YLE > Finland

Friday, 23 August, 16:22

YLE - 14 aug 19 kl. 06:34

I Ingå betalar hushåll på glesbygden mer för slammottagning - politiker anser i motion att läget är ojämliktAvgifterna för slammottagning i Ingå borde jämnas ut. Det anser flera Ingåpolitiker i en motion som har lämnats in till kommunstyrelsen..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Ingå, Ingåpolitiker

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: I Ingå, betalar, hushåll, glesbygden, merför , slammottagning, politiker anser i motion att läget är ojämlikt
UT - 08 nov 14 kl. 08:28

Stor fiberutbyggnad på gång i glesbygden

Fiberutbyggnad i glesbygden. Det är senaste satsningen som den ideella, ekonomiska föreningen Landsbygdsnät i Tranemo (LiT) planerar.
– Det kan handla om en investering på totalt närmare 40 miljoner kronor, säger Kent Halldén i föreningens styrelse.

YLE - 13 aug 13 kl. 05:49

Tiotusentals hushåll saknar ordentligt avloppssystem

Många fastigheter i glesbygden saknar fortfarande modern avloppsrening. Situationen är sämst i Raseborg. Föreningen Västra Nylands vatten och miljö uppskattar att över 15 000 fastigheter i Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Lojo inte uppfyller de reningskrav för avloppsvatten
som träder i kraft våren 2016, alltså om drygt två år.

YLE - 11 mar 16 kl. 14:13

Västnylänningar vill inte förnya sin avloppshantering

Allt färre hushåll i Västnyland är villiga att satsa på en förnyelse av sin avloppshantering. Omkring hälften av hushållen i glesbygden är i behov av att anpassa sin hantering till regeringens nuvarande krav. Tidigare har fastighetsägare villigt gått in för att satsa pengar på det men nu har trenden vänt.

YLE - 23 apr 17 kl. 05:03

Finlandssvenska elever äter dyrast i Korsnäs, billigast i Vanda - kolla vad skolmaten kostar i din kommun

Priset på skolmat varierar stort mellan kommunerna i Finland. Den mat som en elev äter per dag kan kosta allt mellan 1,67 euro i Vanda och 8,28 euro i Puumala i Södra Savolax. De mest påkostade måltiderna i Svenskfinland äter eleverna i Korsnäs.

YLE - 19 feb 15 kl. 04:00

Reformen börjar födas, men förstår någon vad som sker?

I dag torsdag väntas grundlagsutskottet ge sitt besked om vad som ska hända med den planerade social- och hälsovårdsreformen. Den planerade reformen har stött på hård kritik från kommunernas håll, läkarna stöder förslaget och de flesta har svårt att greppa vad förslaget egentligen kommer att innebära i praktiken. Siv Sandberg, specialforskare vid offentlig förvaltning vid Åbo Akademi reder ut begreppen.

HBL - 03 jun 14 kl. 08:26

Glesbygdens dilemma

I medlet på maj granskade Yle handeln med småhus på glesbygden och lät experter bedöma hur prisbilden på äldre bostadshus utvecklas. Den allmänna uppfattningen var att deras värde rasar i botten, så att husen inte går att sälja eller duger som säkerhet för lån. Fenomenet belystes i en ledare i VN den 21.

YLE - 29 nov 13 kl. 06:48

Förslag om färre sopkärl förskräcker

Miljöministeriet föreslår att antalet insamlingspunkter ska minskas med mer än hälften.
I Västnyland skulle det betyda att av dagens 140 terminaler för metall och glas återstår 20. Det här skulle innebära en rejäl försämring av servicen på glesbygden.

YLE - 08 jan 16 kl. 05:01

Vänta med att sortera yoghurtbägaren

Från årsskiftet har ett femtiotal ekopunkter i Västnyland bytt ägare. En grön nyhet är möjligheten att sortera plast. Men vänta med att göra dig av med plasthelvetet från köket.

YLE - 20 maj 14 kl. 14:44

Lavarna berättar hur luften mår

Den som rör sig i parker och skogar i Nyland kan under våren och sommaren möta forskare med anteckningsblock i handen och måttband runt halsen. De här forskarna undersöker hurudan luftkvaliteten är genom att studera lavarna på våra träd. Vi träffade två av forskarna när de undersökte lavar på tallar i stadsdelen Tallmo i Karis i Raseborg.

YLE - 19 mar 15 kl. 09:04

Småföretagen ska lyfta Finland

Mindre byråkrati och avgifter för småföretagen. Bland annat det ska få Finland på fötter igen, säger de västnyländska Centerkandidaterna i Yles videor i valgalleriet. Gallupledaren Centern är inget särskilt starkt parti i Västnyland och det märks också på antalet kandidater i riksdagsvalet med Lojo, Ingå, Sjundeå, Raseborg och Hangö som hemort.

YLE - 13 maj 14 kl. 04:00

För få kunder i Barösundsbutiken

Dålig lönsamhet och ett stort svinn gör att butiken i Barösund inte bär sig året om. Varuboden-Osla vill stänga butiken vintertid. Enligt branschdirektör Bengt Vinberg har Varuboden-Osla inte erfarenhet av lika olönsamma butiker på annat håll i glesbygden.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Nu återvänder regnet - fortfarande störningar i metrotrafiken

I morse drabbades huvudstadsregionen av översvämmade gator, en vattenskada i ett köpcentrum och störningar i metrotrafiken på grund av den häftiga nederbörden..

YLE - 1 timme sedan

Köttet i skottgluggen då Amazonas brinner - men mest importerar vi pappersmassa från Brasilien

De stora skogsbränderna i Amazonas upprör i dag en hel värld. Internet har exploderat och finansminister Mika Lintilä vill utreda ett importförbud för brasilianskt nötkött..

YLE - 12 timmar sedan

Rikets sal förstördes i brand i Pöytyä - polisen har gripit en person

UPPDATERAD. Jehovas vittnens Rikets sal förstördes fullständigt i en brand i Pöytyä, i Egentliga Finland under fredagsmorgonen. Polisen utreder branden som grovt sabotage..

YLE - 1 timme sedan

Sjundeå satsar all energi på nytt skolcentrum - nu behövs det flera barnfamiljer

Det nya skol- och välfärdscentret är Sjundeås största satsning under de kommande åren. Samtidigt som ekonomin går sämre än beräknat kämpar kommunen med att stärka dragningskraften och locka till sig nya barnfamiljer..

YLE - 2 timmar sedan

"Ungdomar dricker inte mindre alkohol, men de kanske har blivit bättre på att ljuga om saken"

Andelen ungdomar som väljer att vara nyktra har minskat under de senaste två åren, visar en studie som social- och hälsovårdsministeriet låtit genomföra. Forskare och ungdomar är skeptiska till resultatet..

YLE - 3 timmar sedan

Vargparet på Kimitoön har fått tillökning - fem valpar observerades nyligen

De senaste veckorna har det kommit in flera rapporter på vargvalpar, föräldrarna är förmodligen samma syskonpar som tidigare. Jägarna kan behöva tänka på hjortstammens storlek nu när vargarna ökar..

YLE - 2 timmar sedan

Brist på bröstcancerläkemedel - möjliga förändringar i patienters läkemedelsbehandlingar

Det råder brist på läkemedelspreparat som innehåller bröstcancerläkemedlet letrozol för tillfället, enligt säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea..

YLE - 6 timmar sedan

Störningarna i HRT-appens biljettfunktion fortsätter

HRT:s mobilapplikation hade under fredagsförmiddagen problem med biljettfunktionen. Felet uppgavs vara åtgärdat vid 11, men efter 12 fortsatte störningarna..

YLE - 5 timmar sedan

Polisen undersöker överbelastningsattack mot statsförvaltningen

Enligt statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori försökte personen bakom attackerna orsaka ytterligare störningar..

YLE - 6 timmar sedan

Störningar i HRT-appens biljettfunktion igen: Felet är nu åtgärdat

HRT:s mobilapplikation hade under fredagsförmiddagen problem med biljettfunktionen. Sedan klockan 11 fungerar applikationen igen normalt..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.