YLE > Finland

Tuesday, 17 September, 10:26

YLE - 11 sep 19 kl. 14:44

Finlands nationalepos Kalevala fyller 170 år i år - sätts upp på svenska för första gången på Åbo Svenska TeaterHela Kalevalaproduktionen är kopplad till en specialutbildning med fördjupande kurser inom musikteater och dockteater. Artisterna som gått utbildningen, står nu på scenen. De är 25 personer, varav inte en enda är en man..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Kalevala, Åbo Svenska Teater, Kalevalaproduktionen

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Finlands, nationalepos, Kalevala, fyller, 170, åri , år, sätts, upp på svenska för första gången på Åbo Svenska Teater
Nyan - 02 mar 17 kl. 13:48

Christian Juslin sjunger Kalevala

Den åländska tenoren Christian Juslin gör rollen som Ahti Lemminkäinen i operan Kalewainen.

Operan hade premiär i onsdags, på Kalevaladagen.
Operan, vars fullständiga namn är Die Kalewainen in Pohjola, skrevs av Karl Müller-Berghaus i slutet av 1800-talet.

YLE - 22 jun 12 kl. 05:43

Regeringen fyller ett år

Finlands nuvarande regering fyller ett år i dag. Regeringen är Finlands 72:a i ordningen. Sexpartiregeringen under ledning av statsminister Jyrki Katainen (Saml) kom till efter utdragna regeringsförhandlingar.

SR - 12 jun 13 kl. 08:54

Arkitektonisk dykand inhyser finskt naturcentrum

I Finland har ett nytt naturcentrum invigts. Haltia är en arkitektonisk skapelse inspirerad av Finlands nationalepos "Kalevala". Byggnaden är ritad av arkitekten Rainer Mahlamäki som även står bakom det nya museet för polska judar i Warszava.

Västerbottens Folkblad - 05 mar 16 kl. 09:02

Bortglömd ”Kalevala”-opera funnen

En opera baserad på det finländska nationaleposet ”Kalevala” har hittats efter 127 år i glömska, skriver Svenska Dagbladet som refererar till tidskriften Opus. ”Die Kalewainen in Pochjola” har legat bortglömd på Åbo stadsbibliotek och ska nu sättas upp. Nästa år får den urpremiär i samband med Finlands 100-årsdag den 28 februari.

YLE - 31 jan 16 kl. 08:05

Med pojkaktig iver på Finlands nationalmuseum

Vi besöker Finlands ståtliga Nationalmuseum i Helsingfors 1966 tillsammans med en pojke och hans hurtfriska röst. Han (eller redaktören) får kommentera det hans ser, med lite lillgamla vitsigheter därtill. I museets hall finns Akseli Gallen-Kallelas väggmålningar från 1928 med motiv hämtade från Kalevala.

HBL - 21 nov 14 kl. 14:43

EU stoppade Finlands ersättningssystem

EU-kommissionen underkänner Finlands sätt att ersätta odlarna för miljönytta i jordbruket. – Samhället ska inte betala kompensation för att bönderna fyller i blanketter eller går på kurs, säger Natur och Miljö.Regeringen godkände landsbygdens utvecklingsprogram i våras.

Nyan - 11 okt 16 kl. 12:30

Landskapet skaffar Snapchat när Finland fyller år

Ett eget Snapchat-konto, nytt frimärke från Åland Post designat av Juha Pykäläinen och en särskild budget. Det bjuder landskapet på när Finland fyller 100 år.
2017 fyller det självständiga Finland 100 år.

YLE - 24 okt 16 kl. 15:35

Finlands pensionssystem fjärde bäst i världen - men ändå under press

Finland placerar sig på fjärde plats i en internationell pensionsjämförelse. Men bäst i världen är Finland då det gäller tillförlitligheten och öppenheten i pensionssystemet. Den internationella jämförelsen har gjorts av australiensiska Mercer Global Pensions Index.

YLE - 13 nov 15 kl. 10:14

Här är Finlands toppåkare i snowboard - men var är halfpipeåkarna?

Specialisering har blivit allt vanligare i snowboard. Finland hör till världstoppen i slopestyle och big air men i halfpipe har de finländska åkarna halkat långt efter världseliten. Peetu Piiroinen exemplifierar mycket väl den finländska snowboardutvecklingen på 2010-talet.

Sydöstran - 05 mar 16 kl. 09:01

Bortglömd "Kalevala"-opera funnen

En opera baserad på det finländska nationaleposet "Kalevala" har hittats efter 127 år i glömska, skriver Svenska Dagbladet som refererar till tidskriften Opus. "Die Kalewainen in Pochjola" har legat bortglömd på Åbo stadsbibliotek och ska nu sättas upp.(TT).

Fler nyheter från YLE

YLE - 15 minuter sedan

Söderkulla hälsostation ser äntligen ut att få flytta – Sibbo vill hyra den kyrkliga samfällighetens lokaler

Söderkulla hälsostation i Sibbo har länge haft problem med inneluften. Flera anställda har uppvisat symptom, men nu ser situationen ut att få en lösning. Sibbo kommun börjar förhandla om att hyra lokaler på Hälsovägen 3..

YLE - 1 timme sedan

Budgetmanglingen i gång: Rinnes regering tror på snabb behandling

Regeringens årliga mangling för att enas om den finländska statsbudgeten för år 2020 har inletts på Ständerhuset i Helsingfors. De fem regeringspartierna är välförberedda. Men de är knappast helt eniga om hur pengarna ska användas - eller varifrån de ska tas..

YLE - 1 timme sedan

Budgetmanglingen igång: Rinne tror på snabb behandling

Regeringens årliga mangling för att enas om den finländska statsbudgeten för år 2020 har inletts på Ständerhuset i Helsingfors. De fem regeringspartierna är välförberedda. Men de är knappast helt eniga om hur pengarna ska användas - eller varifrån de ska tas..

YLE - 3 timmar sedan

Det nya nödcentralsystemet har allvarliga problem - låg nere i sex dagar förra veckan

Det nya nödcentralsystemet Erica har enligt uppgifter till Yle ibland slutat fungera helt. Då har Nödcentralverket varit tvunget att använda det gamla systemet, som redan hade tagits ur bruk och inte uppdateras. Dessutom utbildas de nya jourhavande inte i det gamla systemet..

YLE - 6 timmar sedan

Ungern tillbakavisar beskyllningar om brott mot EU:s värderingar - beskyller EU för politisk hetsjakt

Det rättsliga läget i Ungern debatterades vid Europaministrarnas sammanträde i Bryssel igår. Med Finland i spetsen krävde EU-länderna svar från Ungern om hur rättsstatsprincipen efterlevs i landet. Ungern beskyller de övriga medlemsländerna för hetsjakt..

YLE - 3 timmar sedan

Vesterbackas tunnelprojekt olönsamt enligt järnvägshistoriker som jämför med kanaltunneln – Vesterbacka svarar med att tunneln ska jämföras med en metrolinje

Affärsmannen Peter Vesterbackas planerade tunnel till Tallinn får nu kritik för bristande lönsamhet. Enligt järnvägshistoriker Jan-Erik Wiik går det inte att få projektet lönsamt. Vesterbacka svarar på kritiken med att det finns utredningar som visar på projektets ekonomiska nytta..

YLE - 4 timmar sedan

Ett parhus i Pedersöre brann under natten

Strax efter halv elva i gårkväll fick räddningsverket larm om en brand i Sandsund i Pedersöre. En lägenhet i ett parhus hade börjat brinna och totalförstördes..

YLE - 4 timmar sedan

Unga jägare väljer oftare dyr blyfri ammunition: "Man spenderar mera tid och pengar på jakten"

Allt fler jägare väljer att använda kopparkulor i stället för bly vid jakt på storvilt. Enligt Matias Dahlberg, som äger en jaktaffär i Åbo, beror det här på att speciellt yngre jägare följer trender och vill använda naturvänligare metoder..

YLE - 5 timmar sedan

Har din bild dykt upp på nätet utan tillåtelse? Polisen berättar hur du ska gå tillväga

Om du hittar en av dina bilder på nätet utan att du har gett tillstånd till det ska du i första hand kontakta den berörda webbplatsen. Sedan kan du göra en polisanmälan..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.