GöteborgsPosten > Nyheter

Sunday, 22 September, 00:01

GöteborgsPosten - 11 sep 19 kl. 04:30

Skärp straffet för hot mot journalisterProblemen med hot mot journalister fortfarande är stora. Därför välkomnar vi statsministerns besked i regeringsförklaringen att journalister måste få ett starkare straffrättsligt skydd, skriver Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet..
Läs mer på GöteborgsPosten
Läs mer om:
Ulrika Hyllert, Journalistförbundet

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Skärp, straffetför , hotmot , journalister
SR - 09 okt 17 kl. 07:47

"Hot mot journalister bör ge skärpt straff"

Straffet vid hot mot journalister borde skärpas. Det menar Miljöpartiet som lyfter frågan vid veckans blocköverskridande samtal..

SVT Debatt - 03 maj 14 kl. 08:16

Även i Sverige finns hot mot pressfriheten

PRESSFRIHET Enligt FN och andra internationella organisationer ska journalister skyddas från hot och trakasserier – men vi ser ett behov av att ytterligare stärka det skyddet. Även här i Sverige finns hot mot pressfriheten. I dag, den tredje maj, är pressfrihetens dag.

SVT Debatt - 17 sep 13 kl. 05:43

Ask måste ta tag i hoten mot förtroendevalda och journalister

ETT ÖPPET SAMHÄLLE Kommunalråden i SVT:s serie Kommunpamparna vittnar om upprepade hot i tjänsten ? och på tidningen Corren stegar män ogenerat in på redaktionen och hotar journalister. I somras uppmanade vi justitieminister Beatrice Ask att ta fram ett förslag till lagstiftning om Hot mot demokratin.

Kristianstadsbladet - 30 jun 14 kl. 17:00

Hot mot journalister ökar

Journalister har i ökande grad blivit måltavlor. Men självcensur är ingen lösning, då vinner "de mörka krafterna", konstaterade deltagarna i intresseorganisationen Utgivarnas måndagsseminarium i Visby om hot mot journalister.
Att hoten ökar i världens krigszoner är möjligen självklart, mindre känt är att de ökar i Sverige.

BT - 30 jun 14 kl. 17:00

Hot mot journalister ökar

Journalister har i ökande grad blivit måltavlor. Men självcensur är ingen lösning, då vinner "de mörka krafterna", konstaterade deltagarna i intresseorganisationen Utgivarnas måndagsseminarium i Visby om hot mot journalister. Att hoten ökar i världens krigszoner är möjligen självklart, mindre känt är att de ökar i Sverige.

SmålandsPosten - 11 mar 14 kl. 19:21

Två månaders fängelse för hot mot journalister

Två månaders fängelse för olaga hot. Det blev straffet för mannen som under ett samtal med en av Smålandspostens reportrar hotade denne och flera kollegor.
Växjö tingsrätt anser att brottet är extra allvarligt eftersom det var ett hot mot det fria ordet.

YLE - 10 mar 16 kl. 13:34

Opinionsnämnden för massmedier: Myndigheterna bör ta hoten mot journalister på allvar

Opinionsnämnden för massmedier (ONM) riktar kritik mot polisen och rättsväsendet för att de inte tar hoten mot journalister på allvar. I ett uttalande kring ett fall som involverade hot mot en journalist, säger ONM att rättsväsendet rentav uppmanar journalister att inte skriva om sådana ämnen som väcker starka känslor. Fallet handlar om en artikel om en våldtäkt i Kempele som skrevs för i november ifjol för tidningen Uusi Suomi.

SVT - 04 jan 18 kl. 15:07

Man överklagar dom för hot-tweets till HD

I maj i år dömdes en 49-årig man till fängelse för att, via Twitter, har riktat grova hot mot tre Aftonbladet-journalister våren 2016. Tingsrätten dömde mannen till en månads fängelse, domen överklagades och hovrätten skärpte straffet till fyra månaders fängelse. Nu överklagas fallet igen till högsta domstolen..

SmålandsPosten - 07 nov 13 kl. 00:30

Ett hot mot demokratin

På tisdagseftermiddagen offentliggjorde polisen i västra Götaland att SD-anhängare i regionen utsatts för bombdåd. Bara några timmar senare utsattes Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson för en så kallad tårtning i Södermalm i Stockholm. Det är naturligtvis stor skillnad på ett våld som står i begrepp att skada eller döda - och att slänga en gräddbakelse i ansiktet på någon.

BT - 17 mar 14 kl. 06:42

Hot och våld mot journalister ökar

Mordet på den svenske radiojournalisten Nils Horner i Kabul är en tydlig upptrappning av hotbilden mot journalister i Afghanistan, enligt Reportrar utan gränser. "Det vidriga mordet på Nils Horner i förra veckan visar vilket enormt spänt läge som Afghanistan befinner sig i såhär några veckor före valet. Situationen för lokala journalister är mycket svår", säger yttrandefrihetsorganisationens ordförande i Sverige Jonathan Lundqvist i ett uttalande.

Fler nyheter från GöteborgsPosten

GöteborgsPosten - 5 timmar sedan

Örby klart bättre än Vimmerby på Örby IP

Redan i första halvlek tog Örby greppet om hemmamatchen mot Vimmerby på lördagen. Och i andra halvlek utökades 2–0-ledningen och matchen i division 1 mellersta Götaland i fotboll slutade 4–0..

GöteborgsPosten - 5 timmar sedan

Trump beskylls för korruption efter samtal

Röster höjs för att Donald Trump offentliggör utskrifter av ett omdiskuterat telefonsamtal som han haft med sin ukrainske motpart Volodymyr Zelenskyj..

GöteborgsPosten - 5 timmar sedan

Thunberg: Inget kan stoppa världens unga

Lokalen var fullproppad och energin hög när FN:s klimattoppmöte för unga hölls i FN-skrapan i New York..

GöteborgsPosten - 5 timmar sedan

Nordvärmland vann till slut - efter fem matcher i rad utan seger

Nordvärmland är tillbaka i vinnarspåret igen i division 2 norra Götaland i fotboll. Detta efter seger, 5–2 (3–0), mot Grebbestad hemma på Lillängen. Det var första segern efter fem matcher i rad utan seger..

GöteborgsPosten - 5 timmar sedan

Gerdsken fortsätter att vinna - har nu fem raka segrar

Det går fortsatt bra för Gerdsken i division 3 mellersta Götaland i fotboll. På lördagen mötte laget Holmalund på Brogårdsvallen och tog med sig ännu en seger. Därmed har laget vunnit fem matcher i rad.

GöteborgsPosten - 5 timmar sedan

Storseger för Ytterby borta mot Åsebro/ Brålanda

Ytterby hade en riktig målfest när man besegrade Åsebro/ Brålanda borta på Sörbyvallen i division 2 nordvästra Götaland i fotboll. Ytterby gjorde sex mål, och vann med 6–0 (1–0)..

GöteborgsPosten - 5 timmar sedan

Kristianstad körde över nykomlingen

Fyra matcher – fyra segrar. IFK Kristianstad fortsätter att ösa på i handbollsligan och hade inga problem att avfärda nykomlingen Varberg på bortaplan. Det blev 36–28 på västkusten..

GöteborgsPosten - 5 timmar sedan

IK Virgo får hoppas på en kvalplats efter oavgjort mot Landvetter

IK Virgos säsong har varit tung. Nu står det klart att laget är så förankrat i bottenskiktet av tabellen att laget inte kommer kunna hamna på säker mark i division 3 nordvästra Götaland i fotboll. Det efter oavgjort, 2–2 (2–1), på hemmaplan mot Landvetter.

GöteborgsPosten - 5 timmar sedan

Schough: "Jag är så sjukt trött på det"

1–3 hemma mot Göteborg och ännu en förlust för Djurgården..

GöteborgsPosten - 5 timmar sedan

Oavgjort toppmöte mellan Bosona/Bosna och Götaholm

Det blev oavgjort, 3–3 (1–2), i matchen mellan de båda topplagen i division 6 Göteborg A i fotboll, Bosona/Bosna och gästande Götaholm, på lördagen..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.