Nyan > Svenskfinland

Monday, 16 September, 18:54

Nyan - 10 sep 19 kl. 10:00

Lagtinget klubbade medieavgiftslagLagtinget har godkänt lagförslaget om en medieavgift som ska ersätta tv-licensen. Från och med skatteåret 2021 ska medieavgiften på 110 euro betalas av alla skattskyldiga ålänningar som fyllt 18 år och har en inkomst som i statsbeskattningen överstiger 14 000 euro. Skatten debiteras i samband med inkomstbeskattningen. Lagen motiveras med att den nuvarande lagstiftningen är föråldrad. Tv:n är inte längre central i de åländska hushållen när allt fler konsumerar medier på nätet.
Läs mer på Nyan
Läs mer om:
Ålands Radio, Tvs, Nyan

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Lagtinget, klubbade, medieavgiftslag
Nyan - 19 sep 17 kl. 06:00

Lagtinget klubbade landskapsandelarna

Åland har ett nytt landskapsandelssystem och kommunerna har från och med nästa år ett inbesparingskrav på över fyra miljoner. Omröstningarna i frågan slutade 14-11 till regeringspartiernas fördel.
Oppositionen och då huvudsakligen Centern vässte argumenten ytterligare ett snäpp då förslaget till nytt landskapsandelssystem skulle klubbas i går.

Nyan - 17 okt 15 kl. 13:56

Nyans politikskola: Det här är lagtinget

Lagtinget väljs vart fjärde år av personer som fyllt 18 år och har hembygdsrätt.

Består av 30 ledamöter från olika partier.

Det krävs ingen särskild utbildning eller examen för att ställa upp i lagtingsvalet och bli invald, bara man är myndig och har åländsk hembygdsrätt.

Nyan - 18 nov 15 kl. 06:00

Enighet om att flytta valet – och lagtinget

Partierna vill flytta lagtings- och kommunalvalet till våren året efter riksdagsvalet.

Och lagtinget vill de flytta till naturbruksskolan.
Vart fjärde år lämnar en avgående regering över en budget till lagtinget samtidigt som den nya regeringen direkt börjar göra en tilläggsbudget.

Nyan - 20 mar 18 kl. 10:00

EU-platsen i lagtinget

– Vilken roll har lagtinget i frågan om den åländska EU-platsen? Vill landskapsregeringen att lagtinget agerar? Det undrade Harry Jansson (C) då lagtinget i går debatterade självstyrelsepolitiken.

Nyan - 22 apr 15 kl. 05:48

Promillekompromiss till lagtinget

En ordningsbot på 200 euro för förare med mellan 0,2 och 0,49 promille alkohol i blodet. Det kompromissförslaget lämnar landskapsregeringen till lagtinget. Samtidigt vill man sänka gränsen för grovt rattfylleri från 1,2 promille till 0,8 promille.

Nyan - 26 maj 15 kl. 06:00

”Hen” krävde omröstning i lagtinget

Lagtinget säger ja till ordet ”hen” i den nya körkortslagstiftningen. Men det behövdes en omröstning där ja-sidan vann med elva röster mot tio - och flera partier sprack i frågan. Debatten om förslaget till ny körkortslag kom till stor del att handla om ordet ”hen” som infördes i texten i lag- och kulturutskottets behandling.

Nyan - 25 nov 15 kl. 08:00

I dag väljer lagtinget lantråd

I dag, onsdag, är det dags för lagtinget att välja lantråd. Liberalernas Katrin Sjögren väljs troligen till lantråd och efter lagtingets plenum utses ministrarna i den nya landskapsregeringen. På onsdag presenterar den nya regeringen också sitt regeringsprogram under en presskonferens med start klockan 15.

Nyan - 19 jan 18 kl. 10:00

(Ob): Ministrarna ska sitta i lagtinget

Systemet med ersättare för de lagtingsledamöter som utses till ministrar bör slopas. I stället ska ministrarna sitta kvar i lagtinget och sköta båda uppdragen men med halverad lagtingslön. Den enda som har rätt till en ersättare är lantrådet.

Nyan - 18 sep 13 kl. 10:00

Ny runda i lagtinget för polislagen

Polislagen som lagtinget godkände i april i år ska ändras.
Ändringarna som ska överensstämma med förändringar i Finlands nya polislag handlar bland annat om polisens möjligheter att bedriva teleövervakning.
Men det var inte det som lagtingsdebatten handlade om i går.

Nyan - 19 mar 14 kl. 08:00

Promillegräns och partilag i lagtinget

LAGTINGET. I dag presenterar landskapsregeringen sitt handlingsprogram mot riskbruk och missbruk där bland annat det sänkta promillegränsen ingår.
Även Liberalernas förslag till lag om politiska partier och deras finansiering tas upp av lagtinget.

Fler nyheter från Nyan

Nyan - 1 timme sedan

Åländsk mat prisades på FM

FM i mathantverk ordnades under veckoslutet i Jyväskylä. Tävlingarna ordnas av föreningen Mathantverkarna i Finland. I kategorin för mejeriprodukter, klassen hårdost, fick Annie Mattas från Mattas gårdsmejeri i Sund guld.

Nyan - 1 timme sedan

Valdebatt om den åländska vården

Tehys fackavdelning på Åland och SuPers fackavdelning på Åland arrangerar en gemensam valdebatt där temat är vården på Åland, både på kommun- och landskapsnivå. Samtliga partier i lagtinget och Hållbart initiativ har bjudits in till debatten. Bland annat kommer lönejämställdhet, graviddiskriminering och hemvården att diskuteras.

Nyan - 3 timmar sedan

Politisk pionjär slutar

Viveka Erikssons långa politiska karriär är slut. .

Nyan - 4 timmar sedan

Meltsas totalsegrare i Stockholmscrossen

MOTORSPORT. Under lördagen vann motocrossföraren Ivo Meltsas sin tredje deltävling för året i Stockholmscrossen och säkrade därmed totalsegern.
– Ett bevis på att vinterträningen har gett resultat, menar 41-åringen.

Nyan - 5 timmar sedan

Beslöt betala åt sig själva för avvecklingsjobbet

Styrelsen i stadsägda bolaget Enerexit har arbetat med avvecklingen av Mariehamns Energis bränslegrotta sedan årsskiftet. .

Nyan - 6 timmar sedan

Fick sjukdomsattack bakom ratten

En man drabbades troligen av en sjukdomsattack när han körde bil utanför Alandica vid 13-tiden på måndagseftermiddagen.
Mannen hann stanna bilen och någon krock inträffade därför inte. Polis och ambulans kom till platsen och mannen fördes till sjukhuset.

Nyan - 7 timmar sedan

Elevers designkonst blev box

Gör något som blir värdefullt för andra. .

Nyan - 9 timmar sedan

EU-ambassadörer på Åland i dag

I dag besöker nästan alla av de 28 EU-ländernas ambassadörer i Bryssel Åland när EU-rådets kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) träffas. .

Nyan - 10 timmar sedan

Trafikljus när lampor byts på Färjsundsbron

Belysningen på Färjsundsbron byts ut. Arbetet startar i dag måndag och beräknas vara klart på fredag. Under tiden kommer trafiken över bron styras med trafikljus.

Nyan - 12 timmar sedan

Toivonen hade ”plan B” om Simon Holmström

Lagtingsledamot Stephan Toivonen (ÅLD) planerade att offentliggöra de anonyma beskyllningarna mot Hållbart initiativs Simon Holmström inför höstens val. .Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.