Sverige - 01 aug 12 kl. 13:46

Kristdemokratiskt Pridemotstånd vi minns

EXPOSÉ. Kristdemokraterna får varje år enorm uppmärksamhet i samband med pridefestivalen i Stockholm. Mest för att det alltid at Kristdemokrater ute och härjar om hur olämplig festivalen är.

Sydsvenskan - 29 mar 15 kl. 11:53

Mord i levande landsbygd

Det svenska deckarundret förklaras inte sällan med ett samhällskritiskt arv i Maj Sjöwalls och Per Wahlöös anda. Det ligger nog något i detta, men de turister som trampar omkring i Kurt Wallanders Ystad gör det inte för att få lyssna till föredrag om folkhemmets förfall. Istället vill de uppleva de vyer – stenlagda småstadsgator, mötet mellan slätt och hav – som de har fått sig till livs genom litteraturen.

Skånskan - 23 apr 16 kl. 10:00

Avmaskerar kvinnors dolda kärleksäventyr

SKARHULT Ett kliv rakt in i det mest hemliga väntar besökarna som kliver in i säsongens nya utställning på Skarhults slott. I år drar Alexandra von Schwerin undan draperiet till kvinnornas erotiska äventyr under 500 år. En värld med älskare och älskarinnor där lusten emellanåt fått leva sida vid sida med skammen.

Nya Wermlands Tidningen - 24 jun 18 kl. 15:19

Annas och Theas kamp om en fallen präst

Äntligen fick prästen vad han förtjänade!Och kanske är det Gud fader själv som straffar Karl-Artur Ekenstedt, virrhjärna och allt annat än god make till dalkullan Anna Svärd.Hur det går för Anna själv, denna goda människa, det sägs inte rent ut i Selma Lagerlöfs ”Anna Svärd”, nu sommarspel på Västanå Teater.

YLE - 10 jun 17 kl. 08:00

Från man till kvinna – men familjen består

För Daniel var drömmen om att få vara kvinna länge hemlig. Tills den dag då hans fru låste in sig på toaletten och frågade om han ville vara kvinna. Det ville han och det blev han så småningom också.

Skånskan - 22 nov 16 kl. 14:00

Dags för sagolik julkalender i tv

tv Årets tv-kalender utspelas under de stora upptäckernas tid. Den småtokige upptäckaren Efraim von Trippelhatt drömmer om en luftskeppsexpedition till Nordpolen för att hitta Tomtens rike. När han får åttaåriga Selma till sin hjälpa kanske det kan lyckas.

Trelleborgs Allehanda - 03 nov 11 kl. 02:45

"Skriv boken, även om bara du själv läser den"

På måndag möts de på bokens dag i Trelleborg. Men vi kunde inte vänta, utan sammanförde Tomas Tengby (TT), Lennie Norman (LN), Anna Jansson (AJ) och Katerina Janouch (KJ) i en gruppintervju där de diskuterar skrivande och kändisskap. Samt vem de själva helst hade sett på bokens dag.

YLE - 12 maj 13 kl. 19:05

Terrängloppsdeltagarna njöt i Kisakeskus

Spela upp klipp på Arenan Endast ett femtiotal deltagare samlade det första Kisis XC Run-terrängloppet i Kisakeskusterrängen i Pojo. Men de löpare som deltog, verkade trivas i det vackra solskenet. Terrängloppet eller egentligen evenemanget skulle ursprungligen rodnas redan 21.

Fler nyheter från SR

SR - 1 timme sedan

"Quick" – så drivet berättad att klichéerna tar över

KRITIKSAMTAL. Filmen om Sveriges största rättsskandal är här. Ett klassiskt porträtt av en sanningssökare – men mycket lämnas outforskat, tycker kritiker Roger Wilson..

SR - 8 timmar sedan

Häxorna i Eastwick på Cirkus - sex, djävul, intolerans, parodi, kvalité och formulär 1A

RECENSION. Häxorna i Eastwick - en roman av John Updike som blev film med Jack Nicholson och sedan musikal i London och nu Sverigepremiär på musikalen på Cirkus i Stockholm med Peter Jöback i huvudrollen..

SR - 15 timmar sedan

Kommentar: Svenska Akademien lappade och lagade, utan att gå till botten med det som utlöste krisen

Svenska Akademien har i kväll har sin första sammankomst efter sommaruppehållet. Mattias Berg kommenterar..

SR - 17 timmar sedan

En glad Tove Lo är tillbaka – snyggt, men smutsen fattas

KRITIKSAMTAL. Tove Lo är en av Sveriges störta internationella artister på senare år. Nu släpper hon skivan Sunshine Kitty.

SR - 17 timmar sedan

Mårten Arndtzén om Sölvesborg och menskonsten: Vem är det egentligen som utmanas?

Sölvesborgs beslut att inte längre köpa in "utmanande samtidskonst" har rört upp en debatt där begreppet "menskonst" fått brett genomslag. Kulturnytts konstkritiker Mårten Arndtzén kommenterar..

SR - 18 timmar sedan

Från atombombsskräck till klimatångest – så har barns rädslor förändrats

Dagens barn lever med en kollektiv klimatoro. Men så har det inte alltid varit..

SR - 18 timmar sedan

Dockor, dans men inga män – premiär för okonventionell Kalevala på svenska

Finlands nationalepos, berättelsesamlingen Kalevala fyller 170 år i år och på Åbo Svenska Teater är det ikväll premiär för en okonventionell tolkning..

SR - 18 timmar sedan

Riksteatern anställer intimitetscoach för att övervaka sexscener

I kölvattnet av Metoo inleder Riksteatern ett samarbete med en så kallad intimitetskoordinator för att övervaka intima scener..

SR - 21 timmar sedan

Veckans ord: Menskonst

Sölvesborgs beslut att inte längre köpa in "utmanande samtidskonst" har rört upp en debatt där begreppet "menskonst" fått brett genomslag. Mårten Arndtzén presenterar veckans ord..

SR - Igår: 18:15

Bergmancenter vinnare i höstbudgeten: "Nu kan vi andas ut"

Bergmancenter på Fårö föreslås få ett stöd på 1,5 miljoner kronor om året under de tre närmaste åren. Det föreslår regeringen i sin budgetproposition..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.