Världen Idag > Nyheter

Sunday, 15 September, 10:35

Världen Idag - 11 sep 19 kl. 00:00

Historiska omkastningar i det norska kommunvaletÖkad polarisering mellan stad och landsort, med en tydlig protest mot den Höyre-ledda borgerliga fyrpartiregeringens politik – och inte minst dess nya centraliserande kommun- och länsreform med sammanslagningar av kommuner och län – bäddade för en klar förskjutning vänsterut inom den norska väljarkåren i måndagens kommun- och fylkesval i Norge. Utfallet i måndagens (ja, norrmän vill inte ha vilodagen, söndag, som en dag för politisk strid som valdag) kommun- och fylkesval innebar flera historiska förändringar: En högst påtaglig är att socialdemokratiska Arbeiderpartiets (Ap) gör med dryga 24 procents väljarstöd sitt sämsta kommun- och fylkesval sedan 1925, en tillbakagång på dryga 8 respektive 9 procent i de två valen. Förlusterna är monumentala i framför
Läs mer på Världen Idag
Läs mer om:
Höyre, Norge, Arbeiderpartiets, Nordnorge

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Historiska, omkastningari det , norska, kommunvalet
SVT - 13 sep 11 kl. 06:40

Höyre framåt i norska kommunvalet

När största delen av rösterna räknats i kommunvalet i Norge har konservative Höyre gått starkt framåt, medan Fremskrittspartiet gjort ett katastrofval..

Sydsvenskan - 14 dec 17 kl. 10:48

Historiska avtalet: Norska damer och herrar får lika lön

Den historiska underskrifterna är på plats. Nu tjänar norska herrar och damer lika mycket på att spela i landslaget..

Helsingborgs Dagblad - 14 dec 17 kl. 10:48

Historiska avtalet: Norska damer och herrar får lika lön

Den historiska underskrifterna är på plats. Nu tjänar norska herrar och damer lika mycket på att spela i landslaget..

Dagen - 16 feb 12 kl. 03:00

Nytt dokument skahjälpa församlingar i norska pingströrelsen

Pingströrelsen i Norge har format sitt första gemensamma trosdokument. Men företrädare för den norska pingströrelsen förnekar att detta skulle vara det första steget mot att bilda ett kyrkosamfund.

Det var under den norska pingströrelsens ledarkonferens i helgen som ledningen presenterade det historiska visions- och ordningsdokumentet.

DN - 09 dec 13 kl. 22:45

Omkastningar i S riksdagslista

Det blev omkastningar i toppen på Socialdemokraternas riksdagslista i Stockholms stad när representantskapsmötet hölls på måndagskvällen. Men en befarad maktstrid mellan partiets höger- och vänsterfalang uteblev..

YLE - 06 sep 16 kl. 05:37

Kosovos historiska målskytt spelklar timmar innan match – tackar Norge

Född i Sverige, uppvuxen i Norge – och Kosovos första målskytt i tävlingssammanhang. Valon Berisha anser att Kosovo skulle förtjänat mer än en poäng mot Finland i VM-kvalpremiären. Valon Berishas måndag var en berg-och- dal-bana.

Supermiljöbloggen - 10 jan 18 kl. 10:13

Norska staten vinner oljerättegång – ”Risk för klimatförändring är begränsad”

2016 stämde miljöorganisationer den norska staten för att ha gett tillstånd till oljeborrning i Arktis. När den historiska rättegången nu avslutats får klimatet - än en gång - stå tillbaka för vinstintressen.  Greenpeace och Natur og Ungdom menar i stämningen att Norges oljeintressen i Barents hav bryter mot medborgarnas grundlagsskyddade rätt till en miljö som går att leva i.

Supermiljöbloggen - 14 nov 17 kl. 12:12

Greenpeace vs norska staten – idag inleds rättegången om oljan i Arktis

Greenpeace och Natur og Ungdom har stämt norska staten för att de öppnat delar av Arktis för oljeborrning och därmed, anser miljöorganisationerna, bryter mot sin egen grundlag. Idag inleds rättegången som kan få historiska konsekvenser. Paragraf 112 i Norges grundlag säger att staten ska värna om naturen och miljön för framtida generationer.

HBL - 15 dec 14 kl. 05:18

Historiska avtryck: Finland tar plats i FN

När fredsfördraget i Paris hade undertecknats i februari 1947 fick Finland samtidigt möjligheten att bli medlem i Förenta nationerna. Utrikesminister Carl Enckell skickade prompt in en ansökan – som avslogs. Finland skulle få vänta i över åtta långa år innan platsen i FN:s generalförsamling äntligen beviljades.

Expressen - 04 mar 17 kl. 15:00

Marit Björgens nya historiska VM-guld

Marit Björgen tog nytt VM-guld när hon vann tremilen. Guldet var norskans 18:e i karriären och det gör också det norska skidlandslaget historiska. Inget landslag har tidigare vunnit sex guld i ett och samma skid-VM.

Fler nyheter från Världen Idag

Världen Idag - 1 timme sedan

Jon Simma känner sig buren av Gud – även i svåra tider

Under större delen av sitt liv har Jon Simma, 20, levt med djupt självförakt och en känsla av utanförskap – något som lett till både depression och självmordstankar. Men Guds kärlek har gett honom viljan att leva, hopp om framtiden och styrkan att kämpa vidare..

Världen Idag - 1 timme sedan

Livelovsång från Nyhem när Pingst släpper ny singel

Med nya lovsången ”Våra ögon har sett Herren” – inspelad på sommarens Nyhemsvecka – ger Pingst ett första smakprov från tredje albumet i sin satsning på att ta fram nya lovsånger..

Världen Idag - 21 timmar sedan

Nu startar Andrew Petersons nya Sverigeturné

Lovsångaren och Sverige-favoriten Andrew Peterson är tillbaka i landet för en ny turné – denna gång tillsammans med Jenny Wahlström. I kväll, lördag, är det premiär i Mellringekyrkan i Örebro..

Världen Idag - Igår: 09:20

Unga kan vinna betald missionsresa

Om en månad startar missionskonferensen Engage i Nässjö med fokus på de onådda och bibellösa folken. – De två senaste åren som vi haft Engage har det varit starka gudsmöten och beslut har tagits som gjort att många åkt ut på mission, säger Jonas Andersson från ledningsgruppen..

Världen Idag - Igår: 09:00

Oro när abort nämns i Löfvens nya linjetal

En bejakande formulering där ordet abort används i en svensk regeringsförklaring har tidigare aldrig förekommit, inte förrän statsminister Stefan Löfven i tisdags läste upp sin. Att detta nu uttrycks öppet som en prioritering oroar prolife-anhängare..

Världen Idag - Igår: 09:00

Hockeydrömmen byttes mot passion för lovsång

För ett och ett halvt år sedan lade Benjamin Sundberg en lovande hockeykarriär på hyllan och satte i stället fokus på att leda lovsång. Nu ska 19-åringen göra ett års praktik hos den engelske pastorn Mike Pilavachi, som varit mentor åt lovsångsledare som Matt Redman och Tim Hughes..

Världen Idag - Igår: 02:30

Marie Arnfjell, 60 år

Efter att i våras ha gått igenom en hjärtoperation är Marie Arnfjell lite extra tacksam över att få fira sin 60-årsdag i dag, lördag. Men även mitt i svåra stunder i livet har Gud talat till henne, vilket bland annat lett henne till att starta kvinnotidningen Junia och organisationen Sisters International. – Det är i mina sjukdomsperioder som jag upplevt att Gud är som närmast, berättar hon..

Världen Idag - Igår: 00:00

Fördjupa reformationens och väckelserörelsernas arv

Den kristna kyrkan är en båt som navigerar på ett stormigt hav. Det är då helt avgörande att veta vart man ska och hur man hittar rätt. Svensk kristenheten har sina rötter i 1500-talets reformation.

Världen Idag - Igår: 19:00

M-ledningen vill ha söndagsöppet på Systemet

Moderaternas partiledning vill införa söndagsöppet på Systembolaget, rapporterar Sveriges Radio Ekot. – Det blir ett dyrt pris för alla barn och unga som växer upp i missbruksmiljöer och inte minst för alla skattebetalare, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero..

Världen Idag - Igår: 16:05

Faluförsamling ändrar syn – välkomnar samkönade

Tidigare stod Nybrokyrkan i Falun fast vid en traditionell äktenskapssyn. Nu har man ändrat sig och välkomnar samkönade par för vigsel. Om detta berättar Dalarnas Tidningar i en stor artikel..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.