Sydöstran > Nyheter

Saturday, 21 September, 06:41

Sydöstran - 11 sep 19 kl. 06:00

Konstnärernas riksorganisation om beslutet: ”Väldigt oroande”Beslutet att prioritera ”klassisk konst” istället för ”utmanande samtidskonst” oroar Konstnärernas riksorganisation, som menar att man bryter den svenska kulturpolitiska traditionen om ”armlängds avstånd.” Samtidigt har det inte gjorts några inköp av ”utmanande samtidskonst” så långt kulturchefen Sofia Lenninger kan påminna sig om. .
Läs mer på Sydöstran
Läs mer om:
Konstnärernas, Sofia Lenninger

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Konstnärernas, riksorganisationom , beslutet, Väldigt, oroande
BT - 04 okt 12 kl. 07:58

Nej, det är inte rätt läge för Multi-X

Ska Multi-X bli nytt riktmärke för Borås?
Skulle inte tro det. Jag hoppas att kulturnämnden säger nej i kväll.

YLE - 11 nov 13 kl. 05:19

Konstnärer stressade i hårdnande konkurrens

Avundsjuka, mobbning, osäkerhet och ekonomiska problem bekymrar konstnärer. Arbetshälsoinstitutet i Helsingfors har undersökt vilka hälsoproblem författare, skådespelare och bildkonstnärer har. Den allt hårdare konkurrensen i konstvärlden leder till orättvis behandling på arbetsplatserna.

YLE - 04 jul 15 kl. 09:08

Innan färgerna nådde målarduken

Halvfärdiga stadsvyer, suddiga streck och klara blickar tittar upp från över 200 skissböcker som en gång tillhört finländska konstnärer. För att skydda de sköra skisserna har Finlands nationalgalleri digitaliserat skisser av bland annat Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt och Ellen Thessleff. Projektchefen och amanuensen Siina Hälikkä på Finlands nationalgalleri säger att samlingen av skissböckerna innehåller verk av många olika konstnärer, också av konstnärer som inte är så kända för allmänheten.

YLE - 04 jul 15 kl. 09:08

Innan färgerna nådde målarduken - se skisser av finländska mästare!

Halvfärdiga stadsvyer, suddiga streck och klara blickar tittar upp från över 200 skissböcker som en gång tillhört finländska konstnärer. För att skydda de sköra skisserna har Finlands nationalgalleri digitaliserat skisser av bland annat Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt och Ellen Thesleff. Projektchefen och amanuensen Siina Hälikkä på Finlands nationalgalleri säger att samlingen av skissböckerna innehåller verk av många olika konstnärer, också av konstnärer som inte är så kända för allmänheten.

YLE - 08 mar 16 kl. 10:25

Flyktingkonst: engagemang eller exploatering?

Flyktingkrisen dyker upp i konsten i Finland och världen. Konstnärer vill agera, ta ställning och väcka debatt. Men gränsen mellan engagerande och exploaterande konst är hårfin.

Kristianstadsbladet - 16 jul 12 kl. 10:21

Konfliktmagi

På Mjellby konstmuseum i Halmstad pågår just nu en utställning med surrealistiska ting, den första av sitt slag i Norden. Isac Nordgren uppskattar förekomsten av många nyare verk ? och upplever ett oväntat möte med en stege.

Sydsvenskan - 10 jun 15 kl. 16:22

Ett konstmöte som öppnar dörrar

Det första man ser när man kliver in i ateljén är ett par glödande ögon. De befinner sig mitt i en målning av en å i ett slyigt och snöigt landskap. Gryningsljuset i bilden lägger ett grått filter över allt och det enda som framträder tydligt är den där blicken.

Trelleborgs Allehanda - 11 sep 14 kl. 15:08

Kvinnliga Matisseelever i nytt ljus

Av de drygt 100 elever Henri Matisse hade på sin fria akademi i Paris kom ett 40-tal från Sverige och Norge. Waldemarsudde visar nu verk av 31 av dem i en utställning som lyfter fram flera bortglömda kvinnliga konstnärskap.
Som "rått plankstrykeri" och "egocentriska modenycker" avfärdades Isaac Grünewalds och hans manliga kollegors måleri på en utställning i Stockholm 1910.

Kristianstadsbladet - 11 sep 14 kl. 15:08

Kvinnliga Matisseelever i nytt ljus

Av de drygt 100 elever Henri Matisse hade på sin fria akademi i Paris kom ett 40-tal från Sverige och Norge. Waldemarsudde visar nu verk av 31 av dem i en utställning som lyfter fram flera bortglömda kvinnliga konstnärskap.
Som "rått plankstrykeri" och "egocentriska modenycker" avfärdades Isaac Grünewalds och hans manliga kollegors måleri på en utställning i Stockholm 1910.

YLE - 24 jun 15 kl. 15:58

"Karelarfrågan var svår för finlandssvenskarna"

Det har nu gått över 70 år sedan Porkala udd i Kyrkslätt arrenderades till Sovjetunionen och i år spelas det därför en pjäs med Porkala-tema för andra året i rad på Sjundeå sommarteater. Årets föreställning Gränsjägarens brud regisseras av Sven Sid och är skriven av Lena Selén. Ideén till berättelsen fick Selén redan då hon intervjuade Erkki Kemppi i slutet av 1980-talet.

Fler nyheter från Sydöstran

Sydöstran - 45 minuter sedan

Kylig morgon på Ekenäs

Sydöstran - 45 minuter sedan

Högtidsstunder för den som gillar sport

Nu råder det högtidsstunder för alla sportälskare. Det är nu vintersporterna drar i gång och den svenska fotbollssäsongen lider mot sitt slut. Det är så mycket som händer nu att man knappt vet vad man ska välja att se på ….

Sydöstran - 45 minuter sedan

Kommunalrådet utmanar rallyeliten

Om en vecka står rallysverige på startlinjen i Olofström. Det blir med kommunalrådet Morgan Bengtsson i en av bilarna. – Jag älskar utmaningar, men jag måste erkänna att jag bli mer nervös för varje dag som går.

Sydöstran - 45 minuter sedan

Hemtjänsten flyttar från Fågelmara

Karlskrona kommuns organisationsförändring inom hemtjänsten går nu in i ett slutskede. Inom kort stänger kontoret i Fågelmara. .

Sydöstran - 45 minuter sedan

Det är tanken som räknas

För tre år sedan blev Tina Lundblad och Thomas Nilsson i Sandviken anslutna till det kommunala avloppet. Men istället för att göra sig av med den nedgrävda tanken har de nu den grönaste trädgården i området. .

Sydöstran - 1 timme sedan

Hedwall vill utmana Stenson: "Rätt i tiden"

Än så länge är det bara ett envist rykte. Men de svenska damgolfstjärnorna hoppas att planerna på en mixedtävling i Sverige blir verklighet..

Sydöstran - 2 timmar sedan

Facebook portar tiotusentals appar

Sydöstran - 2 timmar sedan

Mystisk människosläkting kartlagd

Sydöstran - 3 timmar sedan

Slog runt efter biljakt i Varberg

Sydöstran - 3 timmar sedan

Tårgas mot egyptiska demonstranter

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.