YLE > Svenskfinland

Sunday, 22 September, 18:29

YLE - 11 sep 19 kl. 11:54

Kyro älv behöver muddras för att minska översvämningsriskenEn arbetsgrupp har sökt lösningar för att minska översvämningsproblemen vid nedre loppet av Kyro älv. Förutom issågningar och rensning av växtlighet, anser de även att muddring skulle behövas..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Kyro

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kyro, älvbehöver , muddrasför att , minska, översvämningsrisken
YLE - 27 jul 17 kl. 18:08

Kyro älv hämtar sig i sakta mak

De fiskeriförbättrande åtgärder som gjorts i Kyro älv under årens lopp har haft effekt men mycket återstår ännu att göra och den här sommaren har fiskfångsten varit mångsidig. I Kyro älv utförs som bäst de årliga provfiskningarna för att undersöka fiskyngelproduktion i älven..Det är NTM-centralen i Södra Österbotten som utför arbetet.

YLE - 10 jun 16 kl. 13:54

Kyro älvs nedre lopp ska utvecklas

Nu ska man börja planera hur området kring Vassorfjärden och Kyro älvs delta ska utvecklas. Fågelvattnen i området har växt igen och måste iståndsättas. Under sommaren ska man börja kartlägga fågelsbeståndet och växtligheten vid området.

YLE - 21 dec 15 kl. 15:54

Plan för att minska översvämningar i Österbotten

Nu är översvämningsplanerna för Lappfjärds å, Kyro älv, Toby-Laihela å och Lappo å klara. För varje å och älv presenteras mellan 40 och 50 åtgärder som ska se till att översvämningsskadorna minskas avsevärt fram till år 2021. Gemensamt för samtliga åar och älvar som får en åtgärdsplan är att man beaktar översvämningsrisker i planläggningen.

YLE - 18 apr 13 kl. 15:19

Kritiskt läge vid Lappfjärds å - vattnet i Kyro älv stiger

Översvämningsläget i Lappfjärd är fortfarande kritiskt. Björneborgs brigad har försökt spränga isdammen som finns i åns nedre lopp, men utan framgångar. Isdammar har också bildats i åns övre lopp och de är på väg mot isdammen i nedre loppet, vilket förvärrar situationen ytterligare.

YLE - 18 apr 13 kl. 17:33

Läget vid Lappfjärds å lättar- vattnet i Kyro älv stiger

Översvämningsläget i Lappfjärds har lättat en aning efter att Björneborgs brigad i eftermiddags lyckades spränga isdammen som orsakade problem. Nu flödar vattnet i Lappfjärds å bättre och vattennivån väntas fortsätta sjunka. Mera vatten kommer ändå i form av regn under natten.

YLE - 19 apr 13 kl. 07:12

Flödestopp i Kyro älv inom ett dygn

Vattnet har fortsatt att stiga i de österbottniska åarna och älvarna under natten. Speciellt mycket har vattnet stigit i Lappo å och också Kyro älv. Där man kan vänta sig en översvämningstopp inom ett dygn, säger översvämningschef Liisa-Maria Rautio på NTM-centralen.

YLE - 14 apr 16 kl. 10:36

Ny arbetsgrupp utreder Kyro älv

NTM-centralen har inrättat en arbetsgrupp som ska kartlägga vilka åtgärder man kan utföra i Kyro älv för att bland annat förhindra översvämningar i framtiden. Området kring Kyro älv tillhör nätverket Natura 2000. Älven och området runt omkring är känt för sitt rika fågel- och fiskbestånd, men i dag är många av stränderna längs älven fulla med vass.

YLE - 05 sep 13 kl. 14:34

Svartån borde muddras?

Spela upp klipp på Arenan
Bengt Nyman vill slamsuga ånBegnt Nyman Yle/Minna Almark
Svartån borde muddras för att undvika översvämningar. En muddring eller slamsugning skulle öka vattenströmningen och förbättra vattenkvaliteten.
Raseborgs stad vill också främja restaureringsprojektet för Svartån och kommer att begära utlåtanden av stadens egen miljönämnd, av Lojo stad och av NTM-centralen.

YLE - 09 okt 12 kl. 10:10

Vasa slutade ta vatten från Kyro älv

Dålig vattenkvalitet i Kyro älv har gjort att Vasa stad har slutat pumpa råvatten därifrån. Kvaliteten har försämrats på grund av de senaste översvämningarna. Pumpen finns i Båskas och vattnet leds därifrån till Molnträsket.

HBL - 20 apr 13 kl. 13:14

Sprängningar planeras i Kyro älv

Försvarsmakten planerar att spränga issamlingar i Kyro älvs nedre lopp.Under natten lyckades man sätta den is som hade packats i Kyro älv vid Nikkola i Ilmola i rörelse. En stor del av den isen är nu på väg ner för älven, meddelar Södra Österbottens närings-, trafik- och miljöcentral.

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

Google köper mer finländsk elektricitet - ny vindkraftpark i Mellersta Österbotten ska leverera 130 MW

IT-företaget Google blir största köparen av elektricitet från den planerade vindkraftparken Mutkalampi i Mellersta Österbotten. Google har skrivit på ett avtal att upphandla kapacitet på 130 megawatt..

YLE - 2 timmar sedan

Teater: Dockorna förstärker det mesta i Wasa Teaters Spelman på taket

Ensemblen får förstärkning av uttrycksfulla dockor när nyrenoverade Wasa Teater bjuder in till Spelman på taket. Ibland finns dockorna där för komisk effekt, men de förstärker även andra känslor, skriver Elin Willows..

YLE - 3 timmar sedan

Äldre berättelser

Svenska Yle har bett publiken att skicka in berättelser om osakligheter, trakasserier och mobbning i samband med värnplikten. Flera av läsarberättelserna visar att värnpliktstiden har satt djupa spår i många. Andra har väldigt positiva minnen, viktiga lärdomar och långa vänskapsband.

YLE - 3 timmar sedan

Foleyljuden till science fiction-filmen Ad Astra gjordes i en studio i Karleby

Foleyljuden - alltså effektljuden - i den amerikanska storfilmen Ad Astra har gjorts i Finland. Det är den prisbelönta foleyartisten Heikki Kosso, foleyklipparen Pietu Korhonen och ljudteknikern Kari Vähäkuopus som ligger bakom dem..

YLE - 9 timmar sedan

Vrakfynd från Stora ofreden kan i framtiden ses på en dataskärm: "Marinarkeologiska projekt dyra så nu måste vi vänta på ny teknik"

I slutet av september 1714 sjönk fyra ryska galärer utanför Västerö i Maxmo och en utanför Närpes. Många föremål har bärgats från havsbotten och modern teknik kommer att möjliggöra detaljerad kartläggning av vraken..

YLE - 11 timmar sedan

Kör försiktigt – köldgrader har gjort vägarna hala

Väglaget är dåligt i landets mellersta och norra delar. I bland annat de österbottniska landskapen har vägytorna frusit till under natten, varnar Meteorologiska institutet..

YLE - 22 timmar sedan

Tvåmålsskytten Anton Lundell stor matchhjälte för Helsingfors IFK – Jukurit stal poängen i Vasa Sports hemmapremiär

Helsingfors IFK fick revansch på HPK efter gårdagens förlust. Som segerarkitekt fungerade 17-årige Anton Lundell, som avgjorde matchen i förlängningen. Tappara är fortsatt obesegrade i ishockyligan, medan Jokerit inte hade något att säga till om i Vitryssland..

YLE - Igår: 17:43

KPV förpassade VPS till jumboplatsen efter överraskningskross – HJK lyckades inte säkra damligaguldet

KPV har inte stått för någon särskilt målrik säsong i fotbollsligan men i den andra halvleken hemma mot RoPS lossnade det rejält. I och med 4–1-segern returnerar laget jumboplatsen till VPS..

YLE - Igår: 15:48

Tony Sund lånas ut av San Jose Sharks – spelar med TPS denna säsong: "Ska få en stor roll"

Den IFK Lepplax-fostrade försvararen Tony Sund lämnar San Jose Sharks försäsongsläger för spel i ishockeyligan. Sund lånas ut till TPS för denna säsong och lagets sportchef Antero Niittymäki är exalterad..

YLE - Igår: 15:00

Samtal och stadsvandringar på LitteraTur och Retur

Under veckoslutet samlas författare och litteraturintresserade i Vasa för det "Kvarkenöverskridande" evenemanget LitteraTur och Retur. En av programpunkterna på lördagen var en litterär stadsvandring..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.