YLE > Finland

Sunday, 15 September, 22:23

YLE - 11 sep 19 kl. 12:41

Avtalsshopping leder till sämre arbetsmarknadsklimat - och arbetstagarna har svårt att sätta emot säger forskareSå kallad avtalsshopping är inte olagligt och avtalsfriheten ger arbetsgivaren stora möjligheter att välja kollektivavtal för sina anställda, konstaterar arbetsmarknadsforskaren och docenten Mika Helander på Åbo Akademi. Facket kan inte göra så mycket..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Mika Helander, Åbo Akademi

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Avtalsshopping, ledertill sämre , arbetsmarknadsklimatoch , arbetstagarnahar , svårt, att sätta emot säger forskare
YLE - 25 sep 13 kl. 12:47

Brister i arbetsmiljön leder till misstag i arbetet

Arbetsrelaterade faktorer påverkar risken för mänskliga misstag i arbetet, visar Arbetshälsoinstitutet i en utredning inom ramen för projektet Smidigare arbete, färre misstag. Tidspress, oklara anvisningar och bristfällig utmärkning av faror ökar risken för mänskliga misstag
- Ingen väntar sig att vi rent fysiskt ska klara att hålla tio bollar i luften samtidigt men man förbiser det ändå lätt, säger Virpi Kalakoski som leder projektet. Fara och stress leder till misstag När man är stressad missar man lätt viktiga detaljer.

YLE - 25 sep 13 kl. 12:57

Brister i arbetsmiljön leder till misstag

Arbetsrelaterade faktorer påverkar risken för mänskliga misstag i arbetet, visar Arbetshälsoinstitutet i en utredning inom ramen för projektet Smidigare arbete, färre misstag. Tidspress, oklara anvisningar och bristfällig utmärkning av faror ökar risken för mänskliga misstag
- Ingen väntar sig att vi rent fysiskt ska klara att hålla tio bollar i luften samtidigt men man förbiser det ändå lätt, säger Virpi Kalakoski som leder projektet. Fara och stress leder till misstag När man är stressad missar man lätt viktiga detaljer.

YLE - 22 feb 17 kl. 13:16

Sipilä håller fast vid Finlandsmodellen - EK och arbetstagarna: Den har rasat samman

Statsminister Sipilä och arbetsmarknadsparterna ser olika på hur man ska komma överens om lönerna i Finland. Sipilä vill att parterna ska använda den nya så kallade Finlandsmodellen - medan arbetstagarna Sttk och Akava samt arbetsgivarsidan EK säger att modellen inte längre existerar. Sipilä försökte få arbetstagare och -givare att hålla fast vid den nya modellen för hur lönerna ska bestämmas i framtiden, den så kallade Finlandsmodellen.

DN - 11 jul 18 kl. 16:03

”Civilekonomernas förslag leder till sämre villkor”

REPLIK DN Debatt 9/7. Civilekonomerna vill skrota dagens kollektivavtal och ersätta dem med mer individuella och företagsanpassade lösningar. Att ett fackförbund argumenterar för åtgärder som leder till sämre villkor för arbetstagarna är uppseendeväckande, skriver Martin Linder, ordförande för Unionen..

Sydöstran - 09 feb 11 kl. 03:00

? Arbetstagarna bör involveras från start

RONNEBY I fjol slogs nattpatrullerna inom äldre- och handikappomsorgen samman. Fackets kritik inför sammanslagningen var hård.
Den äventyrar kontinuitet och trygghet i vårdtagarnas vardag, samtidigt som pressen på arbetstagarna ökar, menade facket..

YLE - 25 mar 17 kl. 13:43

"Arbetstagarna går i pension men Guds rike blir inte pensionerat"

Efter över 40 yrkesverksamma år går kyrkoherde Tor-Erik Store i Vasa nu i pension. Han har under åren arbetat i flera församlingar och också tillbringat tio år som missionär i Senegal. Tor-Erik växte upp i en jorbrukarfamilj i dåvarande Gamlakarleby landskommun.

YLE - 18 jun 18 kl. 09:37

FFC-undersökning: Mer nytta av teknologi på arbetsplatsen om arbetstagarna får vara med och fatta besluten

Arbetarnas möjligheter att vara med och påverka vid teknologiinköp verkar ha stor betydelse för hur de förhåller sig till nya teknologiska lösningar, visar en undersökning som Finlands Fackförbunds Centralorganisation har gjort. I nuläget får arbetstagarna ofta stå ut med halvfärdiga system och bristfällig utbildning..

YLE - 28 maj 15 kl. 13:52

Soininvaara: Regeringens bostadspolitik leder till segregering

Helsingforspolitikern Osmo Soininvaara (Gröna) tror att regeringens linje att inkomstgränserna för dem som bor i ARA-bostäder ska ses över kan leda till segregering i Helsingfors. Regeringen kommer med fem års mellanrum att se över inkomstgränserna för dem som bor i ARA-bostäder. I praktiken ska invånarnas inkomster granskas i samband med bostadsbyte eller att hyresavtalet förnyas.

YLE - 15 maj 16 kl. 06:00

Männen som leder naziströrelsen

Finska Motståndsrörelsen har ända sedan starten gett sken av att vara en toppstyrd organisation med en stark ledare. Men de här "ledarna" har mest varit galjonsfigurer. De verkliga beslutsfattarna har hållit låg profil utåt.

Kristianstadsbladet - 12 jan 11 kl. 19:39

KIK leder derbyt

Kristianstads IK leder derbyt mot Olofström med 1-0 efter den första perioden.
Det är en match med högt tempo och få avblåsningar. Olofström började bäst, men KIK jobbade sig in i matchen och belöningen kom med endast fem sekunder kvar av perioden.

Fler nyheter från YLE

YLE - 11 timmar sedan

Postens problem med datatrafiken är över - felet berodde på en störning hos dataleveratören

Posten hade problem med datatrafiken i dag vilket påverkade kundservicen och skjöt upp utdelningen av tidningar, berättar Posten. Problemen berodde på en störning hos dataleverantören Tieto som uppkom i samband med en systemuppdatering..

YLE - 7 timmar sedan

Raseborg äger tusentals hektar skog - jämför plus och minus med att övergå till kalhyggesfritt

Med kalhyggesfritt skogsbruk binder skogarna bättre kol och miljön blir också trevligare att röra sig i. Det blir också billigare än att kalhugga. Miljöinspektör Aapo Ahola listar flera fördelar med att frångå kalhygge, men även några nackdelar..

YLE - 7 timmar sedan

Polisen letar fortfarande efter misstänkt för skottlossningen i Träskända

Polisen letar fortfarande efter personen som misstänks för skottlossningen i Träskända på lördagkvällen. Fallet utreds som skjutvapenbrott och försök till grov misshandel. Polisen misstänker att händelsen var en uppgörelse mellan två personer..

YLE - 9 timmar sedan

Spelberoende vanligt bland fångar - fängelsepersonal vet inte hur man vårdar beroendet

Pengaspelsberoende är vanligare hos fångar än bland den övriga befolkningen, visar en preliminär studie av Institutet för hälsa och välfärd THL. Många fångar uppger också att de gärna vill ha hjälp med sitt beroende, men inom fångvården finns det få som har kunskaper i hur man vårdar spelberoende..

YLE - 8 timmar sedan

Svenska Yle live: Dykstädning av Aura å i Åbo

Yle Åboland var med när frivilliga dykare städade Aura å. Under Åbodagen lyfte dykarna upp allt möjligt skrot som kastats i ån..

YLE - 10 timmar sedan

Skyhöga halter av plast i barns kroppar, visar tysk studie

En undersökning beställd av det tyska miljöministeriet visar att nästan alla barn har spår av plast i sina kroppar i form av kemikalier. Vissa av kemikalierna kan vara direkt skadliga för barnens hälsa och utveckling. Mest plastkemikalier fanns i de yngsta barnen..

YLE - 11 timmar sedan

Postens har problem med datatrafiken i dag - nätsidan fungerar inte och alla morgontidningar har inte delats ut

Posten har problem med datatrafiken i dag som påverkar kundservicen och skjuter upp utdelningen av tidningar, berättar Posten..

YLE - 13 timmar sedan

Klimatförändringen gör att nya fjärilsarter dyker upp i skärgården

I den åboländska skärgården har det observerats nästan 50 nya arter under de senaste 25 åren, bland dem också skadeinsekter. I stället har äldre, traditionella arter minskat eller helt försvunnit..

YLE - 14 timmar sedan

Den eviga frågan: Ska katter få gå fritt ute? Djurskyddslagen ger inget entydigt svar

En katt kan vistas ute om den är i en trygg omgivning, säger kattägaren Bjarne Wikström som själv har innekatter. Djurskyddslagen säger ändå inget om hur stor tryggheten ska vara och ett fall med utekatter avgörs som bäst i domstol..

YLE - 15 timmar sedan

IS: Finsk man en av de 34 offren som omkom i Kaliforniens båtbrand

En finsk man omkom i båtbranden i Kalifornien förra veckan, skriver Ilta-Sanomat. 34 människor dog när en båt som transporterade dykare brann..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.